Annons
Annons

Tjockbomb! Rotfruktschips är onyttigare än potatischips

Nya, skakande forskningsrön tar död på hälsomyten runt rotfruktschips.

Markus Thunberg

Ibland ligger de där, de där små påsarna med rotfruktschips. De ser nyttiga ut. De smakar nyttigt. Ibland är det kålrot, ibland rödbeta eller morot. Kålrot och sånt känns ju nyttigt.

Men de är inte nyttiga. Eller i alla fall inte alls så nyttiga som man tror.

Annons

Boven i dramat är den stora mängd olja som chipsen suger i sig i jämförelse med ”vanliga” potatischips. Enligt en ny undersökning, som den brittiska tidningen Independent refererar till, kan rotfruktschipsen innehålla så mycket som en tredjedel olja och salt.

I studien har man jämfört rotfruktchips med andra ”godsaker” och kommit fram till att en 40 gramspåse av de här snacksulvarna i fårakläder tydligen innehåller mer fett än Pringles och dubbelt så mycket som en Mars (det samma gäller sannolikt också för Japp).

– Chips är chips, även om de är gjorda av grönsaker. Jag har sett det här bland bantare, att de vräker i sig dubbel så mycket som vanligt av onyttiga saker som de tror är nyttiga, säger näringsexperten Charlotte Sitling-Reed till Independent.

 

Annons

Dela (42)
Tweeta



Laddar