Slipp bli ruinerad på studenten – 5 smarta knep för att syna bluffarna

cafevik  |  Publicerad 2015-04-17 11:21  |  Lästid: 4 minuter
utspring430

Så är vi här igen. 100 000 tonåringar ska springa gatlopp till studentsången och förbereda sig för sitt livs längsta sommarlov. Men se till att inte gå under ekonomiskt av ren dumhet! Cafés Jonatan Loxdal – som tog studenten för fyra år sen – ger dig en smart guide till att överleva spektaklet.

Foto ovan: Olle Robin/Alamy.

* * *

Först och främst: när man är en 19-åring med hela livet framför sig så vill man satsa precis allt på studenten. Och jag minns själv hur allt kändes otroligt viktigt, kosta vad det kosta ville. Men det finns ett minfält av rena idiotköp som kan skena iväg ordentligt, och du ska inte behöva börja din första dag som arbetslös med ekonomisk ångest. Särskilt om det nog inte var värt det.

2011 bedömde Svensk Handel att studenten totalt kostar i snitt 16 500 kronor, troligen är det mer i dag. Se till att snacka ihop dig med föräldrarna innan du börjar köpa saker, chansen är stor att de får stå för hela summan. Och följ mina tips för hur du har sjukt kul på studenten utan att trampa i de värsta fällorna.

Köp en billig mössa

studentmossa430

En mössa vill du inte vara utan när du står på flaket. Men du kommer förmodligen aldrig mer bära den. Så hur viktigt är det egentligen med material och lustiga funktioner? Om du köper mössan online är startpriset kring 200 kronor (rimligt), men extrafunktioner och lyxvarianter gör att det kan landa på långt över en tusenlapp. En hemsida erbjuder till exempel en mössa med ”gnistrande zirkonstenar och exklusivt Alcantara-material” – det är inget du egentligen vill ha. Lovar.

Det viktigaste är att den är svart och vit och att det går att skriva på den på insidan.

Tveksamma tillbehör:

Inbyggd kamera

Snygga motiv på insidan (där ska ju klasskompisarna skriva sina namn)

Hängande bokstäver i metall

Diverse landskapsvapen, broscher och pins.

Klart du ska åka flak

flak-430

Sprudlande öl! Champagne! Skrika! Flak är faktiskt jättekul. Ska ni åka bara klassen eller vill ni ta med kompisar? Förmodligen vill ni ta med kompisar, och ju fler som ska samsas på flaket, desto dyrare blir det. Om ni ska ha högtalarutrustning (det ska ni) kan priset sticka iväg. Men det här blir sällan superdyrt, ni är trots allt många som delar. Ett flak med högtalarpaket för 40 personer kan ligga på 16 000 kr, vilket inte blir mer än 400 per person. Satsa på att ölen ni sprutar på varandra är billig folköl eller lättöl, den är ju ändå inte till för att drickas. Och snälla, ta reda på vem som har ansvaret om det hälls dricka i högtalaren (och undvik att göra just det).

Ett alternativ är förstås att be en bekant med flakbil köra runt er. Kolla då noga upp vilka regler som gäller.

Skippa prylarna

Champagneglas_430

Min syrras tidigare kille klickade i sina studentinköp lite väl snabbt på någon studentproduktssida – och fick hemskickat kalsonger och golfboll med ”studenten 2009”-tryck. Gör inte som honom. Ingen av produkterna – champagneglas, strumpor, t-shirt – är egentligen värd att ha.

Satsa på kostymen

kavaj-430

Studenttiden är en knepig tid att köpa kostym på. Förmodligen har du inte så mycket pengar – och det är inget fel med att köpa en billig. Men högst sannolikt kommer du vilja använda kostymen mer än en gång, och då vill du ha en som är snygg och som håller. Räkna då med att betala minst 2500 kronor. Köp en blå, det är den mest användbara färgen. Kolla också om butiken bjuder på att korrigera kostymen efter dina mått, det kan annars gå på några hundralappar. Ha en kompis med dig när du handlar som kan agera smakråd.

Viktigt: lyssna inte på föräldraråd om att köpa ”en storlek större” så att du kan växa i den. En kostym ska sitta bra.

Studentskiva/bal – lätt att bli lurad

skiva-430

Många anlitar ett studentföretag som står för lokal, dj och matservering. Studentföretag är rätt duktiga på att ta betalt och kan vara ganska sliriga mot orutinerade tonåringar, tro mig. Ställ dem mot väggen, exakt hur mycket kommer kalaset att kosta? I mitt fall – jag hade skiva med ett gäng kompisar – landade det på över 20 000. Sen var det upp till oss att sälja tillräckligt många biljetter, eller betala mellanskillnaden. Jag själv hamnade i en situation där jag fått 14 biljetter att sälja, vilket inte alls gick. Skivan var trevlig, men maten smakade som om den kom direkt från skolköket. Dessutom var vi tvungna att slå igen dörrarna klockan 01, eftersom för få handlade i baren. Kräv dem på svar om allt sånt i förväg, och nöj er inte med vaga uppskattningar.

Viktigast av allt: studentföretagen brukar vilja kränga skivorna snabbt, men ta tid på er att fundera innan ni skriver på något papper. En annan enkel lösning är att ni hyr en lokal – eller bokar en del av en restaurang – och anordnar hela eventet själva.

Kompisarnas skivor då? Gå på de du känner för och har råd med – särskilt de som har lovat att komma på din skiva. Men om du verkligen inte är tät är det bara att köra med öppna kort, folk kommer förstå.

Lycka till! Och viktigast av allt nu: om du går på en riktigt dålig deal, glöm det och festa järnet av dig. Ångest kan man ha i framtiden.

Jonatan Loxdal

* * *

Läs mer!

9 situationer som aldrig blir detsamma när din kompis skaffat partner

Trots löparboomen: svenskar blir sämre och sämre på att springa

11 absurda tankar som folk trodde på när de var barn

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 10:41