Hoppa till innehåll

”Ät all mat som ställs fram”: Lotta Lundgren om hur du ska bete dig på kräftskivan (och varför hon själv aldrig blir bjuden)

cafevik

Nu är det hög tid att sörpla kräftor och häva nubbe. Men vad får man inte missa på kräftbordet – och varför firar man över huvud taget? Matexperten Lotta Lundgren förklarar vad som gäller. Planerar du inför kräftskivan? Vi har koll på ölen, vinerna och skumpan som funkar till kräftbordet! * * * Varför firar … Continued

lotta-lundgren-kraftor-tips-kraftskiva

Nu är det hög tid att sörpla kräftor och häva nubbe. Men vad får man inte missa på kräftbordet – och varför firar man över huvud taget? Matexperten Lotta Lundgren förklarar vad som gäller.

Planerar du inför kräftskivan? Vi har koll på ölen, vinerna och skumpan som funkar till kräftbordet!

* * *

Varför firar vi egentligen kräftskivor?

– Ja, varför skapar vi egentligen traditioner? Det enkla svaret är att någon måste ha dragit ihop en kräftskiva en gång och att detta upplevdes så lyckat av alla inblandade att man genast bestämde sig för att upprepa det hela.

– Är det fortfarande inte svaret på din fråga? Okej. Då antar jag att kräftskivor uppstått under den period på året då de flesta kräftor hunnit ligga med varandra.

Vad är din egen relation till kräftor?

– När jag var liten hade min pappas släkt egna fiskevatten i Skåne. Då var kräftskivan en jättegrej för mig. Först att agna och lägga ut kräftburarna, sen dra upp dem när de blivit fulla med levande kräftor och slutligen det bisarra kräftkoket när hundratals kräftuslingar rasslade ner i världens största kastrull. Sen åt vi kräftorna i en stor berså och man skulle sjunga olika skånska sånger. Ja, du hör ju själv, det är nästan så att jag tror att jag hittar på men det är faktiskt helt sant!

– Nu för tiden är det ingen som bjuder mig på kräftskiva eftersom de vet att jag blir grinig när det serveras för lite mat och nästan aldrig dricker sprit om ingen filmar mig för TV.

Vad tycker du om själva kräftsmaken?

– Det är en unik och evig smak, alla våra svenska högtider smakar ungefär såhär. När en svensk människa känner smaken av dillfrö, salt, socker, något fiskigt tillsammans med brännvin, öl, lagrad ost, smör och bröd, då vet vi att det är fest. Att just jag inte är galen i sötvattenskräftor har liksom inte med saken att göra, det här med kulturarv står över sådant som personliga smakpreferenser.

Bästa och det sämsta med att gå på kräftskivor?

– Att man vanligtvis blir väldigt berusad. Och att man vanligtvis blir väldigt berusad.

Vad får man inte missa på kräftbordet?

– Mitt råd är att man äter all mat som ställts fram. Ser du en paj, ät den. Finns det sallad, ät den också. Ta så många mackor du vill och snåla inte med pålägg. Sen brukar det inte vara så värst mycket mer mat, bara snapsar på rad, det är därför man mår som en utsketen räv nästa dag.

Och om man inte gillar kräftskivor – hur gör man för att ändå stå ut?

– Brukar inte folk ränna runt med sina mobiler och ta en massa kort? Om man är ung kanske man vill plåta olika fyllor eller folk som ska bada i kallingarna, är man mer medelålders så kanske man satsar på kräftfatet, solnedgång och kulörta lyktor, nån blomma i motljus kanske. Sen smetar man upp alla bilderna över hela internet och har man tur kan man sitta och rulla på telefonen hela kvällen sen.

Jonatan Loxdal

Foto: Maria Wretblad

* * *

Mer om mat:

Lär dig göra mackor med Café: laga en saftig croque madame!

Bli kung på grillen: Bästa recepten och tipsen från Jonas Cramby

Kolossen från Ytterån – jakten på Sveriges största hamburgare

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.