Hoppa till innehåll

Lär dig göra mackor med Café: laga en saftig croque madame!

cafevik

Bli en hejare på mackor med Cafés Jonas Cramby! Nu bjuder vi på tre recept från hans nya kokbok Mackor. Sist ut är bistrofavoriten croque madame. * * * Simone de Beauvoir hade fel: Kvinnan är inte det andra könet. Kvinnan är det första, åtminstone när det kommer till varma mackor. Allt blir ju nämligen … Continued

Jonas-cramby-croque-madame-mackor

Bli en hejare på mackor med Cafés Jonas Cramby! Nu bjuder vi på tre recept från hans nya kokbok Mackor. Sist ut är bistrofavoriten croque madame.

* * *

Simone de Beauvoir hade fel: Kvinnan är inte det andra könet. Kvinnan är det första, åtminstone när det kommer till varma mackor. Allt blir ju nämligen godare om man lägger ett stekt ägg på det. Det gäller inte minst den franska bistroklassikern croque monsieur som blir den på alla sätt överlägsna croque madamen bara genom att man tillsätter just ett sådant.

Sugen på att baka brödet själv? Klicka här för receptet till pain de mie. Kolla också in recepten på club sandwich och BLT!

Croque madame

4 personer

8 skivor pain de mie (ca 1 ½ cm tjocka)

dijonsenap

12 tunna skivor kokt skinka

200 g gruyère- eller comtéost

4 ägg

1–2 msk finhackad gräslök

Mornaysås

1 ½ msk smör

1 ½ msk vetemjöl

3 dl standardmjölk

1 nypa riven muskot

4 msk riven parmesanost

100 g gruyère- eller comtéost

salt och svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader och börja med mornaysåsen. En mornaysås är en bechamel med ost så bli inte rädd utan börja som vanligt och smält smöret i en kastrull på medelvärme. Vispa i mjölet, häll på mjölken och tillsätt en nypa muskot. Koka upp under omrörning till en krämig sås, häll i parmesan och 100 gram riven gruyère. Låt osten smälta under omrörning. Smaka av med salt och peppar.

2. Rosta brödskivorna och bred sedan senap på ovansidan på allihop. På fyra av mackorna lägger du tre tunna skivor kokt skinka och cirka hälften av den resterande osten och toppar sedan med de andra bröden (senapssidan ner, såklart). Häll mornaysås över hela härligheten och strö över 200 gram riven gruyère.

3. Ugnsbaka mitt i ugnen 5–8 minuter eller tills all ost smält och mornaysåsen börjar bubbla och få fin färg. Avsluta med ett stekt ägg, toppa med lite gräslök och servera med en enkel grön eller tomatsallad och en iskall Kronenbourg i en sådan där löjlig liten flaska. Blunda och återupplev den där första, magiska tågluffen då du köpte en läderhållare till tändaren, gjorde en UV-tatuering runt naveln och fick ihop det/hamnade i slagsmål med en inkastare till Le Banana Boat Disco i Juan les Pins.

* * *

Som Caféläsare kan köpa boken Mackor till specialpriset 189 kronor. Ange koden mackor när du beställer boken så får du den till nedsatt pris. Klicka här för att komma till erbjudandet – och gör en croque madame medan du väntar!

Jonas Cramby

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.