Ligger bakom 3 svenska EM-låtar – här försvarar de sig

Den lukrativa genren med mästerskapslåtar är full av självmål. Café ställer tre kompositörer till svars.

Joel Linde  |  Publicerad 2016-06-10 13:40  |  Lästid: 3 minuter
ny
Jacob Widén, E-Type och Staffan Hellstrand.

Neverstore

Neverstores Vi mot världen var Sveriges officiella mästerskapslåt 2012. Bakom låten står sångaren Jacob Widén.

Borde inte låten heta Vi mot Europa?

– Det var många som ifrågasatte det faktiskt, vissa kanske till och med trodde att vi var rentav korkade och att vi trodde att det var VM. Men det var mer en känsla vi ville förmedla.

Om vi ska vara helt ärliga gör de flesta en EM-låt av rent kommersiella skäl – för att sedan återgå till kärnverksamheten. Fick ni önskad effekt av låten?
– Det tror jag inte, det går ju alltid hand i hand med hur det går för Sverige i ett mästerskap. Sedan känns det också som att ända sedan Markoolio gjorde In med bollen i mål så är det den som de svenska fansen kör på läktare.

Skyller ni på Erik Hamrén för att låten inte fick större spridning?

– Jag vet inte riktigt vem man ska skylla på där egentligen.

”Alla murar ni reser ska vi riva ner”, sjunger du i Vi mot världen. Murar är på tapeten nu igen när Donald Trump lovat att bygga en mur vid den mexikanska gränsen om han blir president. Skulle det i så fall vara en rest mur du vill riva ner? 

– Ja, verkligen. Han är kanske en av de farligaste människorna i modern tid att komma in i en sådan stor maktposition, så där vill man riva ner alla murar man kan.

E-type

2000 hade Sverige kvalat in till ett mästerskap för första gången på sex år och Campione blev den officiella EM-låten.

Vi måste gå till botten med vad som är Campione-hönan och Campione-ägget: Är det du som har skrivit refrängmelodin som blivit en läktarramsa, eller var det en befintlig läktarramsa som du snodde?

– Varken eller. När Tyskland försvann ur Holland sjöng holländarna en liknande ramsa som jag sedan omformade till en passande refräng. Det är skitroligt att det har blivit en läktarsång, det viktiga var ju att den skulle fungera på fotbollsarenor.

Är det den låt du tjänat mest på?

– Nej, det är det inte, vi var så pass många låtskrivare. Jag tror inte att jag fick mer än 20 procent på hela låten.

Hur var det att spela på Feijenoordstadion före EM-finalen mellan Frankrike och Italien?

– Jag blev lite lurad där, för vi skulle egentligen ha spelat en stor konsert någonstans i Norrland, men då sa de att det skulle vara 2 miljarder tv-tittare, precis som på EM-invigningen. Men när jag kom dit var det inte en enda kamera där, så det var ingenting som sändes.

Känner du dig som en ”campione” när du kliver upp på morgonen?

– Ja, alltid. Det betyder ju att man är en kämpe, inte bara att man är en vinnare. Vissa morgnar regnar det och är inte lika roligt, och då måste man dra på sig en campionetröja och bara kämpa på. Det smakar inte loser när jag vaknar.

 

Staffan Hellstrand

Staffan Hellstrand fick uppdraget att skriva den svenska låten till EM 2000. Men Sverige tog tre poäng och Explodera imploderade.

Handen på hjärtat: förväntade du dig att Explodera skulle bli en given klassiker eftersom det var den första svenska mästerskapslåten sedan När vi gräver guld i USA?

– Jag tror det. Det var mycket mera tyngd kring att göra en EM-låt då, nu har det dammats av lite grann.

Berätta något om erfarenheten.

– Det var en otrolig upplevelse för mig, som är ett så pass stort fan av landslaget, att få åka till Sicilien och göra en video och dricka grappa med Kennet Andersson, Patrik Andersson och Stefan Schwarz.

Hur kändes det att Markoolios inofficiella Mera mål i själva verket blev den mästerskapslåt som verkligen exploderade?

– Vi är så olika artister så jag känner väl inte någon speciell konkurrens där. Det är en bra låt.

Henrik Larsson fick i Aftonbladet frågan ”Tycker du att Staffan Hellstrand ska få göra EM-låten?” och svarade mycket Henrik Larssonskt: ”Ska jag vara helt ärlig vet jag inte riktigt vem Staffan Hellstrand är.” Kände du att du hade spelarnas support?

– Absolut, det var flera som var hyfsat hardcorefans som hade flera av mina skivor. Olof Mellberg, Johan Mjällby och Håkan Mild vet jag var lite fans så där.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-03 10:29