10 sätt att spara dig rik

Joakim Almén  |  Publicerad 2009-10-22 16:00  |  Lästid: 2 minuter


Vi är ganska dåliga på att spara. Vi lägger undan en massa pengar, men får ganska lite tillbaka. Det tycker i alla fall Claes Hemberg, 41, sparekonom på Avanza och författare till nyutkomna boken Spara mindre – få ut mer.

Här är hans bästa tips på hur du ska få pengarna att växa.

1.Sätt upp mål
– Spara inte bara för sparandets skull. Då blir det svårt att motivera sig. Mitt första sparmål var att få ihop 39 kronor till en Michael Jackson-skiva när jag var liten. Det senaste var för att kunna ha en jazzklubb för en kväll när jag fyllde 40 förra året.

2. Sätt av fem procent
– Det är ett lagom sparande. Om du har en nettolön på 20 000 ska du alltså kunna lägga undan en tusenlapp i månaden. Tillräckligt för att det ska bli något, men inte så mycket att det svider.

3. Dela upp sparandet
– Se först och främst till att ha en reservpott, alltså pengar du behöver i vardagen om något går sönder eller du behöver köpa nytt. Sedan ska du ha ett sparande på tre års sikt, alltså pengar du vill ska ha vuxit till sig om tre år. Och därefter ska du ha ett femårssparande, eller ännu hellre på längre sikt.

4. Släng ut räntefonderna
– Inflationen äter upp räntesparandet, så det ger nästan ingen avkastning. Visst, det är tryggt, men det ger inte heller så mycket tillbaka.

5. Välj rätt fonder
– Välj efter pris i första hand, bra globala fonder ska inte behöva kosta mer än 0,5 procent i avgift. Och titta bakåt i fem år. Att en fond gått bra tidigare är ingen garanti för att den ska fortsätta gå bra, men jag satsar hellre på Usain Bolt än någon okänd uppstickare.

6. Välj kapitalförsäkring
– Skippa traditionellt pensionssparande . Om du är 25 år är det helt omöjligt att spara på så lång sikt, du har så många vardagsköp att göra. Välj en kapitalförsäkring i stället. Den är skattemässigt gynnad, men du kan använda pengarna när du vill.

7. Ta det lugnt med boendet

– Det sägs ofta att köpa bostad är det bästa sparandet. Men det är lite naivt att tro att du ska kunna spekulera på lägenhetsmarknaden. Köp en lägenhet ingen annan vill ha, och lägg max 25 procent av nettoinkomsten på boende.

8. Låna aldrig till bil
– Sådant som aldrig kan växa i värde, som en bil eller en tv-apparat, ska man aldrig låna till. Allt som faller i pris köper man kontant.

9. Håll koll
– Snittsvensken lägger i genomsnitt 27 minuter per år på att kolla över sin ekonomi. Och då går 20 av dessa åt deklarationen. Se till att titta över dina fonder åtminstone en gång per år.

10. Var försiktig med aktier
– Teoretiskt sett är aktier ett väldigt bra sparande. Men väldigt få klarar av det. Om du ändå vill börja försiktigt, välj investmentbolag, alltså aktier som i sin tur innehåller andra aktier. Ha aldrig mer än en procent av dina sparpengar i en enda aktie om du är nybörjare.

Oskar Hammarkrantz

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-22 23:38