Högtalartest – så bra är Bang & Olufsens lilla högtalare Beoplay P2

Café har testat den bärbara högtalaren Beoplay P2 från Bang & Olufsen.

Sofia Börjesson | Foto: Bang & Olufsen  |  Publicerad 2017-11-22 13:36  |  Lästid: 4 minuter

Det känns lite lyxigt att plocka upp Bang & Olufsens Beoplay P2 ur förpackningen. Aluminumhättan och mockasnöret gör att den känns lite dyrare och av lite högre kvalitet än gemene portabla högtalare. Den är lätt och snygg, och ljudet ska också visa sig vara bra.

Men det finns också nackdelar, bland annat att ljudet inte sprider sig så bra i rummet som man skulle kunna önska och att, den i övrigt lovande, larmfunktionen inte riktigt fungerar som den ska.

Det är förmodligen inte meningen att Beoplay P2 ska ligga framme, men den är ändå så pass stilren att ren att det fungerar. OBS: växten är enorm vilket gör att högtalaren känns ännu mindre än den egentligen är. Foto: Privat

Viktigt på riktigt – så bara är Beoplay P2

Look: Stilren och elegant med aluminium upptill. Resten är någon form av matt kompositlösning, och på bottenytan är det gummi så att den inte ska bli för hal. Genomtänkt, och inte det minsta plastig. Det finns även ett mockasnöre som får den att kännas lite hipsterique.

När passar den: På stranden eller i parken, i köket när man lagar mat, i badrummet när man tar ett bad eller i sovrummet.

När är den värdelös: I vardagsrummet på en fest.

Hur lång tid tar den att koppla in: Cirka 2 minuter första gången, mest för att jag inte hittade knappen på en gång. I annat fall går det på momangen, och den är alltid på och hittar bluetoothsignalen direkt.

Vad händer om man lämnar hemmet och kommer tillbaka: Det blir ungefär som när man råkar rycka ur hörlurarna från telefonen – musiken pausas. Men när man kommer tillbaka hem igen är det bara att trycka på play på Spotify och då går musiken igång i högtalaren igen, utan att man behöver leta efter bluetoothkopplingen.

Hur mycket bök är det (skala 0,0 - 10,0): 6.1/10

Så här. Man ska ladda ner en app men det är ju inte så mycket bök. Appen är lätt att förstå och eftersom det bara finns en knapp går det knappt att göra fel. Men: böket består i alarmfunktionen, och här är det bök så att det står härliga till.

Först ska man ställa in tiden för alarmet, låt oss säga att jag väljer klockan 07:00, men när jag trycker "next" för att välja vilken dag larmet ska ljuda så står det plötsligt att jag har ställt klockan på 22:27 och därifrån går det inte att ändra tiden. Då får man backa.

Lösningen för att kunna ställa alarmet på rätt tid blev att byta klockslag om och om igen tills det till slut närmade sig 07:00 i andra steget. Tills slut fick jag till 06:59 efter att ha ställt klockan på 15:33. Noll logik.

Jag letade i manualen, jag googlade och jag kollade i min egen telefons inställningar om det fanns något att göra – men nada. BÖK. Därför blir bök-betyget till slut 6.1. Larmet är svinbökigt, men resten av högtalaren är väldigt o-bökig.

Hur låter Sultans of swing: Mycket bra. I appen kan man välja vilket typ av ljud man vill ha i högtalaren – warm, excited, relaxed eller bright. Här passar excited bäst för det ger klarast ljud. Det är också generöst med kräm i högtalaren vilket ger en härligt pirrig känsla om man sitter rätt placerad vid högtalaren. Men man vill ju gärna höra Mark Knopfler i stereo, det vill man. Mono är inte för Dire Straits-lyssning. De olika ljudlägena som går att välja mellan känns också lite oklara. Att läget excited låter bäst hemma hos mig kan ju förstås också ha med miljö och akustik att göra.

Hur låter Protect ya neckHär känner man att det är bra bas och bra drag i en så liten pryl ändå. Det får man faktiskt ge den. Även här fungerar ljudläge excited bäst, men i ärlighetens namn har jag inte hittat en enda låt som låter bättre i något av de andra lägena. Överflödiga? Kanske. Ljudet är väldigt bra, men det som fattas mig är stereokänslan. Ju större rum man befinner sig i desto mer påtagligt blir det att man lyssnar från en enskild ljudkälla. Det är möjligt att det blir lite bättre om man hänger upp den på väggen. Hade den varit bättre som cylinderformad och om den inte låg platt med ljudutgången uppåt? Kanske.

Finns det någon funktion som man kan skryta om: Jag gillar tanken på larmfunktionen. Man ställer ett larm via appen och så får man välja om man vill att senast spelade låt ska väcka en, eller så får man välja mellan två förinställda låtar som jag måste säga var väldigt trevliga. Problemet är ju som sagt att det är väldigt krångligt att ställa in larmet.

Vem är den för: Den som är villig att lägga en slant för att få bra ljud (för ljudet är bra) även när man tar med den hemifrån, och som redan har en bra väckarklocka.

Prisvärd: Den kostar 1 699 kronor så nja. Det går inte att klaga på ljudet som sådant, men vill man verkligen lägga så mycket pengar på mono-lyssning? Superminus för bristerna i alarmfunktionen. Punkt.

Totalbetyg: 3/5

Läs mer om Beoplay P2 här.

Fler test! Klicka på länken för att komma till testet

TEST: Marshalls nya Stanmore-högtalare

TEST: JBL:s strandhögtalare Boombox

TEST: Bose Soundlink Micro

TEST: Sonos One

TEST: Bang & Olufsens Beoplay A1

TEST: DeFuncs trådlösa 360-högtalare

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:37