10 smarta appar som löser dina vanligaste vardagsproblem

Johan Hurtig Wagrell  |  Publicerad 2015-01-21 14:30  |  Lästid: 4 minuter
evernote-scannable

Kom du ihåg att handla mat men glömde barnen på dagis? Eller innebär varje nymemorerat lösenord att ett gammalt deletas ur hjärnan? Ibland kan det bara blir för mycket – tur då att din smarta telefon kan hjälpa dig. Café har samlat apparna som håller reda på saker när du inte gör det.

***

1. Viktiga papper

evernote-scannable

Evernote scannable. Systerapp till Evernote (se nedan) som automatiskt roterar, beskär och justerar när du fotograferar av dokument så att du kan spara och arkivera dem i telefonen i ett smidigt format. Den här appen är perfekt för dig som känner oro när du storstäder hemma eftersom det kan gömma sig ett utgånget inkassokrav bakom soffkuddarna.

Pris: Gratis (finns köp inuti app).

Kompatibilitet: iPhone, Android.

2. Konserterna

songkick

Songkick. Hör du alltid i efterhand talas om den helt sjukt bra konserten som alla andra var på i helgen. Då kanske den här appen kan vara något för dig. Du matar först in 20 artister som du tycker om, sedan håller appen reda på konserter och festivaler i din närhet som skulle kunna vara intressanta för dig utifrån de artister du valt.

Pris: Gratis.

Kompatibilitet: iPhone, Android.

3. Pengarna

moneywiz

MoneyWiz 2. Du tycker att du inte köper någonting – ändå tar pengarna slut i förväg månad efter månad. Med den här appen kan du ta reda på varför. Den här appen är utformad för att ge dig en överblick över tidigare utgifter, kommande utgifter och räkningar. Dessutom samlar den alla dina konton och budgetar på samma ställe. En slags kassaböckernas schweiziska armékniv. Tyvärr innebär själva införskaffandet av appen att du förlorar en del pengar.

Pris: 239 kronor.

Kompatibilitet: iPhone, Android.

4. Jobbprojektet

evernote

Evernote. Kungen av håll ordning-apparna, enligt många. Den låter dig göra to do-lists, anteckningsböcker med egna etiketter, samla foton och länkar inom olika projekt och organisera kvitton och fakturor. Det mesta inom håll ordning-segmentet helt enkelt. Det finns en gratisversion, men vill du ha alla funktioner kostar det skjortan.

Pris: Gratis (Evernote Premium kostar 59 kronor/månad eller 489 kronor/år).

Kompatibilitet: iPhone, Android.

5. Städningen

UYH

Unfuck your habitat. Känner du dig så duktig när du plockat undan och torkat alla ytor att du struntar i att dammsuga? Appen med det här mustiga namnet hjälper dig få ordning i hemmet – med hjälp av tjat och svordomar. Men det är också på sätt och vis en snäll app. I stället för att uppmana till ändlösa städningssessioner arbetar UYH med korta, stötvisa operationer i ett rum i taget, to do-lists och schemalagda rutiner. Dessutom gameifieras städningen med tidtagning och utmaningar.

Pris: 7 kronor.

Kompatibilitet: iPhone, Android.

6. Resan

evernote-start

Worldmate. Till och med Leif GW Persson kan bli sönderstressad av flygplatskaos och hotellbokningar som gått fel. Tur då att det finns appar som kan avlasta åtminstone en del av huvudvärken. Det här är en av de populäraste. Den här reseappen samlar alla dina bokningar på ett ställe, både flyg, hotell och privat transfer. Dessutom uppdateras den med status på dina flighter, närliggande service och en valutaomvandlare. Bland annat.

Pris: Gratis (69 kronor för Gold-versionen med fler funktioner).

Kompatilitet: iPhone, Android.

7. Sakerna du aldrig tar tag i

procraster

Procraster. Appen för dig som lider av svårartad mañana-mentalitet. Den hjälper dig att organisera dina sysslor, räkna ut hur mycket tid du har kvar att lägga på dem – och när du är värd en paus eller en belöning. Dessutom kan den göra snygga grafer över dina tillryggalagda uppgifter efteråt (se bilden).

Pris: 49 kronor.

Kompatibilitet: iPhone, Android.

8. Koderna

keeper

Keeper. Det kan låta som en dum idé att samla alla dina lösenord på ett ställe. Och det kan det också vara – om någon skulle komma över lösenordet till resten av lösenorden. Men är du en sådan som alltid glömmer bort dem kanske du inte har något val. Det här är kom ihåg lösenords-appen nummer ett. I den kan du samla koder, inloggningar, kredikortsnummer, bankkonton och annan personlig information i ett "privat, digitalt valv" som enligt utvecklaren själv är "ointagligt".

Pris: Gratis (finns köp i appen).

Kompatibilitet: iPhone, Android.

9. Maten

ourgroceries

Our groceries shopping list. Undvik att handla dubbelt – och att din sambo glömmer att köpa det där viktigaste som bara du vill ha. Det här är en av de populäraste alternativen inom kategorin smarta inköpslistor. Den låter dig dela samma inköpslista med alla i hushållet, den lär sig dina tidigare inköpta produkter, kategoriserar efter livsmedelstyp och låter dig stryka från listan med en knapptryckning.

Pris: Gratis (49 kronor för att slippa reklam).

Kompatibilitet: iPhone, Android.

10. Bilderna

quickpic

QuickPic. Dina fotografier samlas på hög och de verkligt betydelsefulla bilderna drunknar bland lunchfoton och nedsparad internethumor. Det finns en del inbyggda funktioner som kan hjälpa dig en bit på vägen – men inte hela vägen. Med den här appen får du övergick över bildhavet och du kan sortera dina foton på en mängd olika sätt, geografiskt och i tid. Du kan söka i valda mappar, rotera, beskära, byta namn på bildgrupper, lösenordsskydda priavat bilder och videos och mycket mer.

Pris: Gratis.

Kompatibilitet: iPhone.

***

Mer om appar!

12 grymma mobilspel för dig som hatar att ha tråkigt

10 appar som gör alla bättre på att laga mat

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 12:28