Barproffset: här är drinkarna du ska värma dig själv med i höst

cafevik  |  Publicerad 2015-09-24 16:43  |  Lästid: 2 minuter
mathin-lundgren-drink-tips

Mörkret är här och det finns ingen anledning att hyckla. Byt ut det ljumma rosétjutet och de spanska flaskölen mot något mustigt och tungt, för det är vad som kommer att få dig på humör i höst. Vi bad barmästaren Mathin Lundgren på Teatergrillen i Stockholm att lista de bästa höstdrinkarna – och hur du gör dem själv.

* * *

Vad ska man dricka på hösten?

– Generellt så är bär och frukt gott, typ äpplen, päron, slånbär och hösthallon. Ta hand om råvaror som har fått växa till sig under sommaren. Och drinkar som görs på lagrad sprit funkar fint.

Det sägs att svenskarnas drinkintresse har ökat dramatiskt. Stämmer det?

– Ja, de senaste 5-6 åren har det skett en stor förändring i hur folk beställer drinkar. Folk lämnar trygghetszonen och vågar beställa andra grejer än mojito.

Hur ska man tänka om man beställer drinkar på krogen och vill bredda sitt register?

– Jag brukar börja med att fråga om de vill ha något syrligt, spritigt eller bittert. Anledningen till att jag inte nämner söta drinkar är att det är vad folk oftast ber, om och jag vill få folk att testa nytt.

Gimlet med äpple

– Äpplen är murrigare i smaken så här års, och de mörka, djupa röderna är godast.

5 cl Gin

3 cl limejuice

2 cl äppelsockerlag (se recept nedan)

Mät upp ingredienserna i en shaker, fyll upp med is och skaka drinken kall.

Sila upp i en fryst coupette.

Whisky sour med päron

– Man ska äta och dricka saker när de smakar som bäst, därav päronen.  Whisky sour har blivit jättepopulär de senaste åren och är en av de vanligaste drinkarna som folk beställer, åtminstone i Stockholm. Här är den i en fruktigare variant.

5 cl Bourbon

3 cl citronjuice

2 cl päronsockerlag (se recept nedan)

Mät upp ingredienserna i en shaker, fyll upp med is och skaka drinken kall.

Sila upp i en fryst coupette.

Old Fashioned med lönnsirap och stor is

– Det här är en drink som många har en relation till. Den görs på lagrad sprit vilket passar på hösten, och här byter jag ut sötman mot lönnsirapens brända toner. Lönnsirap finns typ överallt idag. Och så är jag svag för bourbon.

5 cl Four Roses Single Barrel

5 ml lönnsirap

5 droppar angostura bitters

apelsinzest

Mät upp ingredienserna i ett Old Fashioned-glas. Lägg in en stor isbit och rör drinken kall. Avsluta med att pressa oljan från en apelsinzest över drinken och servera.

Recept på sockerlag

Pressa/centrifugera färsk äppel- eller päronjuice.

Mät upp 1 dl juice och 1,5 dl strösocker och rör om tills sockret har löst upp sig. Häll upp i en flaska och förvara i kylen.

Eller, om du inte har möjlighet: använd en bättre köpt juice i sockerlagen.

Jonatan Loxdal

Foto: Charlotte Gawell

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 10:23