Skip to content

Så blir du stenrik föreläsare

joel

Är du expert inom ett visst område? Har du varit med om ett äventyr eller övervunnit en personlig motgång? Är du duktig på retorik, karismatisk och saknar scenskräck? Då kan du bli före­läsare, berätta om dina erfarenheter och dryga ut hushållskassan rejält. – Om det står ”Föreläsare” på ditt cv ger det status. När vi … Continued


Är du expert inom ett visst område? Har du varit med om ett äventyr eller övervunnit en personlig motgång? Är du duktig på retorik, karismatisk och saknar scenskräck?

Då kan du bli före­läsare, berätta om dina erfarenheter och dryga ut hushållskassan rejält.

– Om det står ”Föreläsare” på ditt cv ger det status. När vi startade för 13 år sedan fick vi övertala föreläsarna att ta ett uppdrag. Nu hör folk av sig till oss dagligen och vill jobba, berättar Jenny Lexhed, som är en av grundarna till Talarforum, landets största förmedlare av föreläsare.

Skaffa dig erfarenhet
– Om du inte är van att tala inför en grupp så kan det vara bra att du går en retorikkurs och får coachning i kroppsspråk och hur man bygger upp ett tal. Sen är det även väldigt bra att börja i liten skala. Om någon verkar intressant men inte har föreläst tidigare, kan de komma och göra en provföreläsning för oss. Det kan jämföras med hur en audition funkar.

Välj ett ämne
– Föreläsningsuppdragen styrs av tillgång och efterfrågan. Välj ett ämne som ligger i tiden. Miljö har varit populärt de senaste åren, liksom frågor om etik och moral – i synnerhet efter alla bolagsskandaler på sistone.

Tänk mjukt
– De mjuka ämnena är det störst efterfrågan på, som personlig utveckling i någon form: hälsa, livsbalans eller kommunikation.

Tänk på alternativen
– Är du duktig på att leda ett samtal eller en debatt kan du i stället för föreläsare bli exempelvis konferencier eller moderator.

Förbered dig noga
– Du måste veta vad talar om, antingen är du expert eller så har du egna erfarenheter. Karisma och vana att tala inför grupp är väldigt viktigt. Skaffa gärna en grundlig kunskap om just den målgrupp du ska tala inför och förbered dig noga. En av våra mest anlitade föreläsare, läkaren Nils Simonsson, säger att föreläsningens tre hörnpelare är att ”lära, roa och beröra”.

Bestäm hur ofta

– Jobben beror på efterfrågan. Vissa talare föreläser en handfull gånger om året. Andra, som Talarforums mest anlitade, långdistanslöparen Rune Larsson, har det som yrke och ger drygt 150 föreläsningar om året.

Föreläs lagom långt

– 45 minuter till 1,5 timme är det vanligaste. Det är precis så länge folk orkar lyssna. Men sen finns det de som gör halvdagar, två pass med paus, eller som har workshops och utbildningar, då är det lite längre.

Ta betalt
– En erfaren föreläsare kan tjäna mellan 10 000 och 15 000 kronor. Internationellt kända personer, som Göran Persson, kan tjäna upp till 150 000 kronor för en enda föreläsning. De flesta vi jobbar med är vana föreläsare och arvodet ligger därför mellan 20 000 och 40 000 kronor. Som nybörjare är det bra att lägga sig på en låg arvodesnivå i början, eftersom en hög summa skapar höga förväntningar hos kunden som sedan kan vara väldigt svåra att leva upp till.

Henrik Emilsson

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.