4 sätt – så kan alla stoppa våld mot kvinnor i hemmen

Fler borde ta sitt ansvar och knacka på när man misstänker att någon far illa i sitt hem. Det tycker Peter Svensson, medgrundare till föreningen Huskurage, som arbetar för att engagera fler i kampen mot våldet.

Jakob Adolfsson  |  Publicerad 2017-03-07 16:27  |  Lästid: 3 minuter
Nina Rung (till vänster) och Peter Svensson.

Peter Svensson och Nina Rung är människorna bakom den ideella föreningen Huskurage. Deras mål är att uppmana fler till att våga lägga sig i och visa civilkurage när de misstänker att någon utsätts för våld i grannskapet i Sverige.

Hur ser du på internationella kvinnodagen, Peter Svensson?

– Jag ser det som ett tillfälle att uppmärksamma de brister som finns. Vi pratar om att vi lever i ett av världens mest jämställda länder, ändå har kvinnor lägre pension och mäns våld mot kvinnor är ett av de största jämställdhetsproblemen.

Och mansdagen, som många påstår går obemärkt förbi, startades för att uppmärksamma positiva manliga förebilder och problematiska strukturer, skulle det gå att göra något bra med mansdagen?

–  Det är faktiskt ett problem, det är väldigt svårt att lyfta positiva exempel för ingen vill prata om det heller.

I Ryssland röstade 358 ledamöter ja och 2 nej till att avkriminalisera våld i hemmet. Hur ser du på utveckligen i exempelvis Ryssland där våld i hemmet i stort sett avkriminaliserats? 

– Väldigt sorglig. Män för jämställdhet har ett systerprojekt i Ryssland och vi var på konferens med dem förra året. Det är helt hisnade siffror vad gäller kvinnor som dör i barnsängen eller mördas i en nära relation i Ryssland. Då har vi fortfarande de fallen som inte anmäls. Kampanjer som Tafsa inte! handlar om att öka medvetenheten. Vilket i sin tur ökar anmälningsbenägenheten, säger Peter Svensson.

Men föll inte Tafsa inte! lite pladask och blev hårt kritiserad?

– Kritikerna, till exempel Hanif Bali, gör den barnsliga tolkningen av kampanjen ”jaha, ett armband ska få folk att sluta tafsa?”. Nej, det är ett armband som berättar vad det är när någon tar dig på röven och visar tjejer att vad de utsätts för är ett brott. Den lyckades för vi har aldrig pratat lika mycket om vad det innebär att ta någon på brösten eller rumpan utan att de vill.

[socializer-facebookembed href="https://www.facebook.com/hanif.bali/posts/10153637130530686/"]

Menar du att människor tycker det är jobbigare att riskera att ha fel?

– Ja, och jag undrar hur länge det kommer vara så. Ta flickan Yara i Karlskrona, åtta år, blir flyttad från Palestina. Hon hamnar i ett hem i Karlskrona där hon utsätts för våld under flera månader. Grannarna tycker de gjort det vad de kunnat genom att ringa socialtjänsten och polisen. Sedan när flickan väl dödas av mamman i familjen är hon så mörbultad från våldet att en av ambulansjukvårdarna säger att det är det värsta han sett under sina 35 år i tjänst. En sådan händelse handlar inte om att ett fax har fastnat mellan polis och socialtjänst utan att vi som individer, grannar och medmänniskor inte har gjort vad vi borde – om du tänker att du kan ha fel, tänk om du har rätt i stället, hur fel kan du ha när det handlar om omtanke.

En sak jag ogillar är när vi måste göra det till vår mamma eller syster för att vi ska stå upp för jämställdhet.

Peter tror att om fler var medvetna om att de kan göra skillnad – endast genom att knacka på hos grannen kan de rädda ett liv. Då hade fler kanske gjort det i praktiken. Han säger även att det skulle behövas vändas på perspektivet i hur frågan hanteras. Att det är män som slår som ska flytta, inte kvinnor och barn. Samt att om du utsätter andra för våld och hot, enligt Peter, ska nästa steg vara att du får en fotboja och en varning om att du inte sköter dig placeras du i fängelse.

Den nya siffran för dödligt våld mot kvinnor i nära relationer i Sverige är rekordlåg, hur ska vi tolka den siffran?

– Låt oss hoppas att det handlar om att kampanjer och liknande initiativ för att synliggöra våld i nära relationer fungerar. När vi är ute och pratar om Huskurage tror vi att benägenheten ökar om folk vet varför de borde knacka på hos någon och att det kan rädda ett liv.

En samtyckeslag är också på tapeten men även där finns visst motstånd?

– Det blir samma argument som det var emot Tafsa inte!-kampanjen, ”Ska jag skriva på ett papper innan jag har sex nu?”. Det handlar om en idé att du ska vara inkännande, lyhörd och eftersöka samtycke. Jag förstår inte hur det någonsin kan vara fel även om jag förstår att det kan vara svårt när den manliga normen säger att du ska vara initiativtagande och självsäker.

Men de här stegen i vardagen då som att säga ifrån till sina polare, eller till sin pappa, det är ju inte alltid så lätt att bara göra?

– Oavsett vad det är tror jag det måste bottna i ”mår du bättre av det här?” En sak jag ogillar är när vi måste göra det till vår mamma eller syster för att vi ska stå upp för jämställdhet. Vi måste se till att vi inte endast drivs av vår egen agenda. Läs böcker, se filmen The Mask You Live In eller Miss Representation. Du kommer känna igen dig i allt.

Så visar du Huskurage

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:26