Alla ska inte med

joel  |  Publicerad 2006-12-04 09:20  |  Lästid: 3 minuter

Ju fler kockar, desto sämre soppa.

Under några år skrev jag i tidningen Z under pseudonymen Bengt W. Andersson, ”världens sämste krönikör”. Inte ens som Bengt W. vågade jag inleda en krönika så här uselt. Men det gamla muggiga ordspråket råkar denna gång faktiskt vara befogat. Antalet kockar som rört runt i soppan är den bästa förklaringen till varför de flesta program du kan se på tv i kväll är skit.

Andra säsongen av Ricky Gervais-serien Extras, som rullat på BBC under hösten, har handlat om vad som hade hänt med The office om någon svensk projektledare fått chansen att lägga sig i projektet. Första säsongen av Extras slutade med att den stackars misslyckade filmstatisten fick pengar att utveckla en komediserie för BBC. En sitcom baserad på en hopplös kontorschef han jobbat under. Känns konceptet igen?

Höstens omgång av Extras har handlat just om den fiktiva inspelningen. Ricky Gervais spelar själv kontorschefen – precis som i The office – men i stället för att hålla fast vid sin egen vision ger han efter för alla chefers påtryckningar om att göra serien mer folklig. Slutresultatet blir fasansfull buskis med pålagda burkskratt. Ricky Gervais låter sig till och med övertalas att bära peruk och roliga glasögon.

Scenariot ligger tyvärr väldigt nära verkligheten.

Jag jobbar inte längre med tv men jag har varit redaktör för program både på SVT och TV4. För några år sedan lämnade jag in ett programförslag om ett rappt diskussionsprogram om sport. Förlagan var ett amerikanskt program på ESPN där två personer går igenom dagsaktuella sporthändelser samtidigt som en klocka räknar ned tiden.

Min idé var att Peter Jihde och sportjournalisten Mats Olsson skulle göra programmet. Båda var intresserade. Men efter att mitt programförslag passerat första instansen hos kanalen kom man tillbaka med två synpunkter:

1. Det är för sportnördigt. Hur kan vi bredda idén så att även de som inte är lika sport-intresserade vill titta?
2. Det är för manligt. Kan du tänka dig att utöka idén med Lotta Bromé?

Jag tackade nej till fler möten. Jag behövde inte kompromissa med min ursprungsidé. Jag hade andra jobb jag kunde ägna mig åt i stället. Problemet är att de flesta inom tv i dag inte har den valfriheten. Kompromisser har blivit det naturliga steget för att gå vidare. Och slutresultatet blir program som ingen till 100 procent står bakom och som heller ingen till 100 procent älskar.

Hur många kockar var inblandade i Förkväll på TV4, Miljonärerna i Kanal 5 eller Fling i TV3?

När Chris Rock skulle leda Oscarsgalan talade han i en intervju om skillnaden mellan filmer som är ett resultat av en vision respektive konsensus. Vinprovarfilmen Sideways är en vision. Men nästan alla andra filmer det året var enligt Chris Rock resultatet av konsensus, det vill säga ”20 personer i ett rum som är överens”.

allaskaintemed
Förkväll i TV4.

Den verkliga ironin i sammanhanget är att tv-program sällan blir bredare när de görs bredare. BBC har i dag tjänat hundratals miljoner på The office. Men i en intervju i Arena i september sade Ricky Gervais : ”Jag tror folk har glömt hur smal The office var. Den var inte för alla. Men läxan är att om du försökt nå alla i ditt lilla land, så skulle den inte kunnat säljas till 80 andra länder. Om du däremot gör serien för en eller två personer, så kommer det att finnas en eller två såna överallt som säger: ’Fuck me, this is my favourite show’.”

Jan Gradvall

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-12 22:51