Annons
Annons

kraftor

Ljummen öl, halvt tinade kinesiska sumpkräftor, olösta familjekonflikter, kräfthattar och en bit kryddost – nej, den svenska kräftskivan är inte vad den en gång var. Så varför inte ta kräftpremiären på allvar i år och ställa till med en kräftskiva precis som i Louisiana? 

* * *

Annons

Huvudrätt: Louisiana crawfish boil

Dessa kryddiga, heta kräftor som man får dem under kräftsäsongen i Louisiana slår de svenska supersalta dillbomberna med hästlängder.

Roligast är såklart att koka kräftorna utomhus – på platta, på en grill eller direkt över en eld. Men det funkar även inne på tråkiga spisen. Servera gärna genom att breda ut tidningspapper på bordet och sedan hälla ut kräftorna och majsen i en stor hög och låt sedan dina gäster suga, sörpla och äta sig direkt till kräftskivehimlen.

Ingredienser, 10 personer

• 5 kilo kokta eller levande kräftor

• 10 liter vatten

• 3 dl salt

• 2 dl hot sauce, typ Tabasco eller Texas Pete

• 3 stjälkar selleri

• 1 citron

• 1 gul lök

• 10 färska majskolvar

• 10 potatisar, gärna med rött skal

Crawfish boil-krydda:

• 5 hela torkade chilis, till exempel arbol eller guajillo

• 10 torkade lagerblad

• 0,5 dl gula senapsfrön

• 0,5 dl hela korianderfrön

• 2 msk sellerifrön

• 2 msk torkad mejram

• 1 msk socker

• 0,5 msk kryddpeppar

1. Har du fiskat egna kräftor, eller fått tag på levande (och antagligen smått olagliga) kräftor av någon bekants kompis kusin – se till så att de är sumpade minst över natten. Vet du inte vad sumpade kräftor är för något ska du antagligen läsa på lite innan du börjar hålla på med levande kräftor, okej? Hur som helst – börja sedan så här: Precis innan kokning sköljer du dem väl under rinnande vatten. Akta så de inte nyper dig! Köpta, kokta kräftor behöver du inte göra så mycket med förutom att koka om dem i lagen nedan.

2. Koka upp vatten med 2 dl av hot saucen, halverad citron, grovt hackad selleri och lök. Häll i kryddorna. Skala den färska majsen och dela varje kolv i tre delar. Dela potatisen i fyra. Kasta i majs och potatis i vattnet och låt koka i ungefär 10 minuter innan det är dags att tillsätta kräftorna. Om du använder levande kräftor – lägg ner några i taget så att temperaturen på vattnet inte sänks och stackarna sjuds till döds. Redan kokta kräftor kan du bara lassa i – de är ju redan döda. Levande kräftor kokas sedan i 8 minuter för att sedan svalna i 10, medan redan kokta kräftor kan tas av värmen direkt och i stället stå och svalna 10 minuter. Häll av kokvattnet. I Louisiana äts kräftor ljumna till skillnad från i Sverige så servera dem direkt med ännu mer hot sauce, citronklyftor och smält smör.

Jonas Cramby

* * *

Fler recept till Crambys kräftskiva

ostron

Förrätt: Grillade ostron 

paj

Dessert: Key lime pie med monstermaräng

Annons

Dela (18)
Tweeta


Laddar