Hoppa till innehåll

Historien bakom Black Friday: hysteri, galenskap – och dödsfall

Tobias Skagerström

På fredag (27/11) är det dags för Black Friday. Shoppingdagen har länge varit stor i USA men även spridit sig över världen – bland annat till Sverige där flera butiker satsar stort för att få igång julhandeln extra tidigt. Förra året, när den amerikanska elektronikaffären Best Buy i Kalifornien, slog upp dörrarna på Black Friday stormade människor … Continued

På fredag (27/11) är det dags för Black Friday. Shoppingdagen har länge varit stor i USA men även spridit sig över världen – bland annat till Sverige där flera butiker satsar stort för att få igång julhandeln extra tidigt.

Förra året, när den amerikanska elektronikaffären Best Buy i Kalifornien, slog upp dörrarna på Black Friday stormade människor in. Vissa hade köat i över TVÅ veckor för att kunna köpa exakt det de ville ha.

Först i kön var Juanita Salas och Vickey Torres som turats om att vakta platserna när den andra behövde gå iväg för att duscha, använda toaletten eller köpa något att äta.

– Affärerna får bara in några saker till det billigaste priset och det är först till kvarn som gäller, sa Vickey Torres då.

Kvinnorna hade spanat in en ny HDTV som de skulle köpa, men de två kvinnorna var inte ensamma om att shoppa loss under dagen.

Black Friday är en av USA:s största shoppingdagar och inträffar dagen efter Thanksgiving – den fjärde fredagen i november. Dagen beskrivs ofta som den galnaste shoppingdagen på hela året och är en högtid för både människor och affärer som passar på att börja med julhandeln på riktigt. Totalt omsätter dagen nästan 425 miljarder kronor i USA och cirka 3 200 kronor per amerikan. Black Friday är inte någon officiellt ledig dag i USA men ändå har alla skolor och många arbetsplatser stängt så att människor kan shoppa fritt.



Historisken bakom Black Friday

Black Friday har en lång historia som går tillbaka till slutet av 1800-talet och fick ett lyft när affären Macy´s lanserade sin berömda parad på Thanksgiving. Sedan dess har shoppingdagen växt något enormt – till dagens rena galenskaper. Det finns flera teorier om namnet bakom det amerikanska fenomenet och varför dagen egentligen heter Black Friday.

En teori menar att namnet syftar på att butikernas röda förlustsiffror blir till svarta vinstsiffror under shoppingdagen. Andra menar att namnet har en mörkare historia bakom sig; att polisen i Philadelphia döpte dagen till Black Friday eftersom allt kaos försvårade deras arbete – så de ville skrämma bort folk från att delta i shoppandet.

Polisen i Philadelphia lyckades dock inte. Hysterin runt handlandet har dock haft tragiska utgångar och dödsfall har skett vid till exempel bråk om parkeringsplatser och vid stölder.

Den stora shoppingdagen har även vuxit och omfattar i dag flera dagar. Många affärer tjuvstartar redan under torsdagen med erbjudanden på sina hemsidor och rean fortsätter under helgen för att avslutas med ”Manic Monday” – och på näter:  ”Cyber Monday”.

Black Friday har spridit sig över världen – till exempel spenderade britter drygt 124 kronor i sekunden på shopping via internet under dagen förra året och därmed blev Black Friday den största försäljningsdagen på hela året på nätet i Storbritannien.

Black Friday I Sverige

Shoppinghysterin har även tagit sig till Sverige och i år är det tredje gången som fenomenet sker i vårt blågula land. Vissa butiker smygprovade att rea ut varor 2013 och då ökade näthandeln med 100 procent jämfört med en vanlig fredag. Det gjorde att flera affärer och kedjor hakade på året efter.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.