Jonas Crambys bästa recept till EM – snacks som matchar

Sugen på fotbolls-EM? Landskamperna ger dig chansen att lyfta tv-ätandet till en internationell nivå.

Jonas Cramby  |  Publicerad 2016-06-14 08:29  |  Lästid: 6 minuter

Tv och tilltugg passar lika bra ihop som chips och dipp. ­Maten blir ­godare med tv till, och underhållningen blir lite mer fängslande med ett litet snack. Men även om att äta framför tv:n är något som de flesta av oss njutit av sedan vi var små och kom hem från simträningen med istappar i håret och för en gångs skull fick dricka varm choklad och äta limp­mackor framför Det var en gång – så är det också en aktivitet som är omgiven av en massa moral.
Mat ska ju gärna vara något uppbyggligt, hälsosamt och hemlagat. Det lutherska arvet är fortfarande så starkt i Sverige att det fortfarande inte riktigt är okej att faktiskt bara njuta. Helst ska man i stället kocketera med vad man INTE äter (kolhydrater, gluten, fett, djur) eller åtminstone framhålla hur närodlat ekologiskt småskaliga råvarorna är och hur viktigt det är att varje dag slå sig ner vid bordet, se varandra djupt i ögonen och sedan prata om dagen. Och som en konsekvens ses vi tv-ätare som asociala, kulturlösa tjockisar – även om det såklart är något som nästan alla gör.

Det finns dock ett tillfälle då det är okej att äta framför tv:n: vid större sportsändningar. Det är nämligen viktigt att kolla på sport. Precis som med nyheter och väder är vissa sportsändningar en ursäkt att gå från bordet och med en bekymrad rynka över ögonen mumla något om: ”Ursäkta, men jag måste faktiskt se det här.” Som om man på något sätt bara gör sin samhälleliga plikt när man moffar chips och dricker läsk direkt ur 2-litaren.

Detta är såklart något som du måste utnyttja till max nu när EM äntligen börjar. Men bara för att vi gillar tv, sport och soffa behöver det faktiskt inte betyda att vi måste överleva på Gorby’s och hönökaka med räkost. Vi är ju inga djur heller. I stället har jag samlat ihop några bra recept, perfekta att äta framför tv:n när respektive land spelar.

Låt fotbollsfesten börja.

cramby_em_1

När Spanien spelar:

Tortilla

En perfekt spansk tortilla ska vara riktigt rinnig inuti, nästan så att den känns som om den borde ha stekts längre. Det spelar ingen roll om det inte blir perfekta tårtbitar, du kollar ju på tv ändå. Den ska vara så krämig att den nästan faller sönder – det är hemligheten.

6– 8 portioner:
600 g fast potatis, skalad och skuren i kuber ca 2 x2 cm
1 dl olivolja
2 gula lökar, finhackade
grön eller röd paprika, urkärnad och tärnad
salt och nymald svartpeppar
6 ägg

1. Stek potatisen i olivoljan på medelvärme cirka 10 minuter. Tillsätt lök och paprika och stek ytterligare 10 minuter på svag värme. Salta och peppra.
2. Vispa ihop äggen med lite salt och peppar i en bunke. Ta upp potatis, lök och paprika med hål­slev och blanda med äggsmeten. Häll ut oljan men spara 4 msk. Värm 2 msk olja på medel­värme i stekpannan. Häll smeten i stekpannan. Låt steka på medelvärme cirka 5 minuter.
3. Lossa runt om med stekspade eller slickepott. Lägg en tallrik över stekpannan och vänd på tortillan. Värm 2 msk olja i stekpannan och skjut försiktigt ner tortillan med den ogräddade sidan ner i stekpannan. Stek ytterligare 5 minuter.
4. Låt stå minst 5 minuter och vila före servering. Servera varm eller ljummen.

Recept ur Ägg av Tove Nilsson.

cramby_em_2

När Frankrike spelar:

Croque madame

Simone de Beauvoir hade fel: Kvinnan är inte det andra könet. Kvinnan är det första, åtminstone när det kommer till varma mackor. Allt blir ju nämligen godare om man lägger ett stekt ägg på det. Det gäller inte minst den franska bistroklassikern croque monsieur, som blir den på alla sätt överlägsna croque madamen bara genom att man tillsätter just ett sådant.

4 personer:
8 skivor formbröd
dijonsenap
12 tunna skivor kokt skinka
200 g gruyère- eller comtéost
4 ägg
1–2 msk finhackad gräslök
Mornaysås:
1,5 msk smör
1,5 msk vetemjöl
3 dl standardmjölk
1 nypa riven muskot
4 msk riven parmesanost
100 g gruyère- eller comtéost
salt och svartpeppar

1 . Sätt ugnen på 200 grader och börja sedan med mornaysåsen. En mornaysås är en bechamel med ost, så bli inte rädd nu utan börja som vanligt och smält smöret i en kastrull på medelvärme. Vispa i mjölet, häll på mjölken och tillsätt en nypa muskot. Koka upp under omrörning till en krämig sås, häll i parmesan och riven gruyère. Låt osten smälta under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
2 . Rosta brödskivorna och bred sedan senap på ovansidan på allihop. På fyra av mackorna lägger du tre tunna skivor kokt skinka och cirka hälften av osten och toppar sedan med de andra bröden (senapssidan ner, såklart). Häll mornaysås över hela härligheten och strö över riven gruyère.
3 . Ugnsbaka mitt i ugnen 5–8 minuter eller tills all ost smält och mornaysåsen börjar bubbla och få fin färg. Avsluta med ett stekt ägg, toppa med lite gräslök och servera med en enkel grön- eller tomatsallad och en iskall Kronenbourg i en sådan där löjlig liten flaska. Blunda och återupplev den där första, magiska tågluffen då du köpte en läderhållare till tändaren, gjorde en UV-tatuering runt naveln och fick ihop det/hamnade i slagsmål med en inkastare till Le Banana boat disco i Juan-les-Pins.

Recept ur Mackor av Jonas Cramby.

cramby_em_3

När England spelar:

Toad-in-the-hole

Toad in the Hole är helt enkelt korv i yorkshirepudding. Oerhört gott och tv-vänligt. Ibland gör man denna rätt i en stor panna, vilket blir lite som en ugnspannkaka. Men om man gör individuella toads blir själva puddingen både fluffigare och krispigare. Använd gärna en muffinsplåt med 8 formar som var och en rymmer cirka 2 dl.

4 portioner:
8 små lincolnshire- eller cumberlandkorvar à 60 g
225 g (knappt 3 dl) vetemjöl
1 tsk salt
4 ägg
3 dl mjölk
4 msk neutral olja
HP-sås
Mushy peas:
2 dl frysta ärtor
några kvistar mynta
3 msk rumsvarmt smör
1 msk pressad citron
ett stänk worcestershiresås
salt och nymald svartpeppar

1. Börja med att göra ärtorna. Koka upp en kastrull med ordentligt med vatten i och koka ärtorna cirka 5 minuter. Slå av ärtorna i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Låt ärtorna stå en stund och rinna av. Plocka myntabladen från stjälkarna och hacka bladen fint. Blanda alla ingredienser och mosa med en gaffel, krossa med fingrarna eller mixa med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
2. Blanda mjöl och salt i en stor skål. Knäck i äggen och rör ner mjölken lite i taget. Vispa tills smeten är helt slät och fri från klumpar. Du kan göra ­smeten i god tid och förvara den i kylskåpet innan den ska tillagas. Värm ugnen till 220 grader. Placera en korv i varje form och slå på ½ msk olja i varje form. Värm i ugnen tills oljan blivit riktigt varm, cirka 5 minuter. Ta försiktigt ut formarna och fyll upp med smet till drygt hälften. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter eller tills puddingarna blivit fint bruna och puffat upp ordentligt. Använder du en stor form kan det behövas lite längre tid i ugnen. Servera med onion gravy, mushy peas och HP-sås.

Recept ur Best of British av Gareth Jones, Daniel Taube, Kristian Morén.

cramby_em_4

När Italien spelar:

Fritto misto

Fritto misto äts på många ställen i Italien, kanske allra mest i Rom. Det är en sorts Italiensk version av den japanska tempuran, och huvudsakligen är det grönsaker och fisk som friteras och serveras med citron. Frityrsmeten i det här receptet kommer dock från Zuni Café i San Francisco.

Frityrsmet :
0,5 liter kärnmjölk alt standardmjölk
1,5 dl durumvete
1 ,5 dl vetemjöl, helst italienskt tipo 00-mjöl
fint havssalt
matolja till fritering
Tillbehör:
aioli
citron
lime
chilikrydda av bättre kvalitet
salt

Att fritera: (när det gäller mängder får du känna efter själv vad som känns lagom, men försök få med minst fyra olika ingredienser)

♦ blomkål, i små buketter.
♦ zucchini, i knappt centimetertjocka halvmånar.
♦ sparris , tunna, nedersta biten avbruten och eventuellt skalade om de känns trådiga.
♦ gul eller röd lök, i 6–7 mm tjocka ringar, separerade.
♦ oliver, helst urkärnade.
♦ zucchiniblommor, sköljda och ev fyllda med ricotta smaksatt med salt, rivet citronskal och parmesan eller pecorino. 
♦ gröna tomater, i 6–7 mm tjocka skivor.
♦ citron, väldigt finskivad med skal, kärnor urplockade. 
♦ spenat, sköljd och avtorkad. 
♦ salicorne, sköljda och i mindre bitar, trådiga bitar  bortrensade. 
♦ sardellfiléer, sköljda och avtorkade. 
♦ sardiner eller strömming, fileade om de är lite större, annars är de fantastiska hela. 
♦ bläckfisk, calamarivarianten, rensade, tvättade och i ringar. 
♦ bläckfisk, moscardini, små hela bläckfiskar, friteras hela. 
♦ räkor, färska, med eller utan skal, men använd för guds skull inte tigerräkor. 
♦ pilgrimsmusslor, halverade horisontellt. 
♦ mindre fiskfiléer, max 12 mm tjocka, i mindre bitar. 

1. Värm olja i en fritös, eller tjockbottnad kastrull, till 200 grader.
2. Ha en bunke förberedd med kärnmjölken och blanda mjölsorterna i en annan. Lägg grönsakerna i mjölken strax före fritering. Lyft upp och låt rinna av i en sil, lägg ner i mjölblandningen. Rör om så de täcks av mjöl och lyft sedan upp dem i en annan sil. Slå silen mot kanten på mjölbunken för att få bort överflödigt mjöl. Lägg försiktigt ner grönsakerna i fritösen och fritera cirka 1 minut, tills de är krispiga. Lyft upp dem och låt dem rinna av på lite hushållspapper. Gör likadant med resterande, ett par nävar åt gången, det är viktigt att jobba snabbt. Salta dem lätt och servera som de är eller med något av tillbehören.

Recept ur Enkel god mat av Olle  T Cellton.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-03 10:41