Julen är ett koncentrat av ångest, konstaterar Per i sin bok Morberg firar jul. Steg ett för att råda bot på all påtvingad helglycka: byt ut den sötsliskiga glöggen mot en med mer bett i. Stjärnkockens knep är mörk rom och citronsaft om du vill ha det ännu lite syrligare.
Så gör du egen glögg med Per Morbergs recept
1 flaska rödvin, 75 cl
1 dl mörk rom
2 kanelstänger
5 kryddnejlikor
1 bit färsk skalad ingefära, skuren i bitar
2 torkade pomeransskal
1 msk kardemummakärnor
1/2-1 dl farinsocker
Eventuellt pressad citron
1. Blanda alla ingredienser (utom citronsaft) i en kastrull och låt stå och dra över natten.
2. Hetta upp glöggen före servering och smaka av. Tillsätt eventuellt lite citronsaft för att få glöggen syrligare eller mer farinsocker för att göra den sötare.
3. Servera med russin och skållad mandel.
Latmask? Köp glöggen!
Vill du inte göra göra egen glögg kan du såklart köpa en på Systembolaget. Per Morbergs egen glögg är en av de bättre som finns, sträv men juligt kryddig – lagom mycket kanel och nejlika. Precis som hans eget recept är den fabrikstillverkade glöggen inte fullt så söt som traditionell glögg. Ett tips för den late, helt enkelt. Bilden på Morberg som tomtenisse på flaskan är forfarande ett av de starkaste inslagen i dryckesvärlden.
Boken Morberg firar jul är från 2013.