Annons
Annons
Annons

Sensommar innebär kräftpremiär och kräftskivor och för många är snapsen ett givet inslag i firandet. Vi fick ta del av några tips på hur vi bäst kryddar vårt eget brännvin från våra vänner på ELLE Mat & Vin!

Här är några riktlinjer att följa – samt ELLE Mat & Vins favoritrecept.

Färska kryddor: behöver 1-2 dagar för att ge ifrån sig smak.
Torkade kryddor: behöver cirka 4-7 dagar för att ge ifrån sig smak.
Frysta bär: behöver cirka 7-14 dagar för att ge ifrån sig smak.

hemmagjord snaps kraftskiva

Använd okryddat brännvin när du smaksätter din snaps. Vill du använda frukt och/eller bär i din snaps är det istället bättre att använda ett starkare brännvin. Anledningen är att frukt och bär innehåller mycket vatten som späder ut smaken.

Och glöm inte – många gör misstaget att kyla snapsen iskall. Gör inte det! När snapsen är så kall försvinner mycket av smaken och snapsen smakar istället mest sprit. Att låta snapsen stå i ett rejält kallt kylskåp räcker gott och väl.

1. Citron och kanel

1 hel, tvättad citron

1,5 dl strösocker

70 cl konjak (Eau de vie)

1 kanelstång

1 tsk kardemummakärnor

Gör så här:

Skala av citronskalet och hacka det fint. Pressa saften ur citronen.

Häll strösockret i en burk och tillsätt citronsaft, skal och konjak.

Bryt ner kanelstången i mindre bitar och tillsätt dessa samt kardemummakärnorna.

Sätt på ett lock på burken och förvara i rumstemperatur i två veckor. Skaka dagligen!

Sila därefter upp snapsen och häll upp i en fin flaska. Om du önskar en rundare smak kan snapsen med fördel stå ytterligare en vecka.

Läs även: Kräftspad till färdigkokta kräftor

2. Färska örter

2 kvistar fransk dragon

2 kvistar citronmeliss

1 sockerbit

1 flaska brännvin

Gör så här:

Lägg kryddörterna och sockerbiten i flaskan med sprit.

Låt örterna dra i 4 dygn och sila sedan bort örterna.

Som garnering kan du lägga till färsk dragon och citronmeliss i flaskan innan servering.

Läs även: Läcker tomatpaj med getost

3. Dill och honung

70 cl brännvin

2 dillkvistar

1 citron

1 tsk honung

Gör så här:

Skär citronens skal i en lång spiral. Häll brännvin i en fin flaska och tillsätt honung, citronskal och dillkvistar.

Servera dagen efter.

4. Citron och rosmarin

1 tvättad citron

2 rosmarinkvistar

35 cl brännvin

Gör så här:

Skala av det yttersta av citronens skal. Häll brännvin i en flaska eller karaff och lägg ner citronskal ihop med rosmarinkvisten. Förvara i rumstemperatur i ett dygn.

Kyl ner snapsen och servera 1-2 dagar senare.

Läs även: Västerbottenpuffar med smörstekta kantareller

5. Ingefära

50 gram färsk ingefära

70 cl brännvin

Gör så här:

Skölj och skala ingefäran och skär den i bitar. Lägg i en skål eller burk och häll i cirka 10 cl brännvin.

Sätt på locket och låt ingefäran dra i cirka 4-5 dygn.

Filtrera och häll över spriten i en flaska. Ställ i kylen.

Använd ingefäran till att göra samma procedur med resterande 60 cl brännvin. Låt stå i 4-5 dygn.

Häll upp allt brännvin i samma flaska och förvara i kylskåp.

Annons

Dela (0)
Tweeta


Laddar