Fyra skäl att köpa skräddarsytt

joel  |  Publicerad 2008-05-21 12:32  |  Lästid: 3 minuter

Patrik Hedlund
”Jag ska bara förbi skräddaren”. En relativt sällsynt fras som garanterat placerar dig högre upp på statusstegen. Men enligt Börje Moberg, delägare i klassiga skrädderiet Bauer & Co i Stockholm, används ordet “skräddarsytt” allt som oftast fel.

– Det är stora skillnader mellan att köpa en måttbeställd kostym och en skräddarsydd, säger Moberg. Ett skräddarsytt plagg kräver enligt Konsumentverket två provningar under arbetets gång och därefter ”erfoderliga avprovningar”.

– När du måttbeställer en kostym tas dina mått och skickas till en fabrik. Du får ett fabriksplagg. Här syr vi och avprovar plagget allt efter arbetets gång.

Gäller det även skjortorna?
– Nej, våra skjortor är inte skräddarsydda utan måttbeställda. Vi tar alltså måtten och låter en fabrik sy upp dem. I Sverige finns ingen som erbjuder skräddarsydda skjortor.

Är det smart att köpa en billig kostym som inte sitter så bra och sedan ta den till er för att få den anpassad?
– Inte särskilt. En redan sydd kostym kan man bara göra små ändringar på och då oftast bara minska plagget. Man kan aldrig, aldrig få en redan sydd kostym att sitta som en skräddarsydd.

Okej, men vad kostar skräddarsytt?

– Hos oss kostar en kavaj 18 000 kronor, byxor 7 000 kronor och hel kostym 25 000 kronor.

Det är ju svindyrt. Motivera – varför köpa skräddarsytt?
– Fyra skäl. 1.) Det blir snyggare! Du får en kostym som är sydd för dig. En konfektionskostym ska passa en massa människor. 2.) Längre livstid – dels för att vi har bättre tyger men också för att en anpassad kostym följer dina rörelser och inte påfrestas på samma sätt. 3.) Den är betydligt skönare att röra sig i. Du känner knappt att du har kostymen på dig. 4.) Valfriheten. Du kan välja mellan över 1 000 olika tyger och mängder med detaljer.

Det finns inte många skräddare i Stockholm, är det klassiska skrädderiet på väg att dö ut?
– Nej. Nu innan semestern har vi knappt tid att ta in fler beställningar och skulle behöva anställa en till skräddare. Det kommer alltid att finnas folk som efterfrågar perfekt passform och kvalité. Företagsledare hör till exempel regelbundet av sig och beställer plagg i storleksordningen 25 par skjortor, så för oss går det bra. Men självklart var det annorlunda förr i tiden. På 60-talet fanns det ett tiotal stora skräddarhus där det i alla fall satt 20 man och sydde. På den tiden hade en far två uppgifter: Att presentera sonen för skräddaren och lära honom det där om flickor.

Vad var det som hände?

– Konfektionen blev bättre på 70-talet samtidigt som männen prioriterade annat än att vara välklädda. Bilar, båtar och statusprylar blev mer populärt. Vidare gjorde statusmärken mer väsen av sig och lyckades bra med sin marknadsföring. För många män blev det viktigare att bära ett visst märke än att plagget verkligen satt bra.

Patrik Hedlund

kostym1
Kavajen efter första avprovningen, allt är tråcklat.

kostym2
Kavajen efter andra avprovningen, fortfarande endast tråcklat.

skräddarebackstage
Efter andra avprovningen läggs de första stygnen.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-22 21:36