Bli spelaragent

joel  |  Publicerad 2006-07-05 19:12  |  Lästid: 2 minuter

Zinedine Zidane kostade 685 miljoner kronor och David Beckham 315 miljoner. Och vem skulle inte vilja ha provision på de slantarna? Kent Carlzon, rådgivare och agent med bland andra Anders Svensson, Michael Svensson, Karl Corneliusson och Stefan Selakovic i sitt stall, berättar hur du kan förena två intressen – fotboll och pengar – och bli fotbollsagent.

1. Skaffa grunden
– Man tjänar otroligt mycket på att ha en gedigen bakgrund inom föreningslivet. Jargongen är speciell inom fotbollen och det är viktigt att veta hur klubbar tänker. Det är svårt att komma som nyutexaminerad jurist utan fotbollsbakgrund och bli agent.

2. Studera
– Den absolut viktigaste egenskapen för en agent är social kompetens. Att kunna umgås och prata med folk, skapa förtroende. Det är också bra att ha erfarenhet av förhandlingar och lite kunskaper i grundläggande juridik. Däremot behöver man inte kunna allt – vid förhandlingar tar man ändå in experter som till exempel skattejurister.

3. Praktisera
– Lär av andra och försök jobba som assistent åt någon etablerad agent innan du startar eget. Samtidigt kan du börja bygga upp ett eget kontaktnät och agera mentor åt några yngre spelare.

4. Ansök och klara provet
– Ansökan skickas till Svenska fotbollförbundet och ska kompletteras med bland annat meritförteckning, referenser från klubbledare, personbevis och konkursfrihetsbevis. Det kostar 1 000 kronor att ansöka. Därefter gör man ett skriftligt prov på förbundet – 20 frågor, 15 om internationella regler och 5 om nationella regler – och klarar man det får man sin agentlicens.

5. Hitta spelare
– Det gäller att ha öga för vem som kan bli bra och vem som inte kan bli det. Klimatet i Sverige agenter emellan är gott – internationellt är det mycket vanligare att man roffar åt sig av andra agenters spelare.

6. Upprätta kontrakt med spelare
– Man upprättar ett avtal med spelaren för den tjänst man gör och avtalet bygger på provision. Sitter man till exempel och omförhandlar en spelares kontrakt i en förening har man enats med spelaren om en viss summa och beroende på hur duktigt man förhandlar. Ju högre grundbruttolön man kommer fram till, desto större blir provisionen. Ibland kan man också bli anlitad av en klubb om de vill hitta en viss typ av spelare och då upprättas ett liknande avtal. Det är viktigt att veta sin roll – man kan inte både representera klubben och spelaren eller få betalt av båda parter. Antingen är det spelaren eller klubben som är klient.

7. Sköt dig
– Ha inte för många spelare så de känner sig bortglömda. Det finns två lägen med spelare – det sociala läget där de trivs bra i den klubb de är och man bara behöver höra av sig med jämna mellanrum för att hålla kontakten och kolla läget i allmänhet. Och så finns det akuta läget när man står inför klubbyte eller omförhandling. Då håller man kontakten dagligen. Och ibland flera gånger om dagen.

Henrik Ystén

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-12 22:47