”Bjud inte grannarna!” – här är grillkungens 3 bästa nybörjartips

Bli inte utbränd vid grillen i år – Holy Smoke-grundaren Johan Fritzell ger sina finaste tips för er nybörjare.

Jonas Cramby  |  Publicerad 2017-05-23 11:00  |  Lästid: 2 minuter
”Är det du som lagt en rökare?” Johan Åkerberg och Johan Fritzell har kul – och nu även en kokbok – tillsammans. Foto: David Back

BBQ är inte bara en matlagningsmetod, det är en besatthet också. Eftersom stilen är populär i södra delarna av USA i allmänhet och i området kring Austin i Texas i synnerhet är detta gastronomi för USA-romantiker. BBQ-entusiaster från hela världen åker på pilgrimsfärd till de legendariska BBQ-haken i Texas, Kansas city och North Carolina och sedan något år tillbaka har de fått sätta upp ett nytt namn på vallfärdslistan: Holy smoke BBQ i lilla byn Bräcke i Skåne.

Holy smoke serverar nämligen inte bara riktigt bra BBQ. De har också något som kanske är ännu viktigare: Atmosfären. Ett besök är, som ett besök på ett BBQ-hak bör vara, helt enkelt en upplevelse.

För grundaren Johan Fritzell var den tändande gnistan såklart en resa till Texas.

– Första gången jag åt riktig BBQ som i Texas BBQ var på Stubbs i Austin. Vi landade sent på kvällen och förstod inte bättre än att vi löd hotellets instruktioner om att knata över till Stubbs, det vi serverades var knappast något man i dag skulle kalla höjdare men vi var så sugna på brisket så bara det faktum att vi äntligen åt denna kronjuvel räckte. Nästa morgon drog vi ut till Snow’s i Lexington utanför Austin och fick en betydligt djupare smakupplevelse plus hela paketet runtomkring – det var love at first sight och den direkta orsaken till att vi åkte tillbaka och byggde upp Holy Smoke.

Tillsammans med kocken och kokboksförfattaren Johan Åkerberg vill Johan Fritzell nu sprida BBQ-evangeliet vidare genom att släppa en bok. Här tipsar Johan Fritzell om tre nybörjartips för alla som gör sin första sommar vid grillen.

Överkrydda inte

– Använd gärna en rub, kryddblandning, det finns massor av bra produkter och vägledning för att blanda egen. Men låt det inte ta överhand bara. Maten ska smaka kött, fågel, fisk eller grönsaker och inte kryddblandning.

Bjud inte grannarna på middag

– Många BBQ-noviser har för bråttom. Man måste låta det ta evinnerligt lång tid, så boka inte in några BBQ-middagar med grannarna innan du verkligen vet hur lång tid det tar att köra och vila köttet. Grannarna kommer garanterat inte bli imponerade av tuggmotståndet i din stressade brisket. Det är klart när det är färdigt.

Låt köttet vila

– När man grillar BBQ är det jätteviktigt med ordentlig vila efter rökning, så fuska inte med det. Det gör att köttet stabiliserar sig och vätskor som är på väg ut ur köttet sugs in igen och gör det saftigare och mörare. Vi vilar köttet i ett värmeskåp i flera timmar innan vi serverar det, men man kan lägga köttet i en tät och isolerad kylväska i stället.

Holy Smoke BBQ finns ute nu.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 00:28