Skip to content

3 goda varianter på den klassiska drinken Irish Coffee

Thowe Wagner Larsson

Irish Coffee är en klassisk drink som många tycker om. Den är enkel att göra och har bara fyra ingredienser; grädde, whiskey, socker och kaffe. Varför inte testa en variant på den gamla klassikern?

Irish Coffee uppkom under 1940-talet av köksmästaren Joseph Sheridan på restaurangen Foynes på en flygplats i Irland. Passagerare som anlände med flyg från Amerika var ofta väldigt frusna och ville beställa något varmt att värma sig med. Sheridan uppfann då den speciella drinken som fått sitt namn efter att någon av gästerna frågade om det som serverades var brasilianskt kaffe och han sa “No, it’s Irish Coffee”.

Här är originalreceptet – och 3 varianter på den klassiska drinken.

En klassisk Irish Coffee:

Vispgrädde
Hett kaffe
4 cl Jameson Irish
2 tsk farinsocker

Blanda farinsocker och Jameson Irish i ett högt glas på fot. Häll över hett kaffe och lämna 1-2 centimeter upp till glasets kant. Toppa med vispad grädde.

3 varianter på Irish Coffee:

1. Jamaican Coffee


Du behöver:

1 kopp starkt svart kaffe
2 sockerbitar
4 cl jamaicansk rom
Vispad grädde

Gör så här:

1. Häll kaffe i glaset och lägg i sockerbitar och rom.

2. Lägg vispgrädden på toppen och servera direkt (rör inte om!).

2. Irish Cappuccino

Du behöver:

4 cl irländsk whiskey
1 tsk socker
1 dubbel espresso
1,5 dl värmd mjölk 3%
1 dl mjölkskum

Gör så här:

1. Blanda socker och whiskey i ett avlångt glas.

2. Gör en dubbel espresso och häll i glaset.

3. Värm mjölken tills den börjar ryka. Blås med ångan i en espressmaskin eller vispa upp så att hälften blir skum.

4. Häll varm mjölk och sedan skum i glaset.

5. Pudra gärna över kanel.

 

3. Irish Iced Coffee

Du behöver:

4 cl Tullamore Dew Irish whiskey
1 msk espressopulver
1 msk farinsocker
7 cl kallt kaffe
1 msk hett vatten
Vispad grädde
Is

Gör så här:

1. Häll whiskey och espressopulver i en liten skål och låt stå i 15 minuter. Filtrera vätskan genom ett kaffefilter och häll den filtrerade vätskan i en shaker.

2. Häll farinsocker och 1 msk hett vatten i en liten skål och rör om tills sockret har löst upp sig.

3. Häll sockerblandningen i samma shaker som whiskeyblandningen och fyll på med is. Skaka tills shakern är kall, cirka 30 sekunder.

4. Häll upp i glas och toppa med vispad grädde.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.