Hoppa till innehåll

Här är vår nygamla favorit bland svenska fulöl

Olle Arnell

När Café utsåg Sveriges godaste sommaröl 2017 var det idel mikrobryggerier som ställde upp i tävlingen – och ölet Crocodile Lager. Där och då, mer än någonsin tidigare, insåg vi snabbt importansen av att det finns en förstavals-öl bland de sorter som smått föraktfullt kallas för ”fulöl” i folkmun. Men fulöl förtjänar allt annat än en föraktfull behandling.

Hitta burken! Katten bland hermelinerna är kanske den allra viktigaste.

Många är de, fulölsorterna som passerat strupen. Pripps, Kung, Millennium, Dansk Fadöl, Åbro, Stockholm Festival, Pabst, Sofiero och Budweiser för att nämna några. En subkultur inom fulölskulturen som bör nämnas i sammanhanget är såklart finlandsfärjefulölen där vi hittar trotjänare som Lapin Kulta, Karhu, Sort Guld, Bjørnebryg.

Allt sedan (och säkert innan) Robert Gustafsson snackade om att köpa ”görbillig fulöl på internet” i ölreklamerna 1995 har begreppet, om än med något luddig definition, använts om lager på burk som tillhör det lägre prissegmentet på Systembolagets humledryckshyllor. Det här var innan öl blev en mindre vetenskap att navigera i, innan etiketterna fick ett eget liv, och innan hemmabryggning blev en livsstil snarare än en ekonomisk åtgärd för storkonsumtion.

”Inga tillsatser. Bara öl.” som sloganen i reklamen löd. Kanske är det den raka definitionen av fulöl i det hipsterifierade område som öl blivit? En lager. Punkt.

Titta! Nu finns fulölen i finflaska!

Att ha en go-to-fulöl som du väljer ryggradsmässigt när du går in på systemet är ett bekvämt knep för att slippa ta beslut när du står där vilsen vid ölhyllan, en trygghet att vila emot.

Och nu har vi alltså fått en ny favoritfulöl att omfamna och överkonsumera en hel sommar – Crocodile Lager på flaska. Någon snillrik rackare på Krönleins Bryggeri har paketerat om den gyllene (det visste du inte på burk-tiden) kräldjurslagern. Och det förändrar ju allt.

Den sedan tidigare faktiskt riktigt goda ölen som fram till nu valts bort, eftersom man, 1) inte vill dricka öl på burk och 2) inte vill ha en halvliter öl i handen, har ömsat skinn och kommit ut på andra sidan som ett bättre jag. Den är även starkt solskenskompatibel (du kan dricka massor av den i solen en varm sommardag, that is). Att den dessutom är en av Systembolagets billigare (11:50 kr) är bra av uppenbara skäl.

Visserligen kostar flaskan (33 cl) lika mycket som burken (50 cl), men all öl är godare i flaska än i burk. Det vet alla – och det kan vara värt att betala 11 öre per centiliter extra för (23 öre stället för 34) för att slippa vara snubben med burköl. Dessutom är ju risken överhängande att slatten i halvlitersburken är både ljummen och avslagen när du tagit itu med den.

Flaskversionen har gett Crocodile Lager en ny fulöls-era. God fulöl i fin flaska med fin färg till ett bra pris.

Så till nästa fest eller grillmys: stå inte där med en burköl och grimasera till sista avslagna skvätten. Fulöl finns nu även på flaska även om du inte kan köpa den ”görbilligt på internet”.

Än så länge finns den bara i beställningssortimentet, men det kommer ju ändras fort nu när du, precis som jag, ropar hem en låda öl på mitt lokala Systembolag.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.