Grilla som mästarna

joel  |  Publicerad 2006-06-27 16:47  |  Lästid: 2 minuter

Oskar Hammarkrantz
Chocken var total. När juryn läste upp resultatet efter omröstningen blev det knäpptyst i den gamla ladan i Lynchburg, Tennessee. Killen som just blivit utnämnd till bäst i världen i den mest amerikanska av grenar, revbensspjäll, var en utböling: en engelsman, till råga på allt.

Aldrig tidigare hade en utlänning vunnit den prestigefyllda tävlingen Jack Daniel’s World Championship Invitational Barbecue.Men nu kunde uppstickaren Rick Weight från Kent i England titulera sig världsmästare. Hans lag Mad Cows BBQ tog hem titeln – och prischecken på 2 500 dollar.

När Café träffade honom i Lynchburg strax innan juryn skulle sammanträda var han totalt uppgiven.
– Jag är chanslös. Att en engelsman skulle slå amerikanerna i barbecueing på deras hemmaplan är som att USA skulle slå England i fotboll på Wembley. Dessutom gillar amerikaner söta marinader. Inte samma smaker som vi gillar i Europa.

Sött eller inte. Mad Cows tog hem världsmästartiteln före ett sextiotal amerikanska lag och några utmanare från Kanada, Jamaica, Australien, Tyskland, Schweiz och Mexiko.

10 SMARTA GRILLTIPS
Av Rick Weight, Världsmästare

  1. Vänta tills kolen blivit grå. Det brukar ta 20 minuter.
  2. Snitta fettkanten på köttet så att det inte buktar sig.
  3. Kol funkar bäst när du ska grilla en kort stund, briketter passar för längre grillningar.
  4. Blötlägg trägrillspett innan de används.
  5. Linda bacon runt torrt kött, så blir det saftigare.
  6. Olja in grillgallret så att maten inte fastnar.
  7. Baka potatis och lök direkt i glöden. Täck med glöd och baka potatisen i cirka 50 minuter.
  8. Briketter ger ingen kul träkolssmak, så lägg i några flisor av till exempel hickory.
  9. Låt tändvätskan dra i 10 minuter innan du tänder på.
  10. Köttet blir extra mört om du har vinäger i marinaden.

VAD ÄR BARBECUE?
Nej, barbecueing och grillning är faktiskt inte alls samma sak. Barbecueing innebär att maten tillagas långsamt genom rökning. Elden och maten är separerade i olika kammare. Värmekammaren fylls med rök som tillagar maten i den intilliggande kammaren och ger rejält med rök-smak. Grillning, däremot, betyder helt enkelt att maten tillagas direkt över värmekällan.

Oskar Hammarkrantz

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-22 13:25