10 saker du alltid ska tänka på när du köper ny kostym

Daniel Lindström  |  Publicerad 2014-12-31 07:20  |  Lästid: 3 minuter
kostym

Sugen på en ny kostym? Cafés modechef Daniel Lindström vet exakt vad du ska tänka på innan du slår till. Se filmen – och läs Daniels bästa inför-köpet-tips nedan.

1. Identifiera ditt behov

Vad ska du egentligen ha din kostym till? Studenten, bröllop, begravning, sommarfest eller på jobbet fem dagar i veckan? Eller kanske letar du enbart efter en ledig partykostym som du kan använda med t-shirt och sneakers? Användningsområdet är viktigt för val av kostym.

2. Läs på innan

Innan du kommer till butiken, leta bilder från modemagasin och nätet på kostymer du gillar. Är du medveten om vad du vill ha är det enklare att förklara dina önskemål för säljaren.

kostym-3

3. Bestäm din budget

En kostym kostar från 1 500 kronor till hur mycket som helst. Vår rekommendation är att satsa på en modell för cirka 5 000 kronor. En kostym är inte som ett par jeans som du sliter ut och kastar. Du ska använda den många gånger under flera år och i det här fallet lönar det sig därför att satsa på kvalitet.

4. Våga fråga

Att köpa en ny kostym är en stor investering för de flesta. Därför har du rätt att ställa krav på butikspersonalen som ska hjälpa dig att hitta rätt. Var inte rädd att ställa många frågor – det är säljarnas jobb att veta allt om kostymer, inte ditt. Be att få se alternativ. Gör inga köp om du känner dig stressad eller osäker.

5. Tänk på passformen

Färg, modell och tygkvalitet är viktiga för helhetsintrycket, men om inte kostymen sitter bra på din kropp spelar inget annat någon roll. Passformen är allt. En kostym ska följa kroppens naturliga figur, försök aldrig gömma en smal kropp i en större modell eller tvärtom. Dessutom: en kostym är en investering som ska vara med ett tag, så ta inte alla catwalktrender på blodigt allvar.

kostym-2

6. Välj slag

Det finns fyra olika typer av kavajslag: trubbiga (den vanligaste varianten), spetsiga (standard på dubbelknäppt kavaj), schalslag (vanlig på smoking) och rullande slag (rundpressade slag där man lämnar översta knappen öppen och låter insidan av kavajen bilda slagen en bit ovanför mellersta knappen).

7. Kolla in knapparna

Dubbelknäppt blir automatiskt mer formellt. Enkelknäppt med två eller tre knappar är det mest klassiska medan en eller fyra knappar är mer extremt. Och kom ihåg att den nedersta knappen aldrig ska vara knäppt!

8. Välj tyg efter behov

Enfärgat, rutigt, kritstreck eller hundtandsmönstrat? Tweed, kashmir, bomull, linne eller japansk nylon? Det är en tygdjungel där ute. rådslå med personalen och berätta hur och när du kommer att använda din kostym mest. Ska du till exempel använda din kostym mycket under sommaren är det smartare att välja en i tunn bomull, till exempel luftig seersucker, än i grov ull.

kostym4

9. Fuska inte med fickorna

En kavaj ska ha minst två fickor och en bröstficka. De nedre fickorna bör ha lock. Fickor utan lock är mer informellt. Sprätta inte upp sömmen på fickorna, då finns risken att kavajens fall försämras. Ska du förvara något i kavajen gör du det i innerfickan.

10. Till sist: Finjustera alltid!

En kropp är sällan eller aldrig lika perfekt som en provdockas och din nyinköpta kostym behöver garanterat en del mindre justeringar. Gå till en skräddare och korrigera till exempel ärm- och benlängd. För ett par hundralappar extra får din kostym vassare passform och snyggare fall. Lycka till!

Daniel Lindström

Foto: Jimmy Backius (överst) och Tobias Lundqvist

Se också!

10 enkla knep som gör dig mycket snyggare i jeans!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-26 19:56