Lyxfällans Patrick Grimlund tipsar – så enkelt får du råd med semestern

Semestern känns långt borta men det är bra att börja planera den redan nu, särskilt när det kommer till ekonomin. Patrick Grimlund ger sina 15 bästa tips på hur du sparar pengar. – Semestern borde inte komma som en överraskning, ändå sparar inte folk i tid, säger han.

Redaktionen  |  Publicerad 2016-02-05 14:07  |  Lästid: 3 minuter
Patriiick2

Att få ihop pengar till semestern kan ibland vara lättare sagt än gjort, men det finns saker du kan göra både för att minska dina utgifter och höja dina inkomster. Café frågade Lyxfällans Patrick Grimlund om hans bästa råd för att få sparkontot att växa.

Börja i tid

– Generellt är det många som börjar att planera sitt sparande för sent. Då tar de istället dyra lån för att ha extrapengar till semestern. Börja planera i tid!

Skilj på dina sparanden

– Du måste skilja på vad du sparar pengar till. Ha tre olika sparkonton, ett buffertsparande, ett målsparande och ett långtidssparande. Buffertsparande är A och O, där har du pengar ifall något skulle hända, till exempel om du blir sjuk, arbetslös eller skiljer dig. Ett målsparande är när du lägger upp ett mål på en viss tid, till exempel inför semestern eller jul. Då räknar du ut hur mycket pengar du kommer att behöva och hur mycket du måste lägga undan varje månad för att nå det målet. Långtidssparandet är pengar du lägger undan till exempelvis pension eller till att köpa ett hus. Ha tydliga gränser mellan dessa tre, tänk inte att du inte behöver spara pengar till semestern för att du har sparade pengar i bufferten.

Köp inte lunch ute

– Det går mycket pengar på att äta lunch ute. Likaså om du köper kaffe på stan. Ta med matlåda istället.

Handla inte hungrig

– Forskning visar att du handlar för mer pengar om du är hungrig. Annars slinker det lätt ner saker du inte planerat att köpa. Du kan faktiskt spara hundralappar, kanske till med tusenlappar på att inte handla mat då.

Gör en veckomatsedel

– Gör en matsedel och storhandla utifrån den. Då har du hela veckan planerad och du sparar in pengar. Många brukar också tycka att det är svårt att komma på vad de ska äta varje dag vilket gör att du också sparar tid på att göra en matsedel. Skulle du inte vara sugen på den planerade maten en viss dag kan du alltid byta mot det du skulle äta en annan dag.

Sälj saker

– Svenskar har i genomsnitt prylar för 24 000 kronor som bara ligger och skräpar på vinden eller i förrådet, det kan vara allt från tennisracket och skridskor till kläder. Gå igenom alla saker och ha en rejäl utförsäljning för att få in lite extra pengar.

Gå igenom abonnemang och avtal

– Har du rätt elavtal för dig? Läser du fortfarande den där tidningen du prenumererar på? Behöver du egentligen ett gymkort? Gå igenom olika avtal och abonnemang, det finns säkert saker du inte använder längre eller bättre avtal än de du har nu.

Behöver du bilen?

– Det här beror självklart på vilken situation du är i, vissa behöver använda sig av bil, andra inte. Bor du till exempel i storstan kanske du inte behöver ta bilen. Det går mycket pengar på parkering, böter, bensin med mera. Räkna på hur mycket utgifter du har på bilen, du kanske till och med skulle vinna på att åka taxi de gånger du verkligen behöver åka bil.

Sluta röka

– Här handlar det om självdisciplin. Sluta röka och snusa, det går mycket pengar på det.

Pruta på bolån

– Det här är många fortfarande dåliga på, även om det börjar bli bättre. Folk betalar onödigt dyra räntor. Kolla vad snitträntan är och ta fram argument utifrån din situation. Har du till exempel fast inkomst och inga betalningsanmärkningar borde du kunna hamna under snitträntan. Spela också ut bankerna mot varandra. Om du inte är nöjd med räntan på en bank, kolla med en annan och gå till den bank du känner dig mest nöjd med.

Utflykter med barnen

– Åk inte med barnen till gallerian och spendera pengar. Packa en matsäck och ha en dagsutflykt. Ta en promenad, åk skidor eller skridskor. Gå ut och rör på er, det är roligare att göra saker tillsammans.

Googla

– Använd Google och leta reda på bra tips, rabatter och jämför priser med varandra. Det finns många bra hemsidor som till exempel Compricer, Elskling och Pricerunner. Tink är också en bra app för att hålla koll på din ekonomi. Där har du allt på samma ställe och kan se hur ditt sparkonto växer, vilket kan vara motiverande.

Jämför hotell och flyg

– Boka hotell och flygresor via nätet. Du kan hitta många bra priser och även jämföra priserna på olika flygbolag och hotell.

Våga pruta

– Köper du något via till exempel Blocket ska du inte vara rädd för att föra en argumentation om priset. Det finns ofta saker som drar ner priset, om en annons legat ute länge utan att ha blivit såld eller om det finns en defekt på varan. Försök också att vara på hugget. Många vill sälja saker snabbt och om du hittar en nyligen utlagd annons kan du säga ”jag såg din annons, jag slår till nu om jag får det för det här priset...”. Sedan är det inte alltid annonsören går med på det, då måste du välja om du ska köpa för det utsatta priset eller inte köpa alls.

Njut av semestern!

– Har du inte råd, åk inte på semester. Har du däremot nått ditt sparmål ska du se till att njuta, ät gott och ha kul, du har ju sparat ihop pengarna till just det här och då är det okej att spendera pengarna också!

Patrick Grimlund är programledare Lyxfällan där han och hans partner Magnus Hedberg hjälper människor som hamnat i en ekonomisk kris. Programmets tjugonde säsong började den 28 januari och går på TV3.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-29 23:03