Svenska faderskapsregler kan bli modernare – utreds av regeringen

Att låta blivande pappor som inte är gifta intyga sitt faderskap hos socialen är omodernt. Det anser regeringen som nu undersöker hur lagstiftningen kan förändras.

Ida Gustafsson  |  Publicerad 2017-03-17 10:35  |  Lästid: < 1 minuter

Nu ska regelverket som tvingar blivande föräldrar att lämna in ett skriftligt faderskapsintyg som sedan ska godkännas av socialnämnden ses över, rapporterar Sveriges Radio.

De flesta barn som föds i Sverige har ogifta föräldrar. I de fallen måste pappan intyga sitt faderskap som bevittnas av två personer. Intyget ska sedan i sin tur godkännas av kommunens socialnämnd. Systemet har genom åren fått kritik för att vara ålderdomligt och krångligt.

– Det är väldigt omodernt och det vill vi ändra på. Man borde nog kunna utgå från, att när människor bor ihop, då ska man utgå från att det är han som är pappan, säger justitieminister Morgan Johansson till Ekot.

Nu öppnar justitieministern för att faderskap ska kunna fastställas på ett enklare sätt. Därför har nu regeringen gett en utredare uppdraget att undersöka hur lagstiftningen kan moderniseras.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:44