Annons

Lättlagad lyx

Därför är kaviar, hummer, tryffel och sprit den absolut bästa festmaten

Text Jonas Cramby
Dela (70)
Tweeta

Den perfekta nyårs- eller festmåltiden ska vara lika enkel och elegant som ett Balmainplagg men lika vräkigt lyxig som ett badrum hemma hos Uday Hussein. Samtidigt som du som värd inte ska behöva slava vid spisen hela kvällen utan vara med på festligheterna. Så hur får man till det? Jo, genom att köpa snuskigt dyra ingredienser som man tillreder så enkelt som möjligt. Här följer en festmeny där du får maximalt med lyx för minimalt med ansträngning.

Snack: Kaviar och vodka.

Det finns inget bättre sätt att starta ett party än kaviar och vodka. Att stoppa i sig en sked kaviar, pressa den krämiga störromen mot gommen och känna hur hela munnen fylls av lyx och besannade drömmar – för att sedan omedelbart jaga ner den känslan i magen med en shot isig vodka – är verkligen den kulinariska motsvarigheten till kokain. Det är fysiskt omöjligt att intepumpa knytnäven i luften och skrika ”hug it out bitch” efter en sån upplevelse. Ja, man blir helt enkelt någotav en douchebag av kaviar och vodka, men det är ju brakfest så är det inte precis vad vi är ute efter?

Ingredienser 4 personer
30 gram kaviar
Vodka

Gör så här: Ett par dagar innan festmåltiden gör du som i en erotisk thriller från 80-talet och stoppar vodkan i frysen. Du vill ha den riktigt kall och frostig. Stoli är det klassiska valet, även om jag föredrar god svensk hantverksvodka som till exempel Purity. Nu ska jag inte ljuga: Trots att den ryska kaviaren numera är förbjuden i Sverige på grund av utfiskning är råvaran fortfarande väldigt dyr. En 30-gramsburk miljövänligt odlad italiensk eller finsk kaviar kostar fortfarande runt 800 kronor och räcker till ungefär åtta teskedar vilket, om man är fyra personer, betyder 200 kronor per person. Vilket ju är sjukt. Men samtidigt, att prata hushållsekonomi när man pratar kaviar är lite som att gnälla på bränsleekonomin hos rymdfärjan Challenger. Istället handlar det om dekadens, drömmar och känslan av att man, åtminstone just nu, lever fullt ut. Det handlar om att, som 50 cent rappar, ”I’m eating caviar instead of pork and beans”. Men samtidigt som kaviar är mer än en maträtt så får man faktiskt inte glömma hur fantastiskt jäkla gott det smakar. Det är också väldigt enkelt att förbereda. När gästerna droppar in öppnar du bara kaviarburken, placerar den på is och tar fram lite småskedar. Metall sägs förstöra smaken så använd skedar av trä eller pärlemor. Är man riktigt cool använder man plastskedar – det är ju bara kaviar, vem bryr sig liksom? Häll upp den isiga vodkan i vackra glas, instruera gästerna att skopa upp lite kaviar med skeden, stoppa i munnen, pressa upp tungan mot gommen och skölja ner med vodkan. Se sedan hur deras ögon rullar tillbaka i huvudet av njutning. Upprepa tills burken är slut. Nu kan festen börja.

Förrätt: Grillad hummer med brynt smörmajjo

Hummer har blivit en lika klassisk ingrediens på nyårsafton som finskjorta, fyrverkerier och svartsjukegräl på balkongen. Men den fungerar lika bra även till andra tillfällen. Dock så krånglar många till det i onödan, hummer är så gott i sig själv att det räcker att ­servera den så enkelt som möjligt. Bara snabbt tillagad och med en god sås. Till hummer dricker man naturligtvis champagne. Välj en torr variant som du serverar iskall i ett vinglas för maximalt med njut. Min favorit är en klassisk Charles Heidsieck, men mest för att det var den skumpan som Robert Scott drack lådor av under sin expedition till Antarktis.

Ingredienser 4 personer
2 levande humrar
2 citroner olja
Salt

Brynt smörmajjo
200 g smör
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
1 msk vitvinsvinäger
1–2 dl rapsolja
Salt

Gör så här: Börja med att förbereda majjon. Bryn sakta smöret på medelvärme tills det blir gyllene och smakar nötigt. Låt svalna. Knäck rumstempererad äggula i en skål med dijon, pressad vitlök och vinäger. Droppa långsamt i oljan medan du vispar med elvisp för att sedan gå över till det smälta smöret. Smaka av med salt. Blir majjon för tjock kan du röra i lite varmt vatten precis innan servering (smöret har nämligen en tendens att stelna i kylen). Orsaken till att man köper ­levande skaldjur är att det ämne som gör att köttet smakar sött och förföriskt försvinner när den inte är helt färsk. Det kan så klart vara lite obehagligt för en bortklemad stadsmänniska att ta kål på en levande varelse men tänk på hur avlägsnad du är från naturen som ens tänker så. Det är dags att cowboy up. I värsta fall får du väl ta en en vodkashot till. Precis innan servering tar du sedan fram hummern, sätter en sylvass kniv precis bakom huvudet på den och trycker snabbt och utan tvekan till. Dela sedan resten av hummern på mitten. Nu är det bara att grilla. Bäst är så klart om du orkar gå ut på balkongen och sätta igång kolgrillen. Kolgrillade skaldjur är ju kanske det godaste som finns. Annars funkar det så klart både med gasolgrill eller en grillpanna på spisen. Pensla köttsidan på hummern lätt med lite olja och grilla i 2-3 minuter tills det luktar sött och hummern är lätt karamelliserad med lite bränt i kanterna. Vänd så att skalsidan hamnar ner och grilla i 3-5 ­minuter till. Knäck klorna med en nötknäckare och servera varje person en halv alldeles nygrillad hummer med endast en klick majonäs och halv citron – som ju också kan va grillad för lite extra piff. Det här är äkta lyx.

Huvudrätt: Tryffelrisotto

Om vi ska hålla hela natten måste vi ju få i oss lite kolhydrater också. Och vad finns det för bättre sätt att göra det på än denna enkla, eleganta men samtidigt väldigt dekadenta risotto. Tryffel smakar sex och förförelse och tillsammans med  det krämiga riset både gifter det sig och firar bröllopsnatt i din mun. Underbart. Vad gäller måltidsdryck så tycker jag att vi fortsätter med champagnen.

Ingredienser 4 personer
2 msk olivolja
2 dl arborio- eller carnaroliris
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 dl champagne
5 dl hönsbuljong
100 gram smör
2 dl lagrad parmesan
1 färsk tryffel

Gör så här: Häll en så god hönsbuljong du kan hitta i en kastrull och värm på svag värme. Häll olja, ris, finhackad schalotten och vitlök i en annan kastrull och rosta på medel till hög värme i ett par minuter. Löken ska vara genomskinlig men inte bränd. Häll på skumpan och låt koka in. Sänk värmen en smula och häll över buljong så att det precis täcker riset. Rör hela tiden om med en trä­sked. När buljongen kokat in tillsätter du lite till och fortsätter sedan så tills buljongen är slut och riset är krämigt men fortfarande fast –  det brukar ta mellan 15 och 20 minuter. Ta av värmen och rör i smöret, den rivna parmesanen och smaka av med salt. Häll en klick risotto på varje tallrik och se till att den är lagom rinnig och liksom sprider ut sig på tallriken. Gör den inte det, späd med lite varm buljong. Ställ tallrikarna framför dina gäster och riv över genant mycket tryffel. Inget annat behövs. Detta är nämligen perfektion. Ät under tystnad och konstanta rysningar.

Dessert: Spritbricka

Nu har det blivit dags för min favorit­efterrätt alla kategorier: sprit och ­chokladpraliner. När man tänker efter är det ju allt som behövs, särskilt om man vill göra övergången mellan middag och regelrätt party så smidig och omärklig som möjligt.

Ingredienser 4 personer
Brun sprit
Massa godis

Gör så här: I varje stad av själv­aktning brukar det finnas en specialistbutik som saluför handgjorda praliner. Leta upp denna och gå loss som Pippi Långstrump på julgransplundring. Det är dock viktigt att välja sorter som passar till lagrad sprit, så undvik de allra mest innovativa pralinerna med hallonganache och tallbarskola och sånt. Tänk istället klassiska smaker som kola, vanilj, fudge, nötter, choklad, kanel, äpple, apelsin och körsbär. Om de inte äter det i Downton Abbey, så ska inte du göra det heller. Glöm inte heller att köpa lite andra goda grejer som amarettikakor, marsipan eller, om du är över 70 år, torkad frukt. Plocka fram lite snygga glas, is och all brun ­lagrad sprit du har i barskåpet – är du på en budget räcker det naturligtvis med att köpa en enda riktigt bra flaska. Jag skulle lätt välja en god bourbon men rom, whisky, lagrad tequila, cognac eller calvados fungerar också bra. Sitt sedan tillsammans med dina vänner och fyllna långsamt till medan ni stoppar i er praliner, kakor och toffeer och sippar på något värmande. Gärna med en pläd över benen. Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att exempelvis fira att man överlevt ännu ett år i denna vår jämmerdal.

Dela (70)
Tweeta

Laddar