5 enda filmerna du behöver se från 2016 – och två du verkligen kan skippa

Varsågod världen! Här kommer en tidig julklapp i form av artikeln som innehåller precis allt du behöver för att välja rätt rulle inför nästa filmkväll.

Sofia Börjesson  |  Publicerad 2016-11-29 09:51  |  Lästid: 3 minuter
filmer

Filmåret 2016 närmar sig sitt slut och vi har därför sammanställt en lista med, vad vi tycker är, måste-filmerna som har haft Sverigepremiär under året.

För att underlätta filmvalet ytterligare har vi dessutom skrivit ut IMDB-betyget. För att, ärligt talat – har någon man någonsin gett en film en chans utan att först yttra orden “vad har den på IMDB”? Nej. Givetvis inte.

Håll tillgodo!

Fotnot: Vi har givetvis inte glömt bort Supersonic, filmen om Oasis, men det är en dokumentär och inte en spelfilm – men läs här om varför du självklart måste se även den filmen.

The Lobster

Sverigepremiär: 29 juli 2016

I topp på vår lista hittar vi The Lobster som är ett rätt märkligt epos om stressen kring att hitta någon att spendera livet med. Och denna absurda dramakomedi levererar något för varje enskild millimeter av känslospektrat: tragik, igenkänning, humor och kärlek.

The Lobster har bland annat blivit prisad för manus, kostym och bästa kvinnliga huvudroll i European Film Award och British Independent Film Award.

Skitkort om handlingen: Davids fru lämnar honom varpå han blir eskorterad till ett hotell. Där får han veta att han har 45 dagar på sig att hitta en ny partner – annars förvandlas han till en hummer.

IMDB-betyg: 7,1 (93 000+ röster)

 

The Big Short

Sverigepremiär: 22 januari 2016

Det är inget mindre än ett genidrag att göra en komedi av den stora finanskrisen som raserade så mycket, för så många. Greppet med inkräktande berättare som bryter in i handlingen för att förklara ekonomiska begrepp fungerar förvånande väl, och det är inte förrän i efterhand som man inser hur mycket man faktiskt har lärt sig.

Skitkort om handlingen: Efter att ha delat ut otaliga lån till människor som inte har någon rimlig chans att betala tillbaka blir till slut finanskrisen 2008 ett faktum. En barfotad före detta läkare med asperger inser det först.

IMDB-betyg: 7,8 (210 000+ röster)

 

Spotlight

Sverigepremiär: 12 februari 2016

Under Oscarsgalan 2016 drog Spotlight hem såväl Bästa film som Bästa originalmanus. Denna dramafilm är baserad på verkliga händelser och riktiga avslöjanden. En modern version av Alla presidentens män, om du vill. Och det vet vi ju alla att det är inte fy skam. Alls.

Skitkort om handlingen: Ett team med grävande journalister avslöjar den stora katolska pedofilhärvan i Boston – och mörkläggningen av den.

IMDB-betyg: 8,1 (220 000+ röster)

 

Room

Sverigepremiär 18 mars 2016

När premisserna är att handlingen utspelar sig i ett skjul på cirka 15 kvadratmeter kan man bli lite konfunderad. Hur bra kan det bli? Väldigt, visar det sig. Skådespelarna gör makalöst bra ifrån sig, och huvudrollsinnehavaren Brie Larson belönades bland annat med en Oscar och en Golden globe för sin insats. Den Fritzl-inspirerade filmen klänger sig fast i huvudet flera dagar efteråt, precis som en bra film ska göra.

Skitkort om handlingen: En kvinna kidnappas, våldtas och hålls inlåst i ett skjul. Där föder hon en son som växer upp i tron om att skjulet är hela världen.

IMDB-betyg: 8,2 (186 000+ röster)

 

Min pappa Toni Erdmann

Sverigepremiär 30 september 2016

Sällan har en film blivit så unisont hyllad som denna tyska kraftmätning mellan far och dotter. På filmfestivalen i Cannes fick regissören Maren Ade stående ovationer och världens recensenter verkar ha fastnat i en dragkamp om vem som tycker att filmen är mest genialisk.

Skitkort om handlingen: En medelålders tysk man känner sig lite deppig och bestämmer sig för att åka till sin 30-åriga dotter i Bukarest för att infiltrera hennes liv, utklädd med peruk och löständer.

IMDB-betyg: 8,2 (4700+ röster)

Filmer du kan skippa:

The Danish girl: Huvudpersonen blir transa för att han tycker att kvinnor har vackra kläder. Det som kunde ha blivit ögonöppnande och modernt blev istället platt och ytligt. En transperson på indiewire förklarar magplasket i en recension här. Alicia Vikander är dock bra, som vanligt.

Star Trek Beyond: Jag gillar egentligen Star Trek. Eller ja, framför allt gillar jag Spock. Men aldrig förr har jag varit i ett sådant behov av en skämskudde på bion. Jag förstår varken IMDB (7,2) eller de svenska recensenterna som förärar den med en trea i snitt. Nej. Bara nej.

Fler filmtips från Café!

15 bästa true crime-dokumentärerna att förgylla hösten med

10 läskigaste skräckfilmerna på Netflix

12 anledningar till varför du bör se dokumentären om Oasis

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-06 14:45