Ät dig frisk i höst – 5 livsmedel som stärker immunförsvaret

Håll dig frisk i höst. Med rätt livsmedel kan du boosta ditt immunförsvar inför förkylningssäsongen.

Mikaela Råberg  |  Publicerad 2017-08-15 10:03  |  Lästid: 2 minuter

Vi kan inte kontrollera alla virus som far omkring oss, men vi kan däremot göra vårt bästa för att stärka immunförsvaret och på så vis undvika förkylningar. Här är livsmedlen du ska äta för att boosta immunförsvaret.

1. Vitlök

Vitlök innehåller det aktiva ämnet allicin som dels skyddar växten mot angrepp av skadedjur, och när vi får i oss det kan vi ta del av vitlökens antiseptiska och antimykotiska egenskaper.

– Vitlök bidrar till en hälsosam bakterieflora, vilket rensar kroppen från toxiner, bakterier och virus, säger Anita Mirchandani, på New York state dietetic association till Daily burn.

Hon rekommenderar färsk vitlök istället för kosttillskott.

2. Sötpotatis

Sötpotatis är inget som vanligtvis förknippas med bättre immunförsvar, men faktum är att sötpotatis är en utmärkt källa till A-vitamin.

A-vitamin håller synen, huden och slemhinnorna friska och ur en förkylningssynpunkt är just huden och slemhinnor viktiga för att stå emot envisa förkylningsbakterier.

3. Gurkmeja

Det är inte för intet som gurkmeja hyllas som superfood och den gula roten (färsk eller i pulverform) är rik på antioxidanter och betraktas som naturligt antiinflammatoriskt.

– Gurkmeja hjälper kroppen att göra sig av med toxiner och det är bevisat att de som konsumerar gurkmeja blir mindre mottagliga för förkylningar och hosta, säger Mirchandani.

4. Mörka bladgrönsaker

C-vitamin associeras vanligtvis med citrusfrukter, men mörka bladgrönsaker – så som spenat, grönkål, ruccola och mangold– är också bra källor till C-vitamin.

Ju mörkare färg desto bättre och ett tips är att tillaga bladen. När grönsakerna tillagas krymper de i storlek och det är lättare att få i sig större mängd än om bladen är råa.

5. Bönor och nötter

Zink är en antioxidant som även fungerar antiinflammatoriskt. Ämnet förhindrar tillväxten av mikroorganismer, så som bakterier och virus, vilket leder till färre infektioner.

Och även när skadan redan är skedd – och du har insjuknat – visar studier att zink kan förkorta sjukdomen och förhindrar förkylningsbakterierna från att föröka sig.

Utöver bönor och nötter hittas zink också bland annat i ostron, spenat, nötkött, fläsk och ägg.

Källa: Daily burn, Legion Foto: IBL

Bra tips för en friskare mathållning i höst!

Artikeln publicerades först på MåBra.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 00:05