Håll koll: det här är vad alla bråkar om i Stieg Larsson-härvan

cafevik  |  Publicerad 2015-08-26 10:00  |  Lästid: 4 minuter
stieg-larsson-lagercrantz-brak-recap

Imorgon släpps den fjärde Milleniumboken: Det som inte dödar oss

Men varför är alla så förbannade?

Lugn, vi vet allt! Luta dig tillbaka och låt oss förklara positionerna i höstens största kulturdebatt.

* * *

2013 slog en bomb ner i Sverige. Det skulle släppas en ny Milleniumbok. Skriven av David Lagercrantz, författare till kioskvältaren Jag är Zlatan.

Va? Skulle en simpel spökskrivare krama ur de sista slantarna ur Stieg Larssons kulturella verk? Tjäna pengar på en död människa, och så vidare.

I sommar brann den hårda debatten igång.

Först ut i leken: Eva Gabrielsson, Stiegs före detta sambo, som förlorat både arvet och rättigheterna till böckerna (eftersom de aldrig var gifta).

Hon var skitförbannad, över David Lagercrantz högborgerliga bakgrund.

Eva-gabrielsson
citat-eva-gabrielsson

Lagercrantz kan såklart aldrig mäta sig med arbetarklasskillen, antirasisten och före detta kommunisten Stieg Larsson. Hur skulle han det? Som son till en uppburen DN-redaktör i den svenska högborgerligheten kan han naturligtvis aldrig förstå högerextriminism, feminism och så vidare [insert typical Stieg Larsson-egenskap], tänker vi att tankegången gick. Och för alla inblandade handlar det bara om pengar, förstås.

Men stämmer det verkligen?

Nästa lag in på manegen: Familjen Larsson (bror och far till Stieg), de som aldrig hade särskilt mycket kontakt med Stieg men som ändå fick hans arv. Eva Gabrielssons största antagonister alltså. De blev ledsna över alla påståenden om de var ute efter pengar och skrev en debattartikel i Expressen.

bror-och-far-larsson

Yep, stolta! De konstaterade att de hittills dragit in 18 miljoner till den antirasistiska stiftelsen Expo, och att nästa bok skulle dra in ännu fler, samt  stödja en krisande bokbransch. ”Mot bakgrund av en samhällsutveckling där rasism och främlingsfientlighet ökar känns detta mer angeläget än någonsin”, sa de. De övertygade nog inte alla om att de bara var ute efter att göra gott, men ändå.

Då kom nästa kämpe in på arenanTeam Stiegs Vänner. De var inte glada. Och de vred det hela till ett personligt plan.

hanet-mot-stieg

Vad är då problemet? Jo, att Stieg var en genomärlig människa som avskydde all kommersialisering. Han skulle aldrig ha gått med på en fjärde Milleniumbok! Och varför har den ändå fått ges ut?

”Vi påstår att orsaken till deras [familjen Larssons] katastrofalt dåliga förvaltning av Stiegs efterlämnade verk, och att de så respektlöst behandlat hans kärlek Eva Gabrielsson är att de i grunden inte kände Stieg som människa.”

Baam! Att inte känna den gode  Stieg som människa är den största förolämpningen man kan få i Stieg Larsson-universumet.

Förlaget kände sig tvungna att kommentera.

norstedts-svar

I ett utspel på SVT Kultur förklarade förlagschefen Eva Gedin att de vill ”hålla Stiegs utgivning vid liv”. Alltså se till att det skrivs fler böcker fast han är död. Men också att de sysslar med en kommersiell verksamhet. Vilket kanske inte förvånar någon. Let's face it: förlaget och Lagercrantz vill tjäna pengar, det är därför boken ges ut.

Releasen kom allt närmare. Då kom nästa spelare på manegen, lite oväntat från Danmark – som stoltserade med att de vägrade intervjua David Lagercrantz. Varför?

politiken-svar-lagercrantz

Politiken hade velat intervjua David. Det fick de. Ifall de inte ställde jobbiga frågor om en tidigare kontrovers kring Zlatan-boken. Och ifall de lovade att inte trycka intervjun förrän efter att boken släpptes. Och de fick inte läsa boken innan heller. De blev så arga så de sket i allt, och drog till med en Nietzsche-referens.

Politiken-Nietzsche

De tyckte alltså att förlaget betedde sig osoft mot reportrarna, som aldrig fick en chans att göra en kritisk granskning av boken. Och visst kändes villkoren lite väl regisserade.

Då blev det dags för sista spelaren på bordet: Lagercrantz själv, han som alla pratade om men ingen kände.

Lagercrantz-svar

Wow! Vilken stor människa! Lagercrantz höll med om att det var usla villkor för reportrarna. Som journalist ställde han sig på deras sida.

– Jag upplever mig som en snäll pojke som vill vara förlagens PR-staber till lags. Fast folk blir arga på mig i alla fall, sa Lagercrantz till GP.

Jepp, David: alla blir arga på alla vad som än händer i den här historien.

Och då har folk inte ens hunnit läsa boken.

Förbered dig på en höst full av Män som hatar förlagschefer och Luftromaner som sprängs.

Jonatan Loxdal

* * *

Läs också!

Dömdes till livstid i Thailand – så lever Sebastian i skräckfängelset

Kalle Wahlström: ”jag blev modeintresserad av att äta antidepressiva”

Här är restaurangerna som säljer Coca-cola – och de som bara har Pepsi

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 10:35