Hoppa till innehåll

Experten förklarar: Så gör du för att hälla upp den perfekta ölen

cafevik

Du gillar öl, men vet du hur du ska hälla upp den efter konstens alla regler? Vi tog ett snack med Kim Choukri, ölfantast och delägare på Bar Central i Stockholm, om hur du ska göra för att få ut så mycket som möjligt av din öl. * * * Steg 1. Kallt ska det vara! Underskatta inte förberedelserna, med lite … Continued


Du gillar öl, men vet du hur du ska hälla upp den efter konstens alla regler? Vi tog ett snack med Kim Choukri, ölfantast och delägare på Bar Central i Stockholm, om hur du ska göra för att få ut så mycket som möjligt av din öl.

* * *

Steg 1. Kallt ska det vara!

Underskatta inte förberedelserna, med lite planering får du enkelt en godare öl.

Kim: − Det är inte så stor skillnad på hur du ska hålla upp ölen om den är på burk eller flaska, men det är viktigt att drickan är riktigt kall. Vilken temperatur ölen ska ha varierar på vilken typ det är – om det är en lager eller ale och så vidare – men öl blir ganska snabbt varm, så ha den hellre lite för kall i början. Mörkare och mustigare öl är ganska gott att servera om den är ungefär 10-12 grader. För lageröl är det lite mer olika och beroende på sort, men ljusa öler brukar vara godare ju kallare de är. Blir de varma så blir de blaskiga och smaken kan försvinna.

Foto:David Burton / Alamy.

Steg 2. Glasklar(t)

Glaset kan avgöra oväntat mycket för hur ölen smakar.

Kim: − Du ska ha ett bra och rent glas, sedan kan utseendet se väldigt olika ut beroende på vilken öl du dricker. Själv tycker till exempel att humlebaserad öl smakar bra i vinglas för att det fångar aromerna medan lageröl är bäst att ha i lite högre ölglas som är lätt rundade. Man får välja glas efter tycke och smak helt enkelt. Sedan ska glaset stå stilla på bordet när du häller eftersom det är lättare att hälla rakt ned och få skum då, men om du vill ha skum så kan du hålla i glaset och hälla i en 45 gradig vinkel.

Foto: imago/Ralph Peters.

Steg 3. Öppna rätt

Du kan öppna ölen på flera olika sätt, men att använda tänderna är kanske inte det bästa utan leta upp en öppnare om det behövs.

Kim: − Öppningen av en flaska eller burk är inget avancerat, det är bara att köra på men du ska inte skaka ölen om du inte vill att det ska spruta. Fast då kanske det inte blir så mycket öl kvar att dricka.

Foto: WENN.

Steg 4. Häll utan gnäll

Själva hällandet kan vara en konst i sig, så ta god tid på dig för att bemästra konsten och förfina ditt verk.

Kim: − Generellt sett tycker jag att det är bäst att först hälla rakt ned i botten av glaset – inte på kanten – så att du får en del skum. Det frigör doft, kolsyra och smakämnen som gör drycken godare. Först häller du lite grann så att du får en skumkrona som nästan når upp till kanten av glaset och ser trevlig ut. Hur stor och tjock skumkronan blir beror på vilken öl du dricker, men efter att du gjort det väntar du lite så att den lägger sig och åker ned i glaset. Då häller du på mer. Du ska inte hälla för fort så att det börjar skumma för mycket och svämmar över, utan häll lite lagom fort. Om det är varmt ute och man vill ha en kall bärs så får man hälla lite snabbare, men annars kan man hälla i ett par minuter, vänta cirka en minut tills skumkronan lagt sig och sedan hälla på igen.

Bonustips:

Kim: − Det behöver inte vara så svårt att hälla upp en öl från flaska eller burk, och hur du ska göra beror på vilken öl du dricker. Testa dig fram och variera hur du häller, form på glaset och andra saker till du hittar vad just du gillar. Hur du häller upp beror ju också på hur törstig du är, haha.

Foto: REX.

Tobias Skagerström 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.