Hoppa till innehåll

Andreas Grube: ”Stor risk att vinet du drack i helgen innehöll animaliska produkter”

Andreas Grube

Hur märkligt det än kan låta är chansen, eller risken, faktiskt väldigt stor att vinet du drack i helgen innehöll spår av animaliska produkter. Skumt? Nej då. Kort och gott handlar det om de processer som man kallar för filtrering och klarning av vin, det vill säga när man tar bort de döda jästceller och … Continued

Hur märkligt det än kan låta är chansen, eller risken, faktiskt väldigt stor att vinet du drack i helgen innehöll spår av animaliska produkter.

Skumt? Nej då. Kort och gott handlar det om de processer som man kallar för filtrering och klarning av vin, det vill säga när man tar bort de döda jästceller och andra orenheter som bildas i vin under vinmakningsprocessen. För vi konsumenter har ju vant oss vid att dricka viner som är rena och klara i färgen, vi vill inte ha några mjölkiga slöjor i glaset.

vegan_vin

Det går såklart också alldeles utmärkt att klarna vin genom att enbart lita på tidens tand och låta grumligheterna i vinet sjunka till botten med hjälp av tyngdlagen, men det tar lång tid och är alltså inte kostnadseffektivt, varken för producent eller konsument. Därför använder man ofta helt vanlig äggvita, som både är billigt och sjukt effektivt.

Processen är enkel: man knäcker ett gäng ägg och häller i vinet, och medan vitan sjunker till botten suger den åt sig allehanda partiklar och gör vinet rent och snyggt. Man kan också använda bland annat gelatin, husbloss (som framställs av fiskars simblåsor), kasein (mjökprotein från ostframställning) och kitosan (som utvinns ur räkskal).

Utöver att strikta veganer skyr detta som pesten innebär de här ämnena även risker för väldigt allergiska personer – även om det bara handlar om minimala mängder kan det vara tillräckligt för att orsaka en allergisk chock.

Så hur ska man som vegan eller allergiker veta vad som gäller? Inte helt enkelt, eftersom gränsdragningarna ibland är diffusa, också beroende på hur hårt man drar sin veganism: är det till exempel ok att gödsla vingården med koskit, eller låta hästar plöja åkrarna?

En nyhet är i alla fall att EU numera kräver att det anges på vinflaskorna om vinet kan innehålla spår av mjölkprotein eller äggviteämnen i form av symboler av ett ägg en mjölkförpackning. Bra, tycker jag!

Samtidigt är hela frågan är komplicerad. För visst, jag förstår problemet med animaliska produkter i vin men jag ser också ett problem med att använda kemikalier i klarningsprocessen.

En sak är säker: snacket om innehållsförteckning på vinflaskor i allmänhet, och veganska viner i synnerhet, är bara i startgroparna – det kommer att hända mycket inom det området framöver, inte minst vad gäller utveckling av vegetabiliska alternativ till ägg- och mjölkprodukter.

Så vet du om vinet är veganvänligt:

  • Kolla baksidan på flaskan: om vinet är vegancertifierat hittar du en liten symbol där, som kan se olika ut men ofta ser ut som ett ”V” med ett litet blad på.
  • Fråga! Snacka med din lokale Systembolagsmånglare och be henne eller honom guida dig rätt.

Tre bra sajter för att hitta veganvin:

  1. Ambitiösast i klassen är hittills den kanadensiska sajten Barnivore, som listar uppemot 30 000 drycker som är veganvänliga. 
  2. Svenska iFokus har en lista med bara ett fåtal drycker, men kan ju i alla fall fungera som en start. 
  3. Sajten ekovin.se listar en handfull veganvänliga viner som du också hittar på Systembolaget.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.