Roy Fares cheesecake fylld med nyttigheter – så gör du den hemma

Fixa mästerkonditorn Roy Fares smarriga cheesecake.

Redaktionen  |  Publicerad 2016-02-25 16:59  |  Lästid: 3 minuter
Royy

Roy Fares vann år 2010 priset som Årets konditor i Sverige och har sedan dess släppt tre böcker och varit programledare för tv-programmet “United states of cakes”. Men mästerkonditorn gör inte bara väldigt goda bakverk, han klär sig väldigt bra också. I år blev han den första kocken att vinna ett pris för sin stil när han blev utnämnd till Årets bäst klädda man på ELLE-galan.

– Det är kul att uppmärksammas för något som man inte väntat sig, men samtidigt som det var roligt fick jag också lite ångest över vad ska jag ha på mig på mig nu.

roj

Den 23 mars släpper han sin fjärde bok “Sweet spots of New York” där han blandar recept med tips på ställen att besöka i staden. För Café delar han med sig av ett av recepten från boken, en matcha-cheesecake.

cheesy

Matcha-cheesecake

Matchapulver är ett pulveriserat grönt te. Det har en fantastisk grön färg och är sprängfyllt med nyttigheter. En lite hälsosammare cheese- cake, helt enkelt. (Skulle man ju vilja tro, i alla fall.)

Ingredienser 10–12 bitar

BOTTEN

100 g smör

200 g digestivekex (ca 14)

30 g strösocker (2 msk)

10 g vaniljsocker (1 msk)

FYLLNING

900 g rumsvarm färskost (cream cheese)

250 g strösocker (2 3⁄4 dl)

15 g vaniljsocker (1 1⁄2 msk)

30 g vetemjöl (1⁄2 dl)

15 g matchapulver (1 1⁄2 msk)

200 g rumsvarm gräddfil (2 dl)

50 g rumsvarm vispgrädde (1⁄2 dl)

165 g ägg (ca 3, rumsvarma)

30 g äggula (ca 2, rumsvarma)

VIT CHOKLAD- CHANTILLY

150 g vit choklad

250 g vispgrädde (2 1⁄2 dl)

TILL DEKORATION

Matchapulver att pudra över färska hallon eller andra bär citronmelissblad

Så gör du:

Botten

– Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsfunktion. Smöra en springform, cirka 24 cm i diameter, mjöla kanterna lite lätt och täck bottnen med bakplåtspapper.

– Smält smöret i en kastrull. Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Tillsätt socker och vaniljsocker och mixa ihop. Blanda ner smöret noga.

– Bred ut blandningen jämnt på botten av formen. Platta till ytan lite lätt med baksidan av en matsked och grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

Fyllning

– Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsfunktion. Vispa färskost, socker, vaniljsocker, vetemjöl och matchapulver fluffigt i en bunke, i 3–4 minuter. Vänd ner gräddfilen och grädden och därefter ett ägg i taget samt äggulorna. Blanda noga och häll sedan ner smeten i formen.

– Grädda cheesecaken mitt i ugnen i cirka 8 minuter. Sänk värmen till 120 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda
i cirka 45 minuter till. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 50 minuter. Låt cheesecaken svalna och sedan stå i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten.

Vit choklad-chantilly

–Hacka chokladen i bitar och lägg den i en liten bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Låt chokladen smälta och rör sedan ihop till en fin och jämn kräm. Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen över natten, eller i minst 8 timmar.

–Vispa chokladkrämen till fast konsistens och spritsa ut den i önskat mönster på toppen. Pudra över matchapulver och dekorera med färska bär och blad av citronmeliss.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-30 18:56