Dokument: Så blev polischefen Göran Lindberg en sexbrottsling

 |  Publicerad 2014-01-24 16:02  |  Lästid: 12 minuter
goranlindberg

I helgen släpps den förre polischefen Göran Lindberg fri efter att ha avtjänat fyra år av sitt sexåriga fängelsestraff. När han dömdes 2010 kartlade Cafés Jens Kärrman den motbjudande härvan där jämställdhetskämpen avslöjades som grov sexbrottsling. Här kan du läsa hela det skakande dokumentet.

* * *

”Jämställdhet är ett effektivt vapen för att minska våldet i samhället. När kvinnor och män möts på lika villkor visar båda könen upp sina bästa sidor.” (DI 10/2-2009)

Vintern 2009.

Den här dagen består publiken av en delegation från Vitryssland. De femton domarna, åklagarna och advokaterna från Europas sista diktatur är i Sverige för att delta i ett Sidafinansierat demokratiprojekt. Som vanligt när Göran Lindberg föreläser om jämställdhet tänder han ett ljus för att belysa frågan. Han har valt en blå oljelampa eftersom polisbilarna har blåljus på taken. Polischefen exemplifierar med till synes harmlösa föremål som sedlar och vägmärken. I Sverige pryds de lägre valörerna av kvinnor, medan männen syns på hundra-, femhundra- och tusenlapparna.

- Och var ska kvinnor cykla någonstans, frågar han retoriskt, cykelbanorna är utmärkta med herrcyklar.

För affärstidningen Dagens Industri, som är med under föreläsningen, berättar Göran Lindberg att han föreläst i genusfrågor för storföretag som Astra Zeneca, Ericsson, ABB, Sandvik och Volvo. Rubriken i tidningens reportage blir ”Han lär företagen bli mer jämställda”. Han drar också sin favorithistoria, den att han kallas för Kapten Klänning.

- Det var tänkt som ett öknamn, men jag har gjort det till något bra och använder det i mitt arbete.

Några veckor tidigare. Mannen är densamma, miljön en annan. I en lägenhet i Bandhagen har den före detta länspolismästaren och rektorn på polishögskolan stämt träff med en kvinna som är så ung att en del skulle kalla henne flicka. Före mötet har hon fått order att klä sig som en flygvärdinna. Hon förses med en ögonbindel och, enligt polisutredningen, hålls hon fast och utsätts för flera former av förnedringssex. Det hemliga sexmötet slutar med en misstänkt våldtäkt.

- Han höll fast mig, det var chockerande. Han ville att jag skulle göra saker som är väldigt kränkande, har hon sagt i polisförhör som Expressen tagit del av.

”Nej, jag kan inte påminna mig att jag kränkt någon medvetet eller begått övergrepp.” (DN 17/12-1993)

Hösten 1993 är polisen hårt ansatt. En brutal razzia mot Alsike kloster, där nunnorna gömt flyktingar, kör kårens förtroende i botten. Göran Lindberg är polishögskolans progressive rektor. Till honom vänder sig journalister och politiker när de behöver en ”good cop”, någon som offentligt vågar kritisera poliskåren.

- Det gäller att åstadkomma förändring med det goda föredömets genomslagskraft. Helt frankt basunera ut att andra metoder än de hårdföra har lyckats, säger Göran Lindberg i en intervju med Dagens Nyheter.

Under hans tid på skolan ökar andelen kvinnliga elever kraftigt. I ledningen är hälften kvinnor. Invandrare, som tidigare lyst med sin frånvaro i poliskåren, börjar dyka upp på polisutbildningen.

Tidigare har det varit nästan omöjligt att bli kuggad från polisskolan, men Lindberg gör utbildningen mer akademisk och tar strid för att rötäggen ska bort. Somliga tyckte att jämställdhetssnacket tog tid från polisarbetet.  Men grundtanken, att en poliskår präglad av mångfald är en bättre poliskår, skrev de flesta under på. Det var 1990-tal och jämställdhet var en av de hetaste politiska frågorna. Gudrun Schyman var ny partiledare för vänsterpartiet och folkpartiet hade precis drivit igenom pappamånaden. Facket gillade honom, för polisledningen var han en fantastisk pr-maskin och kvinnogrupperna, ja, de älskade Göran Lindberg. När en hög chef i den manligaste av världar pratade om jämställdhet blev det på något vis mer sant än när Margareta Winberg sa samma sak.

Under alla år följde Göran Lindbergs föredrag ungefär samma mönster. Rubriken var hela tiden ”Vem i hela världen kan ”man” lita på” eller ”Lika mycket vär(l)d?”. Den blå lampan tändes. Lindberg visade bilder på sexistisk reklam. Exemplen med de gubbiga sedlarna fanns alltid med och Göran Lindberg demonstrerade härskartekniker.

- Kvinnor görs osynliga, beläggs med skuld, trakasseras eller förlöjligas. De kallas höns eller lilla gumman, det heter att kvinnor kacklar och vimsar, sa han under ett föredrag i Brunflo församlingsgård 1999.

Han brukade prata i mellan två och tre timmar och presentera mängder av statistik. Husguden var den amerikanske forskaren Roy Adler som visat att jämställda företag är mer lönsamma. Göran Lindberg återkom alltid till att vi i Sverige felaktigt slog oss för bröstet på jämställdhetsområdet. Han pekade på det sorgliga faktum att våldet mot kvinnor inte minskade och kritiserade näringslivet för bristen på kvinnliga toppchefer.

Han var fängslande och skicklig. I lilla Robertsfors i Västerbotten fyllde han Folkets Hus två gånger om. Göran Lindbergs jämställdhetspredikan förde honom snart utomlands. När han besökte FN i New York 2000 berättade han i en intervju på Unescos hemsida – ännu en gång – om sitt öknamn. I den engelska versionen blev det Captain skirt.

- Ska du bli en hög chef hos mig måste du kunna visa att du tagit hand om barn, dina egna eller andras, sa han.

Den 28 juli 2009.

Exakt på utsatt tid, 16.00, kommer en 60-årig företagare och mångmiljonär till lägenheten i Stockholmsförorten Bredäng.  Han har nyligen köpt ett fritidshus i skärgården, är klädd i seglarskor från Timberland och en Ralph Laurenskjorta. Han har lockats dit med löften om att en 18-årig flicka väntar. Men allt är bluff. Innan mötet har företagaren pratat i telefon med en 30-årig prostituerad kvinna som han känner sedan flera år tillbaka. Mannen förhör sig om flickan skulle kunna tänka sig att vara med på grövre sex framöver:

- Jag kan ju ordna en träff med flera killar och så där. Det gör jag jättegärna. Om det är en bra tjej som ställer upp liksom. Vet du vad hon ställer upp på?

Senare i samtalet säger han:

- Framför allt om det är flera killar, då tycker de att det är ganska kul att dominera henne lite.

- Och det är ju viktigt att veta vad hon vill göra liksom… ställer hon upp på att bli fastbunden? Ställer hon upp på kiss och såna saker?

Mannen går rakt i fällan. I lägenheten finns den 30-åriga kvinnan, som han pratat i telefon med. Enligt kvinnan så har mannen i flera år tvingat henne att prostituera sig. Uppbackad av sin mamma och pojkvän har hon nu bestämt sig för att avkräva mannen ett löfte att lämna henne i fred. De vill också ha pengar som de anser att den framgångsrike företagaren och mångmiljonären är skyldig henne.

Situationen går snabbt överstyr. Pojkvännen misshandlar företagaren. Klockan är 18.45 när mannen från balkongen faller mot sin död på trottoaren fyra våningar nedanför.Polisen inleder en mordutredning, men lyckas aldrig klarlägga om företagaren i desperation hoppade själv eller blev knuffad. Pojkvännen döms av hovrätten till två års fängelse för grov misshandel och olaga frihetsberövande.

När Södertörnspolisen släpper fallet samlar de överblivet utredningsmaterial, av spaningsledaren döpt till ”snuskdelen”, i fyra kartonger. Spaningsmaterialet lämnas över till Citypolisens människohandelsgrupp som under september börjar undersöka företagarens dubbelliv. Det är en bisarr och dyster skymningsvärld som framträder. Företagaren har haft två lägenheter i Stockholm. Där har han anordnat gruppsexträffar där unga kvinnor utsatts för grova och förnedrande sexövergrepp. Bland mannens tillhörigheter hittar utredarna telefonnummer till ett antal män. Tonen i männens sms-korrespondens är rå. Det talas om ”slavar” som ska ”förödmjukas”.I utredningsmaterialet hittar polisen uppgifter om ett antal män som haft kontakt med mångmiljonären. Ett av namnen som dyker upp i snuskdelen får de luttrade poliserna att haja till. Göran Lindberg.

”Mitt intresse för rättvisa och jämlikhet startade med min barndom.” (Östran 2/11-2007)

Göran Lindberg föddes 1946 och växte upp i en lägenhet i Johanneshov i södra Stockholm. Pappan var reservofficer och rektor på en skola i Farsta, mamman var hushållslärare. Barndomen präglade honom djupt.

- Mina föräldrar var extrema i sin strävan efter millimeterrättvisa mellan mig och min syster, sa han i samband med en föreläsning i Karlskrona.

När han gick ut grundskolan 1959 skrev magister Curt Strinnholm att Lindberg har ”hög arbetstakt, var flitig och uppmärksam”. I övrigt var det inte många som lade märke till Göran Lindberg. Han var duktig, men inte lysande i skolan, varken mobbad eller särskilt populär.

- Han stack inte ut alls, säger en klasskamrat.

Flera klasskamrater Café talar med minns honom inte alls, samtidigt som de räknar upp namn efter namn på andra i klassen. En klasskamrat som brukade leka med Lindberg efter skolan har helt missat både hans karriär inom polisen och de brott han nu misstänks för.

- Det är först nu när du ringer som jag förstår att den Göran Lindberg som varit i tidningarna är killen som gick i min klass. Vi brukade lira fotboll efter skolan, men han var ingen stjärna. Göran var inte särskilt sportig, säger klasskamraten.

Efter studentexamen 1965 och värnplikten vid Dalaregementet i Falun följde Göran Lindberg i mångt och mycket i sin fars fotspår. Först som reservofficer och senare som rektor, på Polishögskolan.

Under en kort period funderade den unge Göran Lindberg på att fortsätta på officersbanan, men hoppade av eftersom han tyckte att det var för orättvist i det militära. Samma slutsats drog han i den akademiska världen.

- Istället valde jag polisyrket som jag också insåg var väldigt ojämlikt. Men då var jag 26 år och ville stanna kvar och förändra.

Göran Lindberg gifte sig i början av 1970-talet. Han och hustrun fick två barn och bodde i en villa i Enskede några kilometer från lägenheten där Lindberg vuxit upp. Några år efter skilsmässan 1990 träffade han en ny kvinna och köpte en ny villa i Enskede. Livet flöt på, liksom yrkeslivet, men någon blixtkarriär var det aldrig fråga om.

De som jobbat med Göran Lindberg beskriver honom som en som det gick att snacka med. Han var vänlig, men svår att komma in på livet. Poliser är ett skrå som ofta umgås med varandra. Arbetstiderna och utsattheten på fältet binder samman kåren. Poliser festar, tränar och gifter sig med varandra. Men inte Lindberg. När han låste chefsrummet försvann han från kollegornas radar.

- Jag tror ärligt talat att han inte hade så många kompisar, säger Björn Eriksson, rikspolischef under Göran Lindbergs tid på Polishögskolan.

Göran Lindberg ogillade att prata om sin familj eller vad han gjorde på fritiden. En kollega nämnde i lättsamma ordalag vid ett tillfälle att han kände Lindbergs syster. Göran Lindberg var helt blank.

- Jag fick ingen reaktion alls. Jag har aldrig varit med om att folk inte kan småprata om familjen.

Undantaget från slutenheten var gården i Västervik. På fredagseftermiddagen kunde Göran Lindberg nämna för kollegorna att han ner till hästgården och Småland.

- Han tycker om djur, i synnerhet hästar. Började man prata om det fick man kontakt, säger Staffan Yngve(S), tidigare ordförande i polisstyrelsen i Uppsala.

”Jag dricker fem liter mjölk om dagen” (DI 10/2-2009)

Utåt var Göran Lindberg den stora förkämpen i jämställdhetsfrågor. Internt var han känd för en rad egenheter. En sådan sak var mjölken. Göran Lindberg drack kopiösa mängder mjölk.

- Han var helnykterist och det stoltserade han med. När det hinkades bärs ville han provocera sin omgivning. Då hällde han upp mjölk så att alla kunde se, berättar en tidigare kollega och skrattar gott.

Skulle poliserna boka en konferens fick de alltid samma fråga av Lindberg, halvt på skämt, halvt på allvar:

- Är ni säkra på att de har mjölk på det där stället, så att jag kan få det?

Gunnar Elrud, tidigare ordförande för polisfacket i Uppsala, minns också mjölkglasen.

- Mjölken blev ett signum för honom. Han drack alltid mjölk, väldigt mycket mjölk. Det var en ploj som han körde med, säger han.

Men någon asket var Lindberg inte. Kollegorna kunde, ofta med viss avundsjuka, notera hur Göran Lindberg alltid lyckades skaffa sig det finaste tjänsterummet. Det inredde han med nyinköpta dyra möbler. En snygg tjänstebil ville han också ha.

- Status var viktigt, han ville visa sin ställning, säger en polis som jobbat nära Göran Lindberg.

I jobbet lät han pengarna rulla. Hela Göran Lindbergs karriär kantas av spräckta budgetar. När han slutade som länspolismästare i Uppsala ärvde efterträdaren ett underskott på 18 miljoner kronor.

- Vidlyftig är ett bra ord för att beskriva Göran Lindberg. Kom Göran med ett förslag så läste man siffrorna extra noga, säger Björn Eriksson.

- Han var väldigt kvick på att hitta nya utgiftsområden och tänja på paragrafer.

Ibland uppstod rent komiska situationer. Björn Eriksson minns hur det i början av 1990-talet dök upp en flock får på gräsmattorna utanför polishögskolan i Solna. Djuren hade Göran Lindberg tagit dit.

- Plötsligt var det en jävla massa får där ute. Då fick vi ta oss ett snack med Göran om det verkligen var lämpligt, om fårskötsel verkligen ingick i hans arbetsuppgifter.

Och så har vi det här med snuskhistorierna. Göran Lindberg, mannen som pratade jämställdhet i FN, älskade att berätta grova fräckisar. Sexskämten följer honom genom karriären på samma sätt som budgetunderskotten.När han slog igenom som jämställdhetspredikant höjde många på ögonbrynen. Bland sina gamla kollegor i Huddinge var han känd för sin plumpa skämt. Att Göran Lindberg blev en av Sveriges mest kända jämställdhetsdebattörer förändrade inte hans humor.

- När man stod och snackade efter ett möte kunde han bli lite halvful i munnen. Dra dåliga fräckisar och sånt. I ett annat sällskap hade man inte reagerat på det. Men när det kom från honom, tänkte man…oj!, säger Gunnar Elrud.

En källa beskriver det som ”runk och sprut”-historier, där fokus låg på det manliga könsorganet.  Snarare mans- än kvinnoförnedrande som en person uttrycker det.

Staffan Yngve har hört många av hans sexvitsar.

- Det var snuskigt, ja, men framför allt väldigt barnsliga historier. Sånt som man tycker är kul när man är tolv år, men som de flesta tröttnar på innan de fyller 15, säger han.

Göran Lindbergs relation till kvinnorna på jobbet var inte okomplicerad. Han rekryterade gärna kvinnor som chefer, men när de väl fått sina nya jobb övergavs de, menar kritikerna.

- Han gav dem inte möjligheter att genomföra sitt uppdrag. Han kunde snarare lägga krokben då och då. En av hans egenheter var att han kunde ta beslut i alla frågor, även dem som han delegerat, säger Gunnar Elrud.

En kvinnlig kollega som vände sig till chefen Göran Lindberg för att få råd i ett knivigt läge fick via mejl ett svar som säger en del om hans ledarstil:

- Gör som du vill.

Bakom stängda dörrar i polisstyrelsen kunde Lindberg avfärda kvinnor med att grymta något ohörbart, eller till och med säga att personen i fråga var korkad.

- Han kunde var väldigt cynisk i personalfrågor, arrogant och nedlåtande, minns Staffan Yngve.

Flera kvinnor lämnade sina chefsjobb och när Göran Lindberg avgick 2006 var andelen kvinnliga chefer vid Uppsalapolisen sämre än i riket och obetydligt bättre än i Dalarna – ett polisdistrikt som Lindberg hade kritiserat i media.

Januari 2010.

Göran Lindberg dyker upp utanför Centralstationen i Stockholm en av de bitande kalla dagarna vintern 2010. Några meter från huvudingången stannar han till och börjar samtala med en kvinna. Det är inte första gången han träffar henne. Men den här dagen är han skuggad av polisens spanare. De fotograferar hur polischefen lämnar över pengar till kvinnan.

När kvinnan senare förhörs berättar hon att hon lärt känna Göran Lindberg redan 2006, på en dejtinglinje. Han kallar sig för ”Peter” och uppger att han jobbar på ett dataföretag. De brukar träffas på hotell i Stockholm. Kvinnan, som prostituerade sig för att finansiera sitt spelmissbruk, kunde få upp till 10 000 kronor i betalt vid varje möte. En gång träffade hon och en 17-årig flicka polischefen på Globe Hotel, ett stenkast från Aftonbladets redaktion. ”Peter” gillade rollspel och sommaren 2008 ville han att kvinnan skulle komma klädd som en ”slynservitris” till en gruppsexträff.

- Tanken var att jag skulle på en trerättersmiddag med sex äldre gubbar i Stockholm. Mötet skulle ske hemma hos en av männen, har hon berättat för Aftonbladet.

Men kvinnan tackade nej till upplägget.

- Jag skulle vara en slynservitris, som han sa, och flirta med männen medan jag serverade middagen. Sen skulle vi ha sex allihop.

”Samhället är ett otroligt gubbvälde som tar sig i uttryck i saker som diskriminering vad gäller löner och arbete, men det värsta är alla former av våld som följer med detta välde.” (Föreläsning i Robertsfors, februari 2000)

”Jag finns på mobilen”, var favoritfrasen när han hastade fram i korridorerna på polishuset i Uppsala. Han var ständigt på resande fot. Möten och föreläsningar, i Sverige och utomlands tog mycket tid. Göran Lindberg hade en särställning i poliskåren. Han var en alldeles för bra ambassadör för polisen för att flytta på. Många irriterade sig på de friheter han tog sig. Stockholms dåvarande länspolismästare Gunno Gunnmo gick till rikspolisstyrelsens ledning och ifrågasatte Lindbergs agerande.

- Jag retade mig på att han åkte runt i uniform och talade om jämställdhet och tog betalt för det. Om man har lön av staten och talar om en statlig angelägenhet så ska man inte ta betalt för det, säger Gunno Gunnmo.

- Men jag fick beskedet att det var en godkänd bisyssla.

Under sina år som föreläsare var Göran Lindberg kopplad till fyra olika förmedlingsföretag. Talarforum, landets största förmedlare av talare, kunde på sin hemsida berätta att Lindberg föreläste om ”vikten av etik och moral såväl privat som arbetsmässigt”.

Pengarna från föredragen gick till polismästarens enskilda firma. Inom polisen gick snacket att Göran Lindberg tjänade grova pengar på upplägget. När man granskar hans deklarationer blir intrycket det motsatta. Göran Lindberg har förvisso en ekonomi som få svenskar kan drömma om. Han tjänade mer än 800 000 kronor om året och ägde tillsammans med sin syster fem ärvda fastigheter, tillsammans taxerade till tio miljoner kronor.

Men i bolaget, där även Lindbergs hästgård ingår, finns förluster på 3,7 miljoner kronor. De senaste fem åren har Göran Lindberg fått tillbaka över en miljon kronor i inbetald moms. Det innebär, beräknat på en momssats på 25 procent, att kostnaderna i bolaget överstigit inkomsterna med ungefär fyra miljoner kronor. Kort och gott, firman har gått mycket dåligt. Dessutom har Göran Lindberg belånat sina fastigheter allt tyngre. 2009 hade han ett underskott av kapital på 170 000 kronor. En erfaren företagsjurist som Café talat med menar att firmans förluster är anmärkningsvärda. En tänkbar förklaring är att Göran Lindberg investerat tungt i sin hästgård. Detta motsägs dock av att det bara finns ett aktuellt bygglov, gällande två fritidshus på ägorna.

- Vi har inte haft anledning att fördjupa oss i detta. Det finns en fullständigt legitim affärsverksamhet i botten, säger tf chefsåklare Håkan Roswall som leder utredningen mot polischefen.

När Göran Lindberg slutade i Uppsala 2006 var han en omstridd man. I länet hade alla politiska partier och polisfacket velat bli av med honom redan 2002. Nu drog man en kollektiv suck av lättnad när Lindberg inte fick ytterligare tre år på jobbet.Bygget av ett nytt polishus hade han skött bra och att han var briljant på att prata jämställdhet. I övrigt är omdömena skoningslösa - en enväldig och usel chef som inte lyssnade på några andra åsikter än sina egna.

- Han var en dålig ledare. Han satsade inte på det och hade inte förmågan att få med sig sina medarbetare. En polis sa väldigt träffande att ”det är som att prata med en död hund”. Det säger en del, säger landstingsrådet Börje Wennberg (S), som satt i polisstyrelsen under hela Lindbergs tid i Uppsala.

Efter att Göran Lindberg lämnat Uppsala hamnade han på Rikspolisstyrelsens elefantkyrkogård med det luddiga uppdraget att granska polismyndigheter runt om i landet. Som föreläsare var han fortsatt eftertraktad. Uniformen hade ersatts av en grön tröja med en räv på vänstra bröstet, men temat var detsamma. ”Vem kan ”man” lita på?”.

I april 2009 reste han till Opatije i Kroatien för att prata jämställdhet. Samma sommar deltog han i en paneldebatt med Gudrun Schyman i Almedalen och under hösten besökte han i Finansförbundets regi flera städer längs med Norrlandskusten.

Samtidigt som han föreläste om jämställdhet och predikade att varje möte ska präglas av respekt köpte han sex i stor omfattning. I åtalet, som blev offentligt den 22 juni, finns dessutom uppgifter om koppleri gällande fem kvinnor under 2008 och 2009. Det innebär att Göran Lindberg misstänks för att ha agerat hallick. Tagit betalt av andra män för att de skulle få ha sex med kvinnorna. Han ska även ha observerats på sexklubben Haga video där det arrangeras gruppsexträffar. Men nu drog polisen sakta åt snaran. Från och med december skuggades Göran Lindberg av polisens spanare.

”I grunden handlar våld om värderingar; om en man ansåg att en kvinna hade samma värde som han själv, skulle han inte slå eller våldta henne.” (Paneldebatt i FN, i Geneve, januari 2000.)

24 januari 2010.

På en Statoilmack i centrala Falun tar Göran Lindbergs dubbelliv slut. Vid två tillfällen under vintern har polischefen försökt stämma träff med en 14-årig flicka han chattat med på en populär ungdomssajt. Den tredje gången går flickan med på att träffa honom. Göran Lindberg bokar ett hotellrum i Falun och tar bilen till Dalarna. Han grips av två civilklädda poliser när han ska tanka. Vid husrannsakan på Göran Lindbergs kontor hittar polisen en väska med sexuellt utmanande kläder och två så kallade bitbollar. När Lindberg grips hör fler kvinnor av sig och fallet växer snabbt. På sitt bord har åklagaren Håkan Roswall den enskilt största utredningen mot en svensk polischef någonsin.

För anklagelserna stannar inte vid sexköp och koppleri. Göran Lindberg misstänks även för tre våldtäkter, varav två anses grova. I fallet med den 14-åriga flickan åtalas polischefen för förberedelse till grov våldtäkt mot barn. Straffvärdet för brotten polischefen åtalas för är sex till åtta års fängelse. Göran Lindberg nekar till alla brott - utom sexköpen. Men bara det räcker för att göra honom till en dubbelnatur vars like aldrig avslöjats i Sverige.

Så vad är då svaret på gåtan Göran Lindberg? Hur kan man åka runt och prata jämställdhet i 20 år och samtidigt förnedra och våldta kvinnor. Att människor försöker hålla en störning eller drift i schack genom att offentligt bekämpa denna är inte helt ovanligt. Det säger Ulf Åsgård, psykiater och en av pionjärerna i Sverige när det gäller gärningsmannaprofiler.

- Sådana här människor vet mycket väl vilken böjelse de har och det gör att de engagerar sig för saken. Efter ett tag blir det uppenbart att detta handlar om att predika för sig själva. Det är straffdomar över det egna jaget och självet som det handlar om, säger han.

I USA har en lång rad böghetsande pastorer och konservativa politiker som avslöjats med att ge sig hän åt det de föraktar mest.Senast i raden var baptispastorn George Alan Rekers, som vigt stora delar av sitt liv åt att hjälpa homosexuella att komma över sin ”onaturliga” läggning. Han ertappades med en ung manlig prostituerad. Göran Lindberg hör snarare hemma i den gruppen, än bland i sammanhanget mer alldagliga svenska bedragare som Röda Korsetchefen Johan af Donner. Men även i en internationell jämförelse sticker Lindberg ut. Ulf Åsgård tror att Göran Lindberg hela tiden visste att han inte klarade att leva enligt de höga ideal han själv förkunnade.

- Man pratar och pratar, men man vet precis var ens lustar ligger. Jag tror att de här människorna lider något fruktansvärt av sin åkomma och sin brist på äkta moral. De går och väntar och undrar: när ska det ske, när blir jag avslöjad, säger Ulf Åsgård.

I polisutredningen finns uppgifter om att Göran Lindberg köpt sex redan 2003, misstankar som inte utreds eftersom brotten är preskriberade. Hur länge dubbellivet pågått får vi kanske aldrig svar på - om inte Göran Lindberg själv väljer att berätta.

- Sådana här störningar har vanligtvis sina rötter och debut i tonåren eller 20-årsåldern, säger Ulf Åsgård.

För Göran Lindberg väntar nu sannolikt ett långt fängelsestraff för precis den typ av brott han salvelsefullt fördömde under långa och många föreläsningar. Paradoxalt nog har få, det tillstår även hans fiender, gjort så mycket för att hålla debatten om jämställdhet levande inom polisen som Göran Lindberg. Trots att han fick ta mycket skit inom kåren fortsatte han hårdnackat – år efter år – att torgföra sitt budskap.

- Folk kan posera med det som är populärt och inne och ta billiga poänger och vara hjälte. Göran Lindberg var inte sån, han gjorde betydande personliga uppoffringar, säger Björn Eriksson som under våren funderat mycket på kollegans levnadsöde.

- Men i efterhand kan man undra vad det var som drev detta engagemang.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-22 13:22