ÖB Micael Bydén ny kandidat till landsfader efter reaktionen på #metoo

Efter att Försvarsmaktens eget upprop, #givaktochbitihop, publicerades under torsdagen, vände sig Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén, direkt till förövarna med ett väldigt tydligt budskap.

Joel Linde | Foto IBL, Försvarsmakten  |  Publicerad 2017-11-30 15:44  |  Lästid: 2 minuter

Många av oss minns när kung Carl XVI Gustaf höll sitt tal till nationen efter tsunamikatastrofen i Sydostasien. Det hade landsfaderskapliga kvalitéer. Statsminister Stefan Löfven har hyllats för hur han uppträdde efter terrorattacken i Stockholm i april 2017, men någon landsfader har han inte blivit. Det är det få som har.

Men en ny kandidat har seglat upp på listan, nämligen Sveriges högsta militära chef, överbefälhavare Micael Bydén.

I två år har han suttit på ÖB-stolen, och det känns väl som han hittat hem – både i sin yrkesroll och i samtiden. I en intervju med Aftonbladet pratar han om jämställdhet, machokultur och vad han är rädd för.

– Det finns en bild sedan tidigare av Försvarsmakten med manlig machokultur, men den här organisationen står egentligen för allt annat. Vi är en värdegrundsbaserad och väldigt känslomässig organisation, sa han.

På frågan vad han är rädd för blir svaret:

– Jag har svårt för när man pekar ut vissa folkgrupper, och det blir vi och dem. Det finns tendenser i dag som jag personligen tycker är rätt obehagliga.

Han poängterade också att deras mål att få in fler kvinnor i Försvarsmakten inte handlar om någon form av kvotering eller rättvisearbete.

– Vi har inte lyckats väl där. Det handlar om jämställdhet, men det handlar också om att vi blir en bättre organisation. Om vi inte når fram till kvinnorna i samhället – då får vi inte heller de allra bäst lämpade för uppdraget.

Och under torsdagen fick Micael Bydén ytterligare en chans att positionera den svenska Försvarsmakten som en modern och trygg arbetsplats, efter att deras eget upprop om sexuella övergrepp och trakasserier, #givaktochbitihop, publicerats.

Vi vill poängtera att de som verkligen gjort det största och viktigaste arbetet här, så klart är de kvinnor som vittnat om vad de blivit utsatta för. Vi påstår inte heller att Försvarsmakten i dagsläget är någon förebild vad gäller jämställdhet och sexismfria arbetsmiljöer, men det finns anledning att tro att med Micael Bydén vid rodret så kan det komma att ändras.

Här talar han om för förövarna, med en generals tydlighet, att de inte har något i Försvarsmakten att göra.

Vi hoppas att fler organisationer, företag och myndigheter följer Micaels exempel och på starkaste sätt fördömer förövarens handlingar samt bestraffar dem med kännbara konsekvenser.

Läs även om de 12 typer av män som fått det riktigt svettigt under #metoo, samt krönikan ”Jag gjorde lumpen – och blev en bättre människa än du”!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-02-15 10:03