FN tar bort cannabis från sin lista över farliga droger – det här innebär det

Pro-cannabisvågen är kanske en av de tydligaste medicinska trenderna i världen just nu.

Jonas Fiskáare  |  Publicerad 2020-12-04 15:00  |  Lästid: 2 minuter

Cannabis status som farlig eller ofarlig har länge varit en het debatterad fråga. På senare år har vågskålen sett ut att tippa över till den sida som anser att drogen är ett, relativt sett, ofarligt sinnesförändrande berusningsmedel. Mycket väntat är USA det land som gått i bräschen för den nya rörelsen. I nuläget är det helt lagligt att använda drogen i hela 22 delstater och marknaden för försäljning av cannabisderivat (så kallade CBD-preparat) har fullkomligen exploderat senaste åren. I grannlandet Kanada vill man inte vara sämre, då man som första land i världen legaliserade drogen på riksnivå för två år sedan.

Den mer liberala synen på drogen märks även utanför Nordamerika. Thailand, Argentina, Sydafrika, Australien, Portugal och Luxemburg är exempel på andra länder som, antingen av medicinska skäl eller under andra kontrollerade former, tillåter sina invånare att bruka cannabis. Tendenserna syns till och med i vårt grannland Norge – där för man till och med en debatt om att avkriminalisera alla narkotikaklassade preparat, inklusive cannabis.

Ja, bevisen för att det är pro-cannabisvåg som sköljer över världen just nu är många. Och häromdagen stod det dessutom klart att FN stryker medicinsk cannabis från sin lista över farliga droger, efter en omröstning i organisationens drogkommission i Wien. Ett beslut som togs med bland annat hänsyn till Världshälsoorganisationens (WHO) rekommendationer.

Men vad innebär det egentligen? Betyder det att det snart blir fritt fram att puffa på en joint bäst man vill, så länge ”medicinska motiv” finns?

Nja, inte direkt. Enligt många experter kommer inte beslutet ha någon större effekt med automatisk följd att samtliga medlemsländer kommer lätta på sina cannabislagar – det är nämligen upp till varje enskilt land att besluta om. Men samtidigt utgör FN:s rekommendationer ofta riktlinjer för många länder och med tanke på att flera europeiska länder stod på ja-sidan i omröstningen är det inte osannolikt att drogpolitiken i Europa kommer att få sig en makeover inom en snar framtid.

Cannabisindustrin växer så det knakar i Nordamerika och kanske kommer samma utveckling i Europa? Foto: Cole Burston/Bloomberg (Getty)

Om inte lär åtminstone forskningen kring cannabis och dess läkande effekter få sig en rejäl boost. Flera representanter för den växande cannabisindustrin mötte FN:s besked med glada tillrop.

– Beslutet är ett stort steg framåt och ett erkännande av den positiva effekten som cannabis har på patienter, sa Dirk Heitepriem, chef på det kanadensiska cannabisföretaget Canopy Growth, till New York Times

– Vi hoppas att detta kommer att ge fler länder möjlighet att skapa ramverk som gör det möjligt för patienter i behov att få tillgång till behandling med cannabis, fortsatte han.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-12-04 15:00