Dags att planera nyårsmiddagen! Här är snackset du ska servera till skumpan – nyfriterade potatischips med ett par riv färsk tryffel över.
* * *
Ingredienser, 6 personer
• 3 stora bakpotatisar
• 1 msk ättiksprit, 12 %
• frityrolja
• salt
• 1 färsk tryffel (eller fryst om säsongen hunnit ta slut)
Gör så här:
1. I god tid innan festen skivar du potatisen tunt i en mandolin (det vill du nämligen inte göra med 3 promille i blodet). Låt skivorna vila i iskallt vatten medan du kokar upp 2 liter vatten med ättika. Lägg försiktigt i den skivade potatisen och koka 3 minuter. Låt rinna av på ett papper och lägg in i kylskåpet.
2. När tolvslaget närmar sig hettar du upp oljan till 170 grader och friterar chipsen lite åt gången tills det slutar bubbla, i cirka 5 minuter. Låt rinna av på papper och salta. Ta ut chipsskålen till dina gäster, öppna skumpan och riv dramatiskt över sinnessjuka mängder tryffel. Herr-e-gud vilken fantastisk start på ditt 2015!
J0nas Cramby
* * *
Mer om mat!
Laga streetfood med Café – så gör du smarrigaste dönerkebaben
Bli kung på grillen: Bästa recepten och tipsen från Jonas Cramby