Bokälskare avslöjar sina favoriter till semestern

Du vet ATT du ska läsa i sommar. Vi bad 29 bokfantaster berätta VAD du ska läsa. 

Markus Thunberg  |  Publicerad 2016-08-05 15:00  |  Lästid: 13 minuter

Frågar du någon i Svenska Akademien vad du ska läsa i sommar är nog risken stor att du fastnar i en turkisk harang om en bonde ur en gets perspektiv. Eller nåt sånt. Viktigt, men inte så roligt.

Vi gjorde det man alltid ska göra: Café frågade 29 bokälskande vänner och bekanta vad de läser i sommar och vad någon som suttit med näsan i mobilen de senaste 10 åren har missat i bokväg. Svaren är såklart väldigt bra.

Boksommaren kan börja!

BOK-Terning

Jonas Terning, chefredaktör Café.

I sommar läser jag: Roxane Gays I vilt tillstånd. Perfekt amerikanskt par besöker fruns hemland Haiti när hon blir kidnappad av ett gäng brutala rånare. Jobbigt hänsynslösa våldsskildringar, men succéromanen har hyllats för sitt budskap om kärlek, familj och mänsklig styrka.

Mitt tips: Junot Díaz Oscar Waos korta förunderliga liv. Språket, människorna och miljöerna. 2008 levererade Pulizerprisprenumeranten Junot Diaz en av de absolut bästa böcker jag någonsin läst.

BOK-Kalle

Kalle Zackari Wahlström, träningsprofil och programledare för Svett och etikett och Gympaläraren.

I sommar läser jag: Har precis läst ut 1916 av Peter Englund. En får följa Första världskriget under året 1916 genom massa olika ögonvittnesskildringar. Svinbra. Minns typ inget. Men svinbra.

Mitt tips: 1914 och 1915 av Peter Englund, till exempel. Jag läser väldigt lite nya, tuffa böcker. Bara gamla krigsböcker och berättelser om bergsbestigningar som går åt helvete. Och romaner om södra USA. Typ Tom Franklin och Cormac McCarthy och så.

BOK-johanna

Johanna Frändén, journalist på SVT, Sportbladet och Café.

I sommar läser jag: Gabriel Garcia Márquez Hundra år av ensamhet. Ungefär hundra år efter alla andra. Den har bara blivit stående i min bokhylla, och nu blev det av. Sen ger jag mig på Elena Ferrantes tvåa i Neapel-serien. Jag slukade ettan efter att en kompis från Italien på besök tog med den i våras. Systerskap, släktfejder, lojalitet, kärlek och maffia i Vesuvios skugga. Believe the hype.

Mitt tips: Donna Tartts SteglitsanEn amerikansk klassresa tur och retur med en amerikansk pojke, Theo Decker, från barndom till 30-årsstrecket. Detaljrikt och extremt god tonträff. Perfekt för semestern, nästan 800 sidor lång och det bästa hon skrivit sedan Den hemliga historien. Läs på originalspråk för förhöjd upplevelse!

BOK-Parandian

Jonas Parandian, naprapat och bloggare på jonas.cafe.se

I sommar läser jag: Stieg Larsson Det som inte dödar oss. Just nu är jag i Pyrenéerna och vandrar med The Iceman, Wim Hof. Och på väg hit, på Arlanda såg jag att fjärde boken i Millenium-serien nu fanns som pocket. Förväntningarna är skyhöga då jag sträckläste de första böckerna. Ser fram emot att återförenas med Lisbeth Salander och Mikael Blomqvist på ytterligare ett av deras äventyr. Den har börjat bra!

Mitt tips: Jan-Philipp Sendkers Konsten att höra hjärtslag. En otroligt vackert berättad historia. Den handlar om ett plötsligt försvinnande av en framgångsrik affärsman. Och hur hans dotter tar upp jakten efter honom. Hon har så många frågor som behöver besvaras. En historia om den renaste kärleken. Läs den med ett öppet sinne och du kommer förstå kärlekens urkraft och hur den kan flytta berg. Vissa stycken var så vackra att jag grät stora floder. Så mycket att de delarna blev förstörda av tårarna och oläsliga för nästa person. True story (det med tårarna alltså)

BOK-Oja

Nina Oja, creative director på Elle.

I sommar läser jag: Tre år har den legat på mitt bord men i år SKA jag läsa Bossypants, för jag behöver tamigfan ha kul. Men inget kul utan smart, och där har vi tack och lov Tina Fey i det lilla nötskalet. Har förskummat lite och redan fnissat till och markerat bra sägningar i marginalen. Oklart vad den egentligen handlar om men förväntningarna är generell inspiration kring liv, jobb och trams.

Mitt tips: Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson är en fantastisk bok om kärlek. Huvudkaraktären Ester får en klassisk hangup på en divig konstnär. Obalansen är fullständig. Boken friskar, med ett lätt och eftertänksamt språk, upp ditt minne kring do's and don't i den så ofta destruktiva passionens spår. För vi har alla varit där. Och har du inte varit där är det bara att gratulera dig din lögnare, men läs boken ändå. Den är högsta kvalitet.

bok-gutav

Gustav Broström, Instagramproffs och skribent på stiligt.cafe.se.

I sommar läser jag: Antoine Laurains Presidentens Hatt. En fyndig liten pocket som får plats i bakfickan och sätter igång tankehjulen. Boken handlar (till en början) om revisorn Daniel Mercier som en kväll råkar hamna på samma restaurang som franske presidenten Francois Mitterand och får under märkliga omständigheter presidentens hatt i sin ägo. Laurains binder ihop människoöden och skildrar det parisiska 80-talet på en intressant sätt.

Mitt tips: Min favoritbok för tillfället och ett måste i bokhyllan är Donna Tartts debutroman Den Hemliga Historien från 1992. Boken är en modern klassiker och skildrar ett gäng intellektuella och hyperdekadenta studenter som experimenterar med droger sex och sprit. Perfekt sommarläsning för den som vill fly omvärlden en stund.

bok-jonasd

Jonas Dahlquist, reporter och kommentator på C More.

I sommar läser jag:  Jag läser en samling av den polske utrikeskorrespondenten Ryszard Kapuscinski, som heter 3xKapuscinski. Den finns i pocketformat och består av tre olika böcker: Imperiet, Fotbollskriget och Ebenholts. Det är berättelser från Kapuscinskis resor under flera decennier, mycket revolutioner, kalla kriget och skum politik blandat med möten med vanligt folk som bara har hamnat där de har hamnat. Kapuscinski var lika delar poet, journalist och folkbildare, och man blir sällsynt sugen på att ha fått vara med honom i Georgien, El Salvador och Kongo, och så vidare.

Mitt tips: Alla Rocky-album av Martin Kellerman. Vår tids främste, på så många sätt.

BOK-messiah

Messiah Hallberg, komiker, senast i TV4:s Finaste familjen.

I sommar läser jag: Don DeLillos senaste (möjligtvis sista) bok ”Zero K”. Boken handlar om en miljardär som är fullt frisk men ändå ska åka till en klinik och frysa ner sig, för att sedan återuppstå i en framtida värld. Nu var det ett tag sedan DeLillo skrev en fulländad bok men vem vet hur många till han hinner ge ut? Vi är många som hoppas han hinner få Nobelpriset medan han är i livet. Det sjuka är att jag plitat på ett utkast till en roman med exakt samma premiss. Kanske att man får tänka om nu när världens främsta, nu levande författare, redan gjort skrivit den boken.

Mitt tips: Donna Tartts Steglitsan är en av de bästa böcker jag läst. En totalroman om livet. Den liknar i viss mån en saga, till viss del anakronistisk och tidlös. Från det första gastkramande kapitlet på ett hotellrum i Amsterdam är man fast och sedan följer man pojken Theo Decker genom livet. 800 sidor som aldrig känns sega. Ett mästerverk.

BOK-Emine

Emine Sander, moderedaktör på Café.

I sommar läser jag: Jag läser nästan bara deckare och då helst Lars Kepler. Men nu har det inte kommit någon ny Kepler… och jag har sent omsider intresserat mig för feministisk litteratur. Så i sommar läser jag Roxane Gays Bad Feminist. En humoristisk ”hitta sig själv”-historia som bland annat säger att man kan gilla allt som är så kallat tjejigt och låtar som är nedverderand mot kvinnor och fortfarande vara feminist.

Mitt tips: Utöver deckare älskar jag självbiografier och biografier. En av de bästa är The Dirt av Neil Strauss om Mötley Crüe. Helt orimlig, så mycket 80-tal och det skrivna språket är som bandet pratar. Läs den på engelska för bästa effekt!

BOK-niklas

Niklas Strömberg, frilansjournalist för bland annat Café, hiphopkonnässör och redaktionschef på Svensk bokhandel.

I sommar läser jag: Ska bland annat läsa i kapp Joris Luyendijks Simma med hajar. Den holländska journalisten kunde ytterst lite om Londons finansiella system när The Guardians före detta chefredaktör Alan Rusbridger bad honom starta en blogg om finansvärlden utifrån två frågor: Hur gick krisen 2008 till? Och: Kan det hända igen? Joris intervjuade över 200 personer kring City och hans svar kommer skrämma skiten ur mig, det vet jag redan. Är intresserad av – och livrädd för – allt som har med makroekonomi att göra och kommer väl förmodligen inte hinna läsa ut boken innan jag ringer en mäklare för att sälja min bostadsrätt.

Mitt tips: Bland annat Ryan Gattis All Involved. Skriven i jagform utifrån 17 olika personer tecknar Gattis ett benhårt porträtt av upploppen i Los Angeles, 1992. Finns i svensk översättning, Sex dagar, men har du sett Boyz n the Hood eller lyssnat ens det minsta på klassisk westcoasthiphop läser du den på engelska.

BOK-tina

Tina Misaghi, DJ och redaktör på Bon.

I sommar läser jag: Chris Kraus essäroman I love Dick från 1997 som jag hört ska förändra liv, typ. En feministisk text om heterosexuellt begär och besatthet.

Mitt tips: Kim Kardashian Wests selfiebok Selfish är min absoluta favoritbok all time.

BOK-Dahlen

Micael Dahlén, författare och professor i ekonomi.

I sommar läser jag: Jag våndas alltid när jag ska välja en bland alla spännande böcker att läsa, därför blev jag glad när Nell Zink släppte sin motsvarighet till dubbelalbum– dubbelromanen. Perfekt med två romaner på en gång i samma svit. Jag har redan kommit längre än jag skulle önska i den första, Mislaid, om en professor, en stjärnstudent och en alldeles vanlig familj i 1960-talets USA som visar sig vara, kort sammanfattat, allt annat än de "borde" vara. Om den andra boken är hälften så skruvad som den första lär jag ha en skönt snurrig känsla i huvudet resten av sommaren och kan hoppa över Helix på Liseberg.

Mitt tips: Läs Josh Bazells Spöa döden så kan du skryta med att du var en av de första att upptäcka författaren som sen blev gigantiskt stor. Jag kan inte föreställa mig annat efter att ha läst boken. Läs du också så får du se – och njut av den halsbrytande läsningen om läkaren-snedstreck-torpeden som bokstavligen sammanfogar liv och död i en rasande historia.

BOK-Liv

Liv Sander, reporter på Svensk Damtidning.

I sommar läser jag: Chris Kraus I love Dick. Essäroman som blev en feministisk klassiker när den kom ut 1997 och nu finns i svensk översättning. Sägs vara den viktigaste boken som skrivits om kvinnor och män. En läsfest, med andra ord.

Mitt tips: Karl Ove Knausgårds Min Kamp 1-6. Finns det någon som missat Knausgård? Grattis i så fall. Semestern är det perfekta tillfället att sätta tänderna i Karl Ove Knausgårds 3600 sidor långa exposé över sitt inre liv. Av de sex delarna är Min kamp 2 mest badstrandskompatibel, vet jag av egen erfarenhet. Min kamp 6 med den ökända Hitler-essän insprängd i mitten bör däremot inmundigas under en long haul-flight.

BOK-modig

Anders Modig, frilansjournalist och klockbloggare på klockrent.cafe.se.

I sommar läser jag: Rowan Moores Slow Burn City. Fantastisk skildring av Londons framväxt ur arkitektoniskt och stadsplaneringsperspektiv. Skulle kunna vara torrt, men eftersom Moore har en omisskännligt brittisk tongue-in-cheek och serverar mängder av sanna anekdoter blir det hela en ljuvlig upptäckarbuffé som gör att du inte kommer att se vare sig på London eller andra storstäder med samma ögon igen.

Mitt tips: Glashütte Originals Impressions. Ett allmänt tips om coffee table-böckernas renässans. Stora vackra fotorika verk att sjunka ner i, tryckkonsten när den är som bäst. Tyvärr inte beachvänliga, men funkar framför kvällsbrasan med ett glas. Impressions kom ut hösten 2015 med undertecknad som chefredaktör.

BOK-lill

Lill Furudahl, bibliotekarie på Mittuniversitetet.

I sommar läser jag: Lena Einhorns Siri. Jag fick en dotter som heter Siri för en månad sedan så det var liksom givet att det var den boken jag plockade ner från hyllan. Jag ville läsa om en brud som bröt mot den tidens normer och samtidigt var gift med August Strindberg(!) Vi får se om den lever upp till mina förväntningar ...

Mitt tips: Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. En superbra bok om systerskap och magi. Passar ung som gammal, kvinna som man. Min svärfar ringde och var helt lyrisk över en bok han läst och det var Cirkeln.

BOK-Ola

Ola Forssblad, journalist, formgivare och serietecknare. Utgivare av serieantologin Home Made Comics.

I sommar läser jag: Serietecknaren Johannes Nilssons nya roman Blodtörst. En utstuderad bladvändare med snusk och slafs i Stockholms mediesväng.

Mitt tips: Daniel Ahlgrens serieromansvit SH3 som kom med sin fjärde volym, Passio, förra året. En av förgrundsgestalterna inom självbiografiska serier på 90-talet gör superhjältar som ingen annan. Knasigt, smart och vältecknat.

BOK-werner

Björn Werner, forskare, frilansjournalist och bloggare på bjorn.cafe.se.

I sommar läser jag:  Henrik Bromanders Vän av ordning. En roman om ett flashbacktroll som skriver rasistiska kommentarer, skriver hotmejl till kvinnor och röstar på Sverigedemokraterna. Andra delen i Bromanders tänkta trilogi om manlighetens baksida. Om den är hälften så bra som hans första ”Riv alla tempel” om kroppsbyggare som går för långt väntar många timmars tänkvärd hängmatteläsning.

Mitt tips: Karl Ove Knausgårds Min kamp. Detta kanske låter tråkigt, men har du fortfarande inte gett dig på Karl Ove Knausgårds mäktiga projekt Min Kamp så börja nu. Vår tids mest episka romansvit, och ärligt talat inte speciellt svårt för nån att ta till sig även om kultursidorna gärna vill låtsas det. Det är mest bara väldigt väldigt mänskligt.

BOK-mattias

Mattias Bergqvist, frilansjournalist och tv-kritiker hos Expressen.

I sommar läser jag: Lev Grossmans Magikerna, och då främst för att tv-serien som baseras på boken blev tillgänglig hos HBO Nordic. Första säsongen är alltför ofta undermålig (även om det bjuds på flera underhållande stunder) och för att då jämföra började jag läsa och fastnade direkt. ”Magikerna” handlar om Quentin som är ett geni men tonårsolycklig och djup fascinerad av fantasyböckerna om landet Fillory (de går som synes en röd tråd här). Han blir antagen till Brakesbills, ett college utanför New York där man får lära sig det mesta om modern magi. ”Magikerna” är visserligen fängslande berättat fast mest längtar jag tills jag har läst klart och kan börja på Noah Hawleys nya bok ”Before the fall”.

Mitt tips: Nic Pizzolattos Galveston. Även om säsong 2 av True detective var en enorm besvikelse så är första omgången – tillsammans med Fargo säsong 2 – fortfarande 10-talets bästa tv-serie. Innan Pizzolatto skapade och skrev manus till True detective skrev han Galveston, en ärlig och mot slutet starkt känslosam roman värd att läsa både på engelska och i den utmärkta svenska översättningen (finns på pocket från Kalla Kulor Förlag).

bok-stefan

Stefan Sköld, redaktör på Nöjesbladet.

I sommar läser jag: Malcolm Lowrys Under vulkanen från 1947. Ångestdrabbad diplomat går ner sig i Mexiko. Sägs vara en klassiker. Efter ett par kapitel är jag helt yr av de sidolånga beskrivningarna av mexikanska slätter och absinthrus. Om jag pallar att ta mig vidare föreställer jag mig någon form av blandning av Hunter S Thompsons fylleromantik och febervandringen i Brott och straff.

Mitt tips: Donna Tartts Steglitsan från 2013. Fullkomligt makalöst epos om en pojke som överlever det terrordåd som dödar hans mamma. Minnet av modern och navet i storyn utgörs sedan av en försvunnen tavla som präglar hela hans uppväxt. En av de mest oförutsägbara och drabbande historier jag läst. Missade du när Pocketshop tapetserade väggarna med detta mästerverk härom året är det hög tid att krypa till korset nu.

bok-lejon

Johanna Lejon, reporter på Svensk Damtidning.

I sommar läser jag: Nina Björk Lyckliga i alla sina dagar. Handlar om samhällets politiska och ekonomiska utveckling och om hur konsumtionssamhället påverkar människor och människors värde. För mig, som hela tiden skriver långa listor på saker jag vill köpa för att mitt liv ska bli komplett, är den extremt tänkvärd. Dessutom älskar jag Nina.

Mitt tips: Therese Bohmans Den andra kvinnan. Tyvärr har jag själv suttit med med näsan i mobilen i cirka tre år, sedan mitt barn föddes, pga trötthet. Men Den andra kvinnan, av Therese Bohman, sträckläste jag utan att somna en enda gång. Boken, som kanske främst kretsar kring klass och kvinnlighet, kan vara det bästa jag läst sedan Gun-Britt Sundströms Maken.

BOK-holfve

Joakim Holfve, utvecklingsredaktör på Aller Media och Berghainbo.

I sommar läser jag: Andreas Romans När änglar dör. Isamael, a.k.a Satan, berättar i jagform sin version av hur världen kom till och sin relation till sin kusin Iavhé, a.k.a Gud. Intressant version av hur änglarna föll och människorna vände Gud ryggen.

Mitt tips: Johann Haris Att tysta skriket. Reportagebok som beskriver början och vad som verkar vara början på slutet på det globala kriget mot narkotikan. Problematiserar kring hur världens länder behandlar missbrukare och är om än stundtals lite naiv en nyttig lektion i hur missbruk bör behandlas – och inte straffas. Finns även som e-bok.

bok-sara

Sara Grundberg, digital innehållschef på Frida Förlag.

I sommar läser jag: Malin Persson Giolitos nya Störst av allt. En rättegångsthriller som tar sin början på Djursholms allmänna gymnasium bara måste vara en nagelbitare. För den perfekta upplevelsen tänkte jag komplettera med ekonomiprofessorn Mikael Holmqvists Djursholm. Sveriges ledarsamhälle.

Mitt tips: Jag tänkte tipsa om Chelsea Handlers My Horizontal Life, tills jag insåg att den kom 2005 (hej mobil!). Så då får det bli Karolina Ramqvists Alltings början. Hon sätter ord på allt. Och lite till.

BOK-olof

Olof Helldin, art director på Café.

I sommar läser jag: Garth Risk Hallbergs City on Fire. Punkare, anarkister, kapitalister och fyrverkerimakare knyts samman i en oemotståndlig djupdykning i staden New York det heta året 1976. Inlagda fanzinesidor och handskrivna dagboksblad vässar läsningen.

Mitt tips: Paula Hawkins The Girl on the Train. För dig som vill ha en ny Gone Girl fast i brittisk förortsmiljö. Pendlaren Rachel upptäcker något konstigt med huset hon ser varje dag från sitt tågfönster och sätter igång en grymt spännande kaosspiral. Film i höst. 

BOK-lina

Lina Brunzell, art director.

I sommar läser jag: Köpte en bok i höstas som det är hög tid att ta tag i. Den sårade divan. Blev tipsad om att det är en måste-läsa-bok, så nu jäklar. Den handlar väl kort och gott om galenskap. Eller rättare sagt den kvinnliga galenskapen. I boken skriver Karin Johannisson om Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs utifrån deras patientjournaler från Beckomberga. Galen eller geni? Det är väl frågan.

Mitt tips: Unni Drougges Jag, jag, jag. En bok som man verkligen sugs in i. En bok som det inte går att släppa taget om.

BOK-mark

Mark Humphreys, arkitekt och kontorschef på Tengbom.

I sommar läser jag: Karen Thompson Walkers debutroman The Age of MiraclesOm en alternativ framtid när jordens rotation saktar ner och dagarna blir längre, ett oförklarligt fenomenen som kallas "slowing". Det är kul att läsa böcker som får mig att tänka om och tänka nytt. Avkoppling från verkligheten kittlar fantasin.

Mitt tips:: James Freys The Final Testament of the Holy BibleEn otroligt originell och oförutsägbar berättelse om hur en Messiasfigur skulle bemötas i modern tid. Boken äger rum i kontemporär New York och berättas från perspektiven av karaktärerna vems liv berörs av denna Messiasfigur.

BOK-bessem

Bessem Bedziri, artist och producent i Broke 'n' Tipsy.

I sommar läser jag: Eftersom jag turnerar en hel del passar kortnoveller bra. En samling som jag starkt kan rekommendera är Tales of the Unexpected av Roald Dahl. Den gavs ut 1979 och är skriven på ett humoristiskt och samtidigt lite kusligt sätt. Lättläst och underhållande.

Mitt tips: Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri! Den är så j-vla bra.

BOK-jerker

Jerker Nilsson Ullerstam, nöjesredaktör på Sundsvalls Tidning.

I sommar läser jag: Jag gillar biografier och tycker att de passar att läsa året om, men kanske framförallt på sommaren. Den jag kommer att plocka upp härnäst är Kim Gordons Girl in a band. Kim Gordon var med och startade och frontade det inflytelserika bandet Sonic Youth. Det ska bli spännande att ta del av hennes punkiga historia. Är den ens i närheten av lika bra som Patti Smiths Just kids så blir jag glad.

Mitt tips: Det här är ingen ny författare. Dennis Lehane slog igenom med Rött regn (Mystic River) och har skrivit ett gäng deckarböcker. Men i Ett land i gryningen (The Given Day), utgiven 2008, ger han sig på en historisk roman som utspelar sig i USA under den stora polisstrejken i Boston 1919. Vi får följa en nybliven polis och en basebollspelare i en värld där medborgerliga rättigheter stöter på hårt motstånd.

BOK-tom

Tom Cehlin Magnusson, skribent på cafe.se.

I sommar läser jag: Joan Didions The White Album. En essäsamling om det sena 1960-talets Kalifornien där Didion försöker förstå vad som händer runt henne, och vem hon själv är, bland Black Panthers, rockstjärnor, drogdealare och ritualmördare.

Mitt tips: John Williams Stoner. Ny för de flesta läsare när den kom för ett par år sedan trots att den släpptes på 1960-talet, lite som en bortglömd platta. Märkligt beroendeframkallande läsning om ett ganska lågmält liv, med en sorgsenhet lika klar som romanens språk.

BOK-tobias

Tobias Ivarsson, layoutare på Café

I sommar läser jag: The Whites av Richard Price som Harry Brandt. Boken kretsar kring kriminella som kommer undan och poliser som blir besatta av att fånga dem. Price, som har skrivit åtta romaner, filmmanus och för tv-serien The Wire, skriver denna bok under pseudonymen Harry Brandt. Jag blev tipsad om denna bok inför min semester i New York, då boken utspelar sig i New York och börjar med ett död person på Penn Station. Hann dock bara läsa runt 40 sidor på flyget till USA innan jag somnade och det blev inte mycket till läsning när jag väl var i staden som aldrig sover. Nu ser jag fram emot att läsa denna bok som hyllats av Joyce Carol Oates och Stephen King i sommar.

Mitt tips:  The Martian av Andy Weir är en av de bästa böcker jag någonsin läst. En smart, kvick och rolig science fiction-roman om Mark Watney som lämnas kvar på Mars. Andy Weir tänkte på allt som kan gå fel på en resa till Mars och utsätter Watney för nästan allt. Boken filmatiserades och hade premiär i november förra året. Filmen är bra. Men som i de flesta fall så är boken ännu bättre. Läs!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-04 16:04