Annons
Annons

Drömelvan

Dela (0)
Tweeta
Annons

[nggallery id=59]

Från Emma Sjöberg till Mini Andén – de senaste tio åren har svensk skönhet varit en outsinlig exportvara. Cafés Peter Smirnakos möter Mika Kjellberg, kvinnan bakom det blågula modellundret.

Adina Fohlin
Ambra Bolin
Carin Coster
Caroline Forsling
Charlotte Hurtig
Anna-Karin Berglund
Emma Sjöberg
Karin Säby
Malin Persson
Mia Grettve
Tua Fock

Den svenska finalen i Miss Hawaiian Tropic – den världsomspännande skönhetstävlingen som varje år arrangeras av det amerikanska solkrämsmärket med samma namn – skulle just avgöras.
Det här var 1987, en annan tid och ett annat land. Begreppet fittstim hade ännu inte myntats, och i juryn som bedömde de paraderande bikiniflickorna på scenen satt bland andra Sveriges nationalskald Ulf Lundell.

Uffes favorit var given.
Hon var småländska och lång som en flaggstång, med en rejält tilltagen blond kalufs svallande längs ryggen. Lundell lobbade för glatta livet och Emma Sjöberg, 18, korades till årets svenska Miss Hawaiian Tropic. Inget märkvärdigt med det.

Det har utsetts en svensk Miss Hawaiian Tropic varje år sedan 1981 utan att tävlingen nått någon nämnvärd status eller kännedom.
Förutom att Ulf Lundell i en intervju kort efter tävlingen sa att Emma Sjöberg var ”nästa stora grej” så förblev det också tyst om 1987 års segrarinna.
Ett tag.

För fem hårdjobbande år senare räknades den resliga Huskvarnatjejen – tillsammans med namn som Cindy Crawford, Naomi Campbell och Stephanie Seymour – till den exklusiva skara kvinnor som i världens glossiga modetidningar kallades supermodeller.
Det är väldigt märkvärdigt.

Eller för att göra en aktuell populärkulturell jämförelse: Om en seger i Miss Hawaiian Tropic motsvarar en plats i TV3:s Wannabe-band Tribal Ink så motsvarar epitetet supermodell en egen världsturné med Limp Bizkit som förband.
Någon som tror att Funky Dan står på Budokans scen och vrålar ”Tell it to my faaace!” inför 30 000 japaner om fem år?

Men 1992 var svenska Emma Sjöberg en världsangelägenhet: Hon plåtades för omslag på amerikanska, brittiska och franska Elle, gjorde reklamkampanjer för Versace och Lanvin, gick modevisningar åt de största modehusen och – inte minst viktigt – spelade en av huvudrollerna i den på sin tid glamouröst banbrytande musikvideon till George Michaels Too funky.

Detta hade aldrig varit möjligt utan en kvinna vid namn Mika Kjellberg.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons

Laddar