Forskare varnar: Därför ska du inte grilla mat i aluminiumfolie

För mycket aluminium kan leda till alzheimers, skelettsjukdomar och nedsatt njurfunktion. Dessutom minskar det tillväxttakten på våra hjärnceller.

Sofia Börjesson | Foto: Shutterstock  |  Publicerad 2016-06-29 13:59  |  Lästid: 2 minuter
grilla-lax-mat-i-folie

Kryddstark och syrarik mat som tillagas i höga temperaturer med aluminiumfolie kan vara skadligt för kroppen, enligt den egyptiska forskaren Ghada Bassioni som är kemichef vid Ain Shams University i Kairo. Det beror på att höga halter aluminium släpper från foliet när det hettas upp tillsammans med till exempel citron, tomater eller starka kryddor.

Kroppen är egentligen bra på att utsöndra aluminium vilket betyder att minimal exponering för grundämnet inte är farligt. Världshälsoorganisationen, WHO, har fastslagit att 40 mg för varje kilo kroppsvikt om dagen är ofarligt. Med andra ord kan en person som väger 60 kg få i sig 2400 mg utan att det är hälsovådligt.

Problemet är bara att de allra flesta blir exponerade för mer aluminium än så per dag. Aluminium finns nämligen i majs, gul ost, salt, örter, kryddor, te och det finns dessutom i flera av våra matlagningsredskap, som till exempel stekpannor och kastruller.

Forskare har försökt ta reda på om överexponeringen kan vara ett hot mot vår hälsa. Bland annat för att höga koncentrationer av aluminium har hittats i hjärnvävnaden hos alzheimers-patienter.  Man har kommit fram till att alzheimers är en modern sjukdom som har utvecklats under samhällets industrialisering, och aluminium kan vara en del av problemet.

Men alzheimers är inte den enda hälsorisken med aluminium. Studier har visat att ett högt intag av aluminium kan vara skadligt för vissa patienter med skelettsjukdomar och nedsatt njurfunktion. Dessutom minskar det tillväxttakten på våra hjärnceller.

Här är ett par tips:

  • Kastruller och stekpannor med aluminium har ofta ett skyddslager som gör att aluminium inte lossnar när vi lagar mat. Men det lagret kan nötas bort när du skrubbar redskapen vid diskning. Undvik detta genom att koka vatten i de nya kastrullerna flera gånger tills bottnen blir matt. Det förhindrar materialet från att läcka.
  • Använd inte aluminiumfolie i direktkontakt med mat i ugn eller på grill. Forskning har visat att folie släpper ifrån sig mer aluminium till maten än WHO:s dagliga rekommendationer.

Källa: I Fucking Love Science

Fler matnyttiga tips från Café!

Tricket: så rensar du jordgubbar utan att slösa bort fruktköttet

Så lätt gör du dina egna grymma soltorkade tomater

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-04 13:58