Annons
Annons

Nu halveras rutavdraget – så påverkas du av de nya reglerna

Tänker du skaffa städhjälp eller renovera i år? Från och med den 1 januari halveras rutavdraget till 25 000 kronor per år och även rotavdraget förändras. Så här påverkas du.


Om du tänkt flyttstäda, renovera eller få hjälp med vardagsstädningen i år kan det vara bra att ha koll på de nya reglerna för rut- och rotavdragen.

Från och med den 1 januari halveras nämligen rutavdraget för alla under 65 år, och slutar gillas för matlagningstjänster.

Annons

Du får fortfarande dra av halva arbetskostnaden för städhjälp, men taket sänks till 25 000 för hela året – ungefär två timmar städning i veckan alltså.

Gilla Cafe.se på Facebook

– Vi ser att sänkningen vid nyår har skapat osäkerhet hos en del kunder om vad som egentligen gäller. Men de allra flesta som till exempel köper städning berörs inte alls och kan fortsätta precis som förut, säger städföretaget Hemfrids vd Maria Andersson.

Rotavdraget, för renovering och liknande, ligger kvar på 50 000 kronor, men täcker nu ”bara” 30 procent av arbetskostnaden i jämfört med 50 procent innan nyår.

 

Så påverkas barnfamiljen av nya rutavdraget

Om ni är två vuxna hemma så kan ni köpa fyra timmar städhjälp i veckan och ändå ha lite marginal till taket i rutavdraget.

 

Singelföräldern

Om du utnyttjar avdraget maximalt kan du lägga upp till 50 000 kronor på hushållsnära tjänster under 2016. Det räcker till drygt två timmar städning i veckan plus en storstädning på våren och hösten.

 

Pensionärsparet

Ni påverkas inte alls av det sänkta taket i rut. Förutsatt att ni betalar tillräckligt mycket skatt kan ni köpa hushållsnära tjänster för 200 000 kronor och dra av halva beloppet.

 

Snittsvensken

Rutavdragen var i genomsnitt 4 640 kronor per person under de första elva månaderna 2015. Oftast gällde det enstaka tjänster som flyttstädning. Snittsvensken påverkas alltså inte alls av det nya rutavdraget.

Uträkningarna är gjorda på Hemfrids timpris på 450 kronor.

thehelp

Bild från filmen The Help.

Annons

Dela (5)
TweetaLaddar