Jonas Crambys bästa vardagsmat: Så gör du en riktig spaghetti med köttfärssås

Så får du spaghetti med köttfärssås att smaka som en fredagkväll på favoritkrogen!

Jonas Cramby  |  Publicerad 2015-05-18 11:39  |  Lästid: 2 minuter
Jonas Cramby

Ragu alla bolognese

Spaghetti och köttfärssås är ju en vardagsrätt som de flesta älskar men som man kanske inte alltid anstränger sig så mycket med när man lagar. Först drar man in på koktiden, sen börjar man fuska med färdig tomatsås, sen orkar man inte ens hacka löken ordentligt och en dag finner man sig själv framför tv:n ätande rå köttfärs direkt ur tråget. Inte bra. Gör tvärtom i stället, säger jag. Lägg lite möda på såsen, men gör extra mycket när du väl lagar den och frys sedan in resterna. Att koka pasta och värma lite hemgjord ragu är en fullt värdig snabbmåltid. Denna variant är till på köpet ganska så jäkla nära den ursprungliga ragun från Bologna. 
Om man nu tycker sånt är viktigt.

Ingredienser (en massa portioner)

250 gram högrevsfärs

250 gram kalvfärs

250 gram pancetta eller 
rökt sidfläsk

olja, för stekning

2 morötter

2 gula lökar

2 selleristavar

4 vitlöksklyftor

150 gram tomatpuré

4 dl vitt vin

1 burk italienska 
plommontomater

2 dl röd mjölk

cirka 1 msk socker 
(eventuellt)

salt och peppar

Serveras till: Tagliatelle parmesan

Så gör du

1. Ta fram en stor jäkla gjutjärnsgryta och börja med att steka köttfärsen, stenhårt. Den ska nästan vara lite krispig i kanterna – det är det som ger smak. Salta och peppra efter hand och stek färsen i omgångar så att värmen inte blir för låg. Kuba pancettan/sidfläsket och stek det också. Samtidigt kan du kanske ta ett glas vin och förbereda soffritton? En sofritto gör du genom att först finhacka lök, morot och selleri. Ta sedan upp köttet och stek soffritton 
i samma olja.

2. När löken börjar bli genomskinlig kan du tillsätta tunt skuren vitlök. Kläm på tomatpurén och låt även den steka med ett tag. Sedan är det dags att deglacera genom att hälla på vinet. Se till att skrapa upp allt göttigt som fastnat i botten. Låt koka i ett par minuter tills du häller på plommon­tomaterna, köttet och mjölken, sänker värmen till lågt och lägger på locket. Låt puttra långsamt i tre, fyra timmar. Rör om då och då med en träsked. 
Be gärna någon smaka, så där som man gör i romantiska komedier.

3. En lite skamlig grej som är gott 
med vanlig svenneköttfärssås är ju att man brukar ha ketchup i. Då är det ju mixen av salt, surt och sött man vill åt. Vill du ha samma effekt i din finbolognese så är det viktigt att du är noggrann när det kommer till kryddningen. Smaka av och balansera upp syran i vinet med salt och lite socker om det behövs.

4. Traditionellt serverar man 
tagliatelle till ragu alla bolognese. 
Det är gott, så gör det du med. Köp färsk, torkad eller gör egen och koka enligt anvisningarna. Vid servering snurrar du sedan tagliatellen runt en tång och lägger lite snyggt på en 
tallrik. Varför? För att det är sådana små omtänksamma detaljer som skiljer dig från de där töntarna som klagar på matbilder på Facebook. 
Häll på ragun, riv över obscena 
mängder parmesan och hugg in! 
Drick gärna nåt saftigt, gott naturvin med hög klunkabilitet till. Varför inte en gamay från July Balagny?

Läs mer!

Fisk i bröd ska utmana varmkorven – men hur gott är det egentligen?

Världens dyraste mat – vi lovar att du kommer vilja smaka det här

20 tricks som gör din matlagning väldigt mycket enklare

5 steg till den perfekta daiquirin

Äta insekter är hetaste mattrenden – ”Så fort man kommer över spärren är det inga problem”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-26 22:08