Den här halloumiburgaren kommer få dig att sluta längta efter kött
Skippa hamburgaren – vårens smarrigaste rätt är gjort av ost. Men vi pratar inte om vanliga stekta halloumiskivor, utan om matiga hamburgare gjorda på riven halloumi.
– De flesta som lagar vegetariskt ersätter köttet med artificiella halvfabrikat som sojabiff eller quornkyckling. Det blir oinspirerande i längden, säger receptförfattaren David Frenkiel.
Receptet kommer från Green Kitchen Stories av David Frenkiel och Luise Vindahl, succébloggen som blev till bok 2014.
* * *
Halloumi - och grönsaksburgare
1 liten zucchini (200 g)
1 stor morot (150 g)
200 g halloumiost
5 kvistar färsk mynta, bladen repade och hackade
Tahinidressing
1 ¼ dl naturell yoghurt
2 msk tahini (sesampasta)
2 msk limesaft
1 tsk lönnsirap eller flytande honung (helst ouppvärmd)
en nypa havssalt
Till servering
stora gröna blad, till exempel savojkål
ärtskott
avokado
salladsblad
surkål
Riv zucchini, morot och halloumi på ett rivjärn. Lägg rivet i en skål, tillsätt mynta och rör om så att allt blandas. Rör ihop tahinidressingen i en liten skål. Hetta upp en torr stekpanna med non-stickbeläggning på medelvärme. Forma burgarna med händerna genom att pressa ihop ingredienserna hårt mellan handflatorna och låta överflödig saft rinna ut från grönsakerna mellan fingrarna. Placera burgarna i den varma pannan och stek på båda sidorna tills osten har smält och binder ihop grönsakerna.
Du kan använda stekspaden till att försiktigt trycka ihop och forma burgarna medan de steker. De ska bli gyllenbruna på båda sidor. Servera i ett stort kålblad med en klick tahinidressing, ett par salladsblad, några ärtskott, skivad avokado och en sked surkål. Burgarna och dressingen kan förvaras i kylskåpet i 3–5 dagar.
* * *
Läs mer!
Testa dig själv: Har du koll på de jättevanliga, svåra matorden?
Jonas Cramby: Så ska du äta på Sveriges nya tvåstjärniga krog