Jonas Crambys bästa recept till kräftskivan – så gör du key lime pie med monstermaräng

Jonas Cramby  |  Publicerad 2015-08-21 11:11  |  Lästid: 2 minuter
paj

Ljummen öl, halvt tinade kinesiska sumpkräftor, olösta familjekonflikter, kräfthattar och en bit kryddost – nej, den svenska kräftskivan är inte vad den en gång var. Så varför inte ta kräftpremiären på allvar i år och ställa till med en kräftskiva precis som i Louisiana? 

* * *

Dessert: Key lime pie med monstermaräng

Efter mycket supersalta skaldjur behöver man snabba kolhydrater, och det NU! Och när sötsuget är som störst finns det ju få saker som passar bättre än en underbart söt-syrlig Key lime pie med ett monstruöst marängtäcke. Tjippar inte de äldsta gästerna efter andan och tar sig för hjärtat när de ser din limepaj har du fegat och inte lyckats göra marängen tillräckligt hög.

Ingredienser, 10 personer

Pajdeg:

• 5 dl smulade digestivekex

• 1 tsk salt

• 1 tsk kanel

• 50 gram smör

Limefyllning:

• 8 äggulor

• zest från 4 limes

• 2 burkar sötad, kondenserad mjölk

• 2 dl färskpressad limejuice

• 1 msk mezcal

Italiensk maräng

• 8 äggvitor

• 4 dl socker

• 1 dl vatten

• Nypa salt

1. Mixa pajdegsingredienserna tills kexen blivit till smulor. Tillsätt smält smör och rör ihop till en slags superenkel pajdeg. Pressa ner i botten på en pajform och baka 20 minuter på 175 grader. Samtidigt kan du förbereda fyllningen genom att vispa ihop ägg, limezest, kondenserad mjölk, limejuice och mezcal. Häll i pajformen och baka i cirka 25 minuter på 175 grader. Ta ut. Låt svalna.

2. Nu har det blivit dags att göra den italienska jättemarängen. Det är enklare än det låter, bara vispa äggvitan till ett hårt skum och koka upp vatten och socker till 121 grader – varför det måste vara ett sådant exakt gradantal behöver ni inte bry era söta små huvuden om. Det bara är så, okej? Häll sedan denna sockerlag i en tunn stråle ner i äggvitan och vispa med elvispen på max. Fortsätt vispa tills marängen är ljummen, fluffig och blank. Fint! Fördela marängen jämnt över hela den nu svala tårtan. Bränn av med en gasbrännare eller i en maxad ugn någon minut, marängen ska bara få färg. Servera till dina extremt kolhydratsugna gäster.

Jonas Cramby

* * *

Fler recept till Crambys kräftskiva

ostron

Förrätt: Grillade ostron 

kraftor

Huvudrätt: Louisiana crawfish boil

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 10:36