Hoppa till innehåll

Hjälp kroppen att tackla mörkret – här är 5 livsmedel som är rika på D-vitamin

Thowe Wagner Larsson

Under vinterhalvåret är det extra viktigt att få i sig D-vitamin eftersom vi inte exponerar huden för solljus på samma sätt som på sommaren. Extra viktigt är det för vegetarianer.

D-vitamin kallas ofta för solskensvitaminet eftersom våra kroppar bildar D-vitamin när vår hud exponeras för solljus. Under vinterhalvåret när solen inte är lika stark är det viktigt att vi istället får i oss D-vitamin genom vår kost eftersom våra kroppar inte kan bilda vitaminet på egen hand.

Om vi inte får i oss tillräckligt med D-vitamin riskerar vi förutom att bli trötta och förkylda även en rad mer allvarliga sjukdomar. Studier visar på samband mellan D-vitaminbrist och olika cancerformer som till exempel bröstcancer och prostatacancer.

Enligt Livsmedelsverket är fet fisk en stor källa till D-vitamin och de fem bästa sorterna är abborre, gös, skarpsill, tilapia och böckling. Även lax, sardiner och makrill har stora doser D-vitamin.

Förutom fet fisk är även äggula, kantareller, kyckling och lättyoghurt (berikas ofta med vitaminet) källor till D-vitamin.

Eftersom de flesta livsmedel med hög dos D-vitamin är animaliska råder man särskilt vegetarianer och veganer att äta tillskott av vitaminet för att vara säkra på att få i sig den dagliga rekommenderade dosen.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.