Nu är årets Blossasmak avslöjad – men minns du de senaste årens?
Årets viktigaste dryckeshändelse är här, institutionen Blossa avslöjar årets smak på årgångsglöggen.
2015:s, något otippade smak: Earl grey, alltså tesorten, i en flaska som liknar en tekanna.
– Det finns många likheter mellan glögg och te, både i hur det dricks och i gemenskapen som ofta finns kring drycken. I år vill vi hylla detta genom afternoon glögg, vilket märks i den klassiskt porslinmönstrade flaskan och i den perfekta balansen mellan traditionella te- och glöggtoner, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender på Blossa i ett pressmeddelande.
Vi ser fram emot att börja decembermornarna med en rykande kopp varm morgondryck.
Men minns du de tidigare årens smaker?
Vi har dammsugit internet och kollat vad recensenterna – både professionella vintyckare och glada amatörer – tyckte om varje års årgångsglögg. Det är inte alltid i positiva ordalag.
* * *
2003
Smak: Pomerans
Så tyckte recensenterna: ”Klarar sig med en halv apelsinskiva och några klirrande isbitar för att skänka dig ohämmad njutning.” (Sydsvenskan).
2004
Smak: Vinteräpple
Så tyckte recensenterna: ”Vinteräpple var en smak vi hade höga förväntningar på [...] vårt omdöme blir tyvärr att vinteräpple inte var någon passande smak att spetsa glöggen med” (bilderochfakta.se)
2005
Smak: Hjortron och armagnac
Så tyckte recensenterna: ”Mycket god som likör, men inte mycket glöggkänsla för traditionalister” (UNT)
2006
Smak: Lingon och enbär
Så tyckte recensenterna: ”Den ljusa orangeröda färgen väcker nyfikenhet, och smaktonerna av lingon och enbär är ganska lyckad. Behaglig och god, välbalanserad” (HD)
2007
Smak: Havtorn och kanel
Så tyckte recensenterna: ”Riktigt lyckat, med en frisk bärig, långt kvardröjande, smak med tydligt kanelinslag” (HD)
2008
Smak: Blåbär
Så tyckte recensenterna: ”Frisk smak av blåbär med en viss strävhet. Annars visar de klassiska glöggkryddorna med en värmande eldighet i avslutet” (TV4)
2009
Smak: Clementin
Så tyckte recensenterna: ”Uppvärmd doftar och smakar den mer aprikos än clementin, men sval eller kyld framträder clementinkaraktären bättre. Kan vara kul att servera till julens ris à la malta.” (Metro)
2010
Smak: Saffran
Så tyckte recensenterna: ”Doft som en ojäst lussebulledeg, med massor av saffran som skär sig mot spritigheten. Inte särskilt lyckad glögg, alltså. Den konspiratoriske ser en maktdemonstration av Systembolaget mot Pernod Ricard (som flyttat Blossaproduktionen till Danmark), när Systemet regelmässigt ratar årgångsglöggarna i ordinarie sortimentet” (GP)
2011
Smak: Arabica
Så tyckte recensenterna: ”Brun som blaskigt kaffe [...] ingen höjdare” (DN).
2012
Smak: Yuzu och ingefära
Så tyckte recensenterna: ”De har åkt onödigt långt för att hämta en frukt som inte smakar någonting” (Metro)
2013
Smak: Dalecarlia
Så tyckte recensenterna: ”Exakt vad Dalecarlia innebär är hemligt då smakerna inte framgår på flaskan, man ska istället gissa.
Jag tänkte instinktivt Falu rödfärg, fotbollsturnering och knäckebröd. Den smakade: sött” (Nöjesguiden)
2014
Smak: Lavande
Så tyckte recensenterna: ”Årets Blossaspecialare är som vanligt mera en show off på finare glöggpartyt, än en genuin Svenssonglögg. Och så ska det väl vara?” (GP)
Vår egen gissning om årets smak: de senaste årens tetrend har nu letat sig in på Systembolagethyllorna. Men måste de välja tråkmånsen Earl Grey? Vi hoppas på ett utökat sortiment med smaker som lapsang, gunpowder green och Söderblandning. Med ett rejält kakbord till.
Jonatan Loxdal