6 fördelar med att bo utanför innerstan som alla borde tänka på

cafevik  |  Publicerad 2015-09-29 10:00  |  Lästid: 4 minuter
innerstaden-nackdelar

Du kanske har roligare i innerstan. Men du mår också sämre på många sätt. Bakom den där sköna känslan av att vara mitt i smeten finns en rad luriga baksidor som du förmodligen inte är medveten om. Så nästa gång du funderar på att flytta, tänk över de här sex fördelarna med att inte bo i city.

Foto: Román Emin.

* * *

1. Du får i dig mindre föroreningar

avgasfritt

Stadsluften är en hälsofara. 3000 svenskar dör varje år till följd av storstädernas luftföroreningar.

Luftvägssjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa typer av cancer står på listan över hälsoskador. Men en ny studie från Umeå visar att föroreningar i innerstan också orsakar demens – 16 procent av deltagarna som fick demens tros ha fått det på grund av avgaser.

Värstingstäderna när det gäller luftkvaliteten är Stockholm, Göteborg och Malmö. Särskilt under vårvintern, på grund av kombinationen dubbdäck och snöfria gator. Vissa trafikerade platser i storstäderna har dålig luft för jämnan. Tills utsläppen har minskat är det du som får betala priset, och inte minst dina barn – den mest utsatta gruppen.

Enligt en studie kan Stockholm vara en av Europas mest förorenade städer 2030. Men den studien baseras på Hornsgatan, Stockholms största skräckexempel när det gäller luft.

Källor: SR, SVT, DN.

Foto: Udo Schröter.

2. Grönområden är bra för hälsan

gronomraden-bra-halsan

Storstadsbor föredrar att bo i förorterna framför innerstan – och det är lugnet och grönområdena som lockar. När byggföretaget NCC undersökte var invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö helst ville bo svarade 61 procent förorten, och en majoritet fram grönområden som ett skäl.

Det är kanske inte så konstigt, särskilt inte för den som har barn. Personer med tillgång till grönområden blir mindre stressade, barn rör sig mer och leker kreativare. Fast det kan ju vara svårt att tänka på om man faktiskt aldrig har upplevt det.

Källor: NCC, Folkhälsan.

Foto:Bahador.

3. Extremt mycket lägre hyror

billigare-hyror-utanfor-innerstan

Ingen tappar hakan över att bostadsrätterna och hyrorna är dyrare i innerstan än utanför.

Och för den som kommer som nyinflyttad till en stad är det ofta bara andrahandskontrakt som gäller.

I Stockholm går en andrahandshyra för en etta i innerstan på upp till hisnande 13 000 kronor, enligt en undersökning av Blocketannonser. I de mer avlägsna kommunerna Norrtälje och Nynäshamn kostar en etta snarare 4000-5000 kronor. Det innebär ganska många sparade tusenlappar som du kan lägga på något roligare. Och då ska vi inte tala om hur mycket billigare det är att bo i, säg, Ångermanland.

Källa: Boverket.

Foto: IMLS Digital Collections.

4. Lättare att ha djur

hund-utanfor-stan

Gillar du hundar? Då vet du att det är mycket lättare att hantera dem om du bor i glesbygd eller i en förort med stora ytor, särskilt om din jycke är stor. Hundar tar som bekant en del plats och gillar att röra sig, och allt sånt kräver mer förberedelse om du bor i en myllrande stadsmiljö. Du kan helt enkelt inte bara släppa ut hunden utanför dörren. Det gäller förstås för alla djur som gillar att röra sig utomhus.

Och forskningen är tydlig: människor mår bättre av att ta hand om hundar.

Foto: Christine und David Schmitt.

Källa: Svenska kennelklubben.

5. Mindre buller

inget-buller

När Uppsala kommun lät undersöka bullernivån var innerstaden mest drabbad, likaså i Stockholm och Örebro. Men buller är inte bara störande, det kan vara farligt. Det ökar risken för stress, sämre nattsömn och hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt de senaste årens studier kan buller till och med göra dig fetare.

Det här gäller även om du bor i en annan bullrig miljö, till exempel vid en flygplats.

Inte så förvånande. Innerstaden är en pulserande miljö med ständiga ljud från trafiken, och det finns inget man direkt längtar efter med ett ständigt brus. Man försöker bara vänja sig, även om det kan vara svårt när man bor bredvid en ständigt pågående, lågintensiv kö.

Källa: SvD.

Foto: Sharyn Morrow.

6. Din hjärna mår bättre

hjarna-smartare-landet-3

Städer innebär stress och ju större stad du bor i, desto lättare har du att bli stressad. Skillnaden är dramatisk, enligt ett forskarteam i Tyskland som utsatte olika deltagare för stresstester och sen undersökte aktiviteten i hjärnas stresscentrum amygdala. Det verkar helt enkelt som att folk i glesbygden har lättare att hålla huvudet kallt.

Mycket riktigt är det också vanligare med psykisk ohälsa i städer. En person i en storstad löper till exempel fördubblad risk att drabbas av schizofreni.

Källa: DN.

Foto: Allan Ajifo.

Med det sagt — innerstaden är fantastisk på många sätt. Du har ett större utbud av saker att göra, krogar, restauranger och kultur. Du träffar fler människor och behöver egentligen inte förflytta dig särskilt långt eftersom allt finns inom gångavstånd. Och om du är en person som har sökt dig till city trivs du sannolikt att vara mitt i smeten. Frågan är egentligen bara om du är beredd att betala priset?

Jonatan Loxdal

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-28 08:47