Alexander Isak inför sitt livs största beslut: “Jag njuter varje dag”

Årets nykomling, Fansens favorit och tio gjorda mål. Nu står storklubbarna i kö, och internationella medier tävlar om att trumma upp övergångssumman. Men huvudpersonen själv är fåordig. Allt för att inte förstöra vad som skulle kunna bli tidernas största allsvenska försäljning. Café följer med Alexander Isak, en tonåring som redan hyllats som svensk fotbolls stora framtid, på en resa till England.

Jonas Terning | Foto: Gustav Stegfors  |  Publicerad 2016-12-07 15:06  |  Lästid: 7 minuter

Saker i mitt liv har förändrats, men jag har inte förändrats

Det börjar redan på flygplanet till Manchester. Två killar i trettioårsåldern från Öregrund – AIK:are på väg över för att se Leeds möta Newcastle – har identifierat svensk fotbolls mest omskrivna sjuttonåring. Det armbågas, nickas och blinkas. En sida ur boken Mördar-Anders och hans vänner blir utriven. Så fort tillfälle uppstår ska det bli en autograf.

Snopet nog inleder nämnda sjuttonåring flygresan med att – som alla sjuttonåringar oavsett eventuellt marknadsvärde – somna.

Öregrundsvännerna får bida sin tid. Autografen måste in. Det här kan trots allt vara den nästa Zlatan Ibrahimovic. Alexander Isak.

alexander-isak-aik-intervju

Ynglingen från Ulriksdal utanför Stockholm utsågs till Årets nykomling på Fotbollsgalan och på C Mores utdelning av Allsvenskans stora pris blev han såväl Årets nykomling som Fansens favorit. Och nu är han här. På väg till Manchester för en reklamplåtning för Adidas, kryddad med matchbiljetter där han på plats ska kunna uppleva stormatchen Manchester United–Arsenal.

Från AIK:s håll verkar man inte helt tillfreds med målet för resan. De önskar kontroll för att flyget till Manchester, eventuella bilder på Alexander Isak på arenan Old Trafford, till och med den här intervjun, inte på något vis ska störa en potentiell jättetransfer från allsvenskan och ut i Europa.

Inför resan, när de inser att svenska Manchester United- och Arsenal-fans kommer att sitta på samma morgonflyg som en av Sveriges största fotbollstalanger, på väg till staden som är hem för två av Europas mest penningstinna klubbar, bestämmer de sig för att stämma i bäcken. Fotbollssupportrar kan, okristligt tidiga morgonöl till trots, addera ett och ett och presentera resultatet på sociala medier. Alltså går AIK ut med ett preventivt pressmeddelande på sin hemsida:

”Isak spelar in kampanjfilm”

Och huvudpersonen själv?

Han är lugn, väluppfostrad och försedd med ett självförtroende och en blick som gör att han upplevs som betydligt äldre än han faktiskt är. I umgänget med andra, med dem han känner väl, visar han upp samma spelsinne som han hyllats för på plan: snabb i skallen, uppmärksam, smart och trygg.

Men utanför den närmare kretsen är han tyst. Tystheten kan vid en första anblick misstas för en trulig och omogen tonåring, men är antagligen tvärtom. Kanske ett medvetet val, beslutat på egen hand eller på inrådan från andra, att inte säga någonting som på något vis kan påverka en av allsvenskans största övergångar.

Resultatet?

En intervju som säger väldigt lite om personen Alexander Isak, men väldigt mycket om den situation han befinner sig i:

– Jag vill inte säga någonting om framtiden, det blir bara spekulationer. Och inte om mitt privatliv heller.

Försiktigheten från Alexander Isak och dem runtomkring är både förståelig och förklarande: Nu får ingenting gå fel.

När Alexander Isak började träna med a-laget förstod jag att han skulle flyga

alexander-isak

Isak gjorde mål i sin första allsvenska match mot Östersund i april och i takt med att målen fortsatte att trilla in fick allt fler åskådare, krönikörer och klubbar upp ögonen för honom. När IFK Göteborg tog emot AIK i oktober fanns 69 klubbar och utländska scouter på plats.

Parallellt har övergångsspekulationerna i pressen tagit allt större proportioner. Fotbollskanalens Olof Lundh konstaterade under hösten att Isak mycket väl kunde slå Zlatan Ibrahimovics gamla transferrekord på 82 miljoner kronor, och till slut vaknade den internationella ryktesfabriken till liv: Först uppgav ESPN att AIK nobbat ett bud från Paris Saint-Germain på 98 miljoner kronor och i november rapporterade italienska Calciomercato att Juventus var beredda att lägga upp 150 miljoner kronor (en summa som flertalet svenska fotbollsagenter avfärdade som ett ”överpris” i en artikel på Fotbolldirekt).

Samtidigt har AIK:s sportchef Björn Wesström, ansvarig för såväl allsvenskans snyggaste skägg som några av seriens smartaste övergångar (som när han sålde finländska anfallaren Eero Markkanen till Real Madrid för 21 miljoner kronor och sen fick tillbaka honom gratis igen) blivit alltmer irriterad på spekulationerna.

– Med viss fascination kan man ju konstatera att man uppenbarligen kan slänga sig med siffror hur som helst utan att behöva ta ansvar för det. Problematiken med siffrorna är alltid att det skapar något slags förväntning hos allmänhet och det kanske till och med smyger sig in i en spelare, sa han i Expressen.

– Vilket gör att allt annat än de här siffrorna, som har fabricerats av någon som inte behöver ta ansvar för något, ses som något slags besvikelse. Vilket är rätt fascinerande utifrån att det är en spelare som gjort tio mål i allsvenskan och startade säsongen utan namn på tröjan.

alexander-isak-intervju

Med som sällskap på resan till Manchester är Tobias Ackerman. Autografgnagarna från flygplanet spekulerade i om han var Alexander Isaks vakt, och visst, den rakade skallen kan ge det intrycket, men nej, han är en man som i sitt eget tycke har ”världens roligaste jobb”: chefsscout för AIK.

Innan AIK jobbade han i Brommapojkarna, och var bland annat med när nuvarande Viasat-profilen Bojan Djordjic skrev ett ungdomskontrakt med just Manchester United. Han såg även Cristiano Ronaldos första träning med samma klubb.

I dag räknar han in över 100 resdagar per år, men sällan till England. Det finns få spelare att hitta där för en allsvensk klubb. Men förra veckan var han i Brasilien. Veckan innan det i Ghana. Och dessförinnan Elfenbenskusten.

Tobias Ackerman är också delaktig i AIK:s ungdomsakademi och har följt Alexander Isak sedan han var nio år gammal, då han valdes ut i en tidig talangsatsning. Redan då, innan han ens fyllt tvåsiffrigt, var det två saker som stack ut:

– Hans fina fotbollsfötter och extremt utvecklade spelsinne. Han hade saker och ting som jag bedömde skulle kunna ta honom till nästa nivå i seniorsammanhang.

Kan man se det på en spelare som är nio år gammal?

– Definitivt. Det är svårt att bedöma fysiska färdigheter, men man kan titta på detaljer och egenskaper som kan ta dem till en seniormiljö.

Du har sett många talangfulla fotbollsspelare genom åren, och långt ifrån alla lyckas som seniorer. Vad är det som säger att Alexander Isak ska klara av det?

– Jag tror att han har stora möjligheter i alla fall. Han har gjort tio mål i allsvenskan som 16–17-åring, det är bättre än många andra. Han är en spelare som överraskar ju mer man trycker upp honom i lag och i miljöer där han stimuleras. Det är spännande.

Vilken är hans starkaste fotbollsegenskap i dag?

– Spelsinnet. 100 procent. Det är fruktansvärt bra och han kan förutse saker som händer på ett imponerande sätt.

När under säsongen som gick insåg du att den här junioren faktiskt håller allsvensk klass?

– När han började träna med A-laget. Då förstod jag att det här kommer att flyga. Det intressanta är att han gör samma saker nu som han gjorde när han var tio år. Han har inte ändrat sitt eget sätt att vara. Hans personlighet har inte ändrats. Hans spelsätt har inte ändrats. Det han var bra på när han var tio år, det är han bra på i allsvenskan.

Hur hanterar han miljöer där alla runtomkring är äldre?

– Jättebra. Han har ett otroligt utvecklat intellekt och inga problem att anpassa sig. Det är nog få i omklädningsrummet som ser honom som 17 år.

Han verkar lugn?

– Mycket.

Annars kan det vara mycket pojkstreck när man är tio, elva år gammal.

– Ja, men han har inte hållit på med pojkstreck. Vi var på en pojklagsturnering i Krakow, och då hade han med sig ett lexikon på polska. Han är sådan. Han vill bli bättre på allt. Åker vi till Polen, då tar han med sig ett lexikon och lär sig säga hej på polska.

Han måste vara den enda elvaåringen som tar med sig ett lexikon?

– Ja, jag lovar dig. De andra hade Kalle Anka, på sin höjd.

Hur känns det här för dig, spekulationerna att han kanske försvinner? Är det kluvet?

– Har du känt en människa sedan han var nio år, följt en spelare genom hela hans karriär… Om det nu blir så att han flyger från AIK, då är det som att han flyttar hemifrån. Det är sentimentalt, absolut.

Jag njuter varje dag, men det är blandade känslor

alexander-isak-cafe

Ibland blir det så tröttsamt att i superlativer försöka förklara vad en sådan ung kille som Alexander Isak har att det kan vara värt att påminnas om vad han inte hade innan årets allsvenska säsong drog igång i april:

Han hade inte ett A-lagskontrakt med AIK.

Han hade inte mer än 500 kronor i månadslön.

Han hade inte tagits ut till AIK:s vinterträningsläger i Dubai.

Han hade inte en tröja med sitt namn tryckt på.

Han hade inte ens fått vara med när skosponsorn lät AIK:s allsvenska trupp prova ut nya skor inför säsongen.

Och sju månader senare jämförs han i internationell press med Zlatan Ibrahimovic. Hur har det påverkat honom?

– Jag är väl samma person skulle jag säga. Om jag gör saker annorlunda nu, det tänker jag inte på.

Vi sitter på restaurang Common i centrala Manchester som trä-och-tegel-designen till trots serverar den brittiska brunchens urmoder med stekt bacon, korv, ägg och bönor. Tobias Ackerman beställer en pint vilket får Alexander Isak att undra – ”Vad är det?”.

Det är lätt att glömma i alla miljonspekulationer men den här unga mannen har tre år kvar till Systembolaget.

Du går andra ring på Solna gymnasium. Livet i skolan måste ha förändrats?

– Ja, det är saker i mitt liv som har förändrats, men det är inte jag som har förändrats.

Vad är det som har förändrats runt dig?

– Uppmärksamheten kanske.

Märker du att folk runtomkring dig har förändrats?

– Det kan säkert ha hänt, men jag vill inte gå in på detaljer kring det.

Innan säsongen började hoppades du på att få göra debut i allsvenskan. Hur känns det nu, när säsongen är slut?

– När jag fick göra debut, då fick jag sätta upp nya mål. Och nu i efterhand har jag väl uppfyllt det mesta jag kunde tänka mig.

Vilka målsättningar satte du upp under säsongen?

– Inget specifikt, men jag ville göra så bra prestationer som möjligt.

Tio mål i allsvenskan, Fansens favorit, Årets nykomling, mål i din allsvenska debut, två mål i Stockholmsderbyt mot Djurgården, mål mot mästarna Norrköping…Vad tycker du själv har varit säsongens höjdpunkter?

– Debuten och derbyt mot Djurgården. Framför allt de två.

När kände du ”det här klarar jag av, jag håller för allsvenskan”?

– I första matchen. Jag gjorde min grej och jag gjorde mål så det var inga konstigheter.

Var det nervöst att komma in i A-lagssammanhang?

– Nej, inte på planen.

Och utanför planen?

– Klart att det fanns lite nerver, men det släppte.

Varifrån kommer ditt självförtroende och din grundtrygghet?

– Jag vet inte. Det är väl så jag är bara. Svårt att säga var det har kommit ifrån.

Du jämförs med Zlatan Ibrahimovic. Vad tycker du om det?

– Inga kommentarer.

Är det jobbigt att jämföras med honom?

– Jag vill inte kommentera det.

Har ni träffats?

– Nej.

Det finns ett stort intresse kring dig, och det kommer att bli fler intervjuer framöver. Vad är du bekväm att prata kring?

– Jag vet inte.

Kan du njuta av situationen du befinner dig i?

– Jag njuter varje dag, men det är blandade känslor. Det är kul, men kan vara jobbigt.

Kanske är förmågan att uttala sig rubrikvänligt för mycket begärt av en tonåring som potentiellt sett bär väldigt många miljoner på sina axlar.

Kanske är fåordigheten hans sätt att hantera en situation som för de flesta människor i allmänhet, och för sjuttonåringar i synnerhet, är ohanterlig.

Kanske är det bara den han är. Men väldigt mycket talar för att medias intresse, oavsett vart januari månads transfer­fönster tar honom, kommer att öka. Och likaså ­fansens. Fast det senare verkar han inte störas av.

När flygplanet påbörjar sin nedstigning mot Manchester har Alexander Isak vaknat, och autografgnagaren från Öregrund ser sin chans.

Tobias Ackerman, utnämnd chefsscout, intuitiv vakt, sträcker först upp händerna men inser sen vad det handlar om. Isak signerar den utrivna boksidan. AIK:aren återvänder nöjd till sin plats.

– Det är Alexander Isak ändå, säger han. Om ett år kanske vi inte ens kan sitta på samma flygplan som han.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-02 22:50