Skip to content

Haka på nya whiskytrenden – experten tipsar om bästa valet

Andreas Grube

Blommig, elegant och stilfull – men också med kryddhetta och rejäl karaktär. Cafés dryckesredaktör Andreas Grube tipsar om en av sina ryewhiskyfavoriter.

Jag tillhör skaran som gärna sjunger bourbonwhiskyns lov. Jag älskar den lite söta vanilj- och kolatonen som bourbon har.

Men faktum är att allt fler dricker ryewhisky, alltså whisky gjord på minst femtio procent råg, kan vara ännu godare och snäppet mer intressant. Här finns mer av fatkrydda, eleganta citrustoner och parfymig blommighet, snarare än bourbonens karamelliga toner.

En av mina absoluta ryefavoriter i Systembolagets sortiment är Bulleit Rye (nr 495, 341 kr). Väldigt prisvärd och riktigt smarrig: Tydliga fattoner tillsammans med lätt nyans av honung, nötter, lite torkad aprikos och en lätt pepparton. Välbalanserad och snygg. Jag dricker den allra helst ren, men den gör sig riktigt bra även i cocktails, gärna med ginger ale.

Testa även:

Bulleit Bourbon (nr 579, 322 kr). Klassiska bourbontoner av smörkola, vanilj och brända ekfat. Silkig och mjuk, men med schysst kryddighet som växer fram i eftersmaken.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.