Rebecca Ferguson gör succé på andra sidan Atlanten – medan Sverige sover

Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2015-07-27 15:45  |  Lästid: 2 minuter

Svenska skådisexporten Rebecca Ferguson glänser i Mission: Impossible – Rogue Nation.

* * *

Efter att dagligen ha ägnat sig åt diverse krävande träningssysslor i fyra veckor – undervattenstunts, martial arts, skjutvapen – var det dags för första dagen på nya jobbet: att bli nedfirad från det 173 meter höga operahuset i Wien med benen i en ögla runt Tom Cruise.

Det kan egentligen bara vara arbetsbeskrivningen för den kvinnliga huvudrollen i en ny Mission: Impossible-burgare och det är det ju också.

Varje gång en svensk kulturutövare först slår igenom på andra sidan Atlanten snarare än på hemmaplan uppstår ett janteförvirrat ”hur, vem, vad, varför?”- mummel. Få har gått igenom den processen lika snabbt som Rebecca Ferguson, 31, och man får leta länge efter ett mer abrupt och outgrundligt cv.

Aktrisen satte fräknig prägel på dagsåpan Nya tider 1999–2000, en roll hon hoppade av gymnasiet för. Sedan hände inget nämnvärt i några år. Sedan syntes hon i Mikael Håfströms Strandvaskaren 2004. Sedan inget nämnvärt i några år. Sedan ett lågintensivt potpurri av habila produktioner: brittiska Wallander (2008), En enkel till Antibes (2011) och Vi (2013).

* * *

Men det var rollen i BBC:s The white queen som verkligen etablerade Rebecca Ferguson som en ny svensk skådisexport: serien blev kanske inte den mest omtalade över skrivborden, men renderade ändå Ferguson en Golden Globe-nominering i kategorin ”Bästa kvinnliga huvudroll i en miniserie” – mot bland andra Helena Bonham Carter, Helen Mirren och Elisabeth Moss.

Och med de extra förnamnen ”Golden Globe nominee” dopades karriären. Medan Sverige sov har Rebecca Ferguson, som bor i skånska Simrishamn, synts mot Dwayne ”The Rock” Johnson i Hercules och filmat Florence Foster Jenkins med Meryl Streep.

Framför allt har hon förstås handplockats av Tom Cruise till Mission: Impossible – Rogue nation (biopremiär den 31 juli). I en intervju med USA Today har Ferguson beskrivit sin synnerligen scientologe motspelare som ”vandrande kognitiv terapi”.

– Jag brukade ha svindel, jag brukade lida av klaustrofobi, men allt det är borta nu. Jag försatte mig sig själv i situationer där jag bara var tvungen att genomföra dem och insåg att jag verkligen var kapabel till att knuffa mig själv över stup.

Emil  Persson

* * *

Läs också!

Här är nya trailern för James Bond-filmen Spectre

7 stiliga filmer som alla modeintresserade borde se

Jan Gradvall: ”Därför borde du se Battlestar galactica med ditt barn”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 10:30